Tök nagy talány: ehető-e a dekor, és dekorálhat-e az ehető?

A közelgő halloween kapcsán némi zavart okozhat, hogy melyik tökféle ehető, és melyikből lehet dekorációt készíteni.

Ha tökvásárlásra készülsz, fontos tisztában lenned vele, hogy az egyes fajtákat milyen célokra lehet felhasználni. Amennyiben ugyanis összekevered őket, és egy dekortököt próbálsz megenni, az (szó szerint is) keserű szájízt hagyhat maga után, ráadásul még kis mennyiség elfogyasztása esetén is kellemetlen tünetekkel járó mérgezés származhat belőle.

Mire használható a sütőtök?

A köznyelvben sütőtöknek hívott kabosok, vagyis téli tökök finom csemegének számítanak. Ahogy nevük is mutatja, ezek azok a fajták, amiket sütőben szoktak megsütni. Magyarországon mintegy 1800 hektáron termesztik őket, begyűjtésük pedig biológiai érettségükben történik, így magjaik szaporításra alkalmasak – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefoglalójából.

Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a nagydobosi, de jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és a klasszikus orange, amely sonkatök néven ismert. Ami a sütőtök formáját és színvilágát illeti, az igen gazdag képet mutat. Előfordulnak narancssárga, kékes, zöld, szürke és fehér héjú, illetve kerek, hosszúkás vagy szögletes változatai is.

A sütőtök elsősorban étkezési célokat szolgál
A sütőtök elsősorban étkezési célokat szolgálClarkandCompany / Getty Images Hungary

A sütőtök nemcsak finom, édes ízű és kellemes textúrájú, hanem rendkívül tápláló is: nagy karotin- és C-vitamin-tartalom, illetve magas kalcium- és foszfortartalom jellemzi, továbbá gazdag szénhidrátforrás. Nem csoda, hogy az őszi-téli időszakban egyre többen fogyasztják.

„Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes, narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldségesrekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. Fogyaszthatjuk például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként; húsok mellé, párolva kiváló köret” – tanácsolja a NAK.

Bár már 30 évvel ezelőtt is lehetett töklámpásokkal találkozni, amelyek akkoriban még sütőtökből készültek, ezt a fajtát manapság már kevésbé szokás dekorációs célokra használni, hiszen értékes beltartalma így csak kárba veszne.

Mire használhatók a „halloweentökök”?

Amit a boltokban általában halloweentök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Étkezési célú felhasználásukhoz az utóbbiakat még zsengén szedik le, mivel termésük éretten kemény és ehetetlen. Így van ez a Magyarországon elterjedt halloweentök esetében is, ami nem ehető, viszont kitűnően faragható.

„Az úgynevezett halloweentök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle ilyen kapható, a 2-3 kg-os fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kis méretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak. Ezek a tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól” – figyelmeztet a NAK.

A halloweentök mérgező, ezért csak dekorációnak alkalmas
A halloweentök mérgező, ezért csak dekorációnak alkalmaseli_asenova / Getty Images Hungary

Mi történik, ha mégis megeszem a dekortököt?

Mint a fentiekből is kiderül, a dekorációra használatos dísztökök emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket tartalmaznak. A NÉBIH szerint ezek az úgynevezett kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, és már kis mennyiségben – néhány falat vagy kiskanál – elfogyasztása után is kellemetlen tüneteket okoznak. Idetartozik a gyomorgörcs, a hasmenés, a hányás, vagy súlyosabb esetben a kiszáradás.

A jelek azt mutatják, hogy még mindig sokan vannak, akik a tökfajták közötti különbségekkel nincsenek tisztában. Erre utal az is, hogy az Európai Unói tagállamaiban emelkedő tendenciát mutat a tökfogyasztással összefüggő ételmérgezések száma. Az adatokból kiderül, hogy a megbetegedések csaknem 40 százalékát boltban vásárolt, 60 százalékát pedig otthon termesztett tökfélék okozzák. A NÉBIH ezért arra kérte a lakosságot, hogy

étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjenek meg! A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek