Maszkban párásodik a szemüveged? A fürdőszobában lehet a megoldás

GettyImages-1270031915

Az elmúlt két év ködben telt legtöbbünk számára, de a szemüvegesek értik csak igazán, mire gondolok most. Összegyűjtöttük azokat a praktikákat, amelyek segíthetnek a párás szemüvegek gondján!

Nyáron még egész jó a helyzet, de a téli hidegben mindennapos probléma a szemüvegesek számára a párásodás azokon a helyeken, ahol maszkot kell viselniük – és most szinte minden hely ilyen. A probléma akkor igazán nagy, ha hozzám hasonlóan szemüveg nélkül nagyon nem látsz jól, szemüvegben ugyanakkor köd ereszkedik lencséidre. Nézzük, mit tehetünk a pára ellen mi, szemüvegesek!

Az illeszkedés fontos

Érdemes a maszknál kezdeni. Ha túl nagy, az nem is biztonságos járványügyi szempontból, hiszen mindenfelé kiáramlik belőle a levegő, és épp ettől lesz párás a szemüveg is. Válassz arcodra szorosan illeszkedő maszkot, vagy próbáld ki, hogy segít-e, ha a füled előtt megcsavarod a gumit! Általában véve 

a drótos maszkok sokkal jobban működnek ebből a szempontból szemüvegeseknél,

mint a drótot nem tartalmazók, mivel ha szorosan orrodra simítod a maszk tetejét, kisebb esélye marad kiszökni leheleted párájának. Vásárolhatsz olyan segédeszközt is, amely utólag a maszkra helyezve szorosabb illeszkedést garantál, de bőrbarát ragasztóval is megpróbálhatod rögzíteni a maszkot, ez lehet sebtapasz vagy kineziotape is.

Igazíts szemüveget

Akinek túl drasztikus megoldás a ragasztás, kísérletezhet azzal is, hogyan helyezkedik el egymáshoz képest orrán a maszk és a szemüveg. Ha nem zavar az, hogy magasra tolod fel orrodon a maszkot, kipróbálhatod azt is, hogy szemüvegeddel nyomod le az anyagot, így az fogja megakadályozni a párásodást. Ez persze nem minden fazonú szemüveggel kivitelezhető, és nem is biztos, hogy szívesen nyomod olyan közel a szemedhez a maszk szélét – főképp, ha nem első alkalommal viseled azt, így akár szennyezett is lehet.

A megoldás a lencse kezelése is lehet
A megoldás a lencse kezelése is lehetmahiruysal / Getty Images Hungary

A lencse kezelése is megoldás lehet

A megoldás a lencse kezelése is lehet. Léteznek párásodást gátoló anyaggal kezelt törlőkendők, melyekkel a lencsét áttörölve tehetsz a párásodás ellen, de vásárolhatsz spray-t is, amely ugyanezt a célt szolgálja. Ha anélkül próbálnál ki valamiféle bevonatot, hogy potenciálisan feleslegesen költesz rá, próbáld ki azt a módszert, amelyhez egészen biztosan megvan minden a háztartásodban: a szappanos lemosást. 

Folyékony szappan használatával tisztítsd meg a szemüveget, majd ha van rá lehetőség, hagyd a levegőn megszáradni.

Ha sietned kell, gyengéden itasd fel róla a nedvességet – kutatások szerint a szappanos bevonóréteg, mely ilyenkor kialakul, segít a párásodást megelőzni.

A szemüveg megtisztítása egyébként is ajánlott, ha párásodik, mivel a szennyezettség rátehet egy lapáttal a kellemetlen jelenségre.

Vannak kerülendő trükkök

Amit viszont semmiképp ne csinálj:

  • ne kezeld ecettel a lencsét, mert hatása nem lesz, viszont sérülhet az üveg,
  • fogkrémet se használj e célra, mert felkarcolhatja az üveget a benne levő mikroszemcse-tartalom,
  • hagyd ki a kézfertőtlenítőt is, mert alkoholtartalma révén szintén sérülhet szemüveged,
  • és nyállal se akard megtisztítani, nem is higiénikus és nem is hatásos.

Figyelhetsz ugyanakkor arra, hogyan viseled a szemüveget: ha folyton lecsúszik az orrodon, az nemcsak a párásodás miatt lehet gond, hanem zavarhat abban is, hogy jól láss.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra