A klasszikus limonádéba nem kerül más, csak víz, citromlé és cukor, így készítését nem nagyon lehet elrontani. Az előkészületek során azonban van néhány szabály, amit érdemes szem előtt tartani. Nem mindegy például, hogy milyen citromot veszel, és az milyen formában kerül az italba.
Mire kell figyelni a limonádé készítése során?
„A víz – ami lehet szénsavas és szénsavmentes is – lehetőség szerint ásványvíz vagy forrásvíz legyen” – tanácsolja a Nébih tájékoztató oldala, az „Ételt csak okosan”. Ha a limonádét gyerekeknek szánod, érdemes figyelembe venned annak ásványianyag-tartalmát is, ha pedig mégis csapvízből készítenéd, első lépésként mindenképp forrald fel!
A citromlevet a legjobb friss citromból készíteni. Ha a limonádéba citromkarikákat is szeretnél tenni, a vásárlásnál ellenőrizd, hogy a héját kezelték-e vegyszerekkel, mert nem biztos, hogy alkalmas emberi fogyasztásra. Ez az információ az előrecsomagolt citromoknál a címkéről olvasható le.
Fontos, hogy a citromot meleg, folyó víz alatt legalább 10-15 másodpercig mossuk, így tudjuk a lehető legjobban megtisztítani a káros anyagoktól.
A víz hozzáadása előtt célszerű elkészítened a limonádé citromos-cukros alapját. Ehhez ízlés szerint nyírfacukrot, fruktózt vagy édesítőt is felhasználhatsz. Minél kevesebb cukrot teszel bele, a nagy melegben annál frissítőbb hatású lehet.
Néhány további tipp a Nébihtől, amitől biztonságosabb lehet a limonádéd:
- Limonádékészítés előtt moss kezet.
- Készítsd elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, hogy minden kéznél legyen.
- Ne feledd, amennyiben a limonádét citromszeletekkel szeretnéd fogyasztani, csak és kizárólag biocitromot vegyél (ezt nem kezelik mesterséges szerekkel, de felhasználása előtt ugyanúgy meg kell mosni!).
- A citrom felszeleteléséhez használd a zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
- Válassz olyan kancsót, aminek teteje is van, hogy ne kerüljenek szennyeződések az italba. Egyes kancsókban hűtőrúd is található: ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik le a limonádét, hogy az közben felhígulna.
- Ha az italt más gyümölcsökkel, fűszerekkel (például mentával, bazsalikommal) ízesítenéd, azokat minden esetben mosd meg folyó víz alatt, majd csepegtesd le.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés