Élelmiszeripari titkok: mi a különbség a light és a zero kóla között?

GettyImages-1012356712

Nagyon hasonlóak, mégis különbözőek. Most megtudhatod, mi a valódi különbség a light és a zero kóla között.

Azok számára, akik korlátozni szeretnék cukorbevitelüket, de nem akarnak lemondani kedvenc üdítőjükről, a light vagy a zero kóla (vagy a max, ha a konkurens gyártó termékét nézzük) lehet a befutó. Cukrot egyik sem tartalmaz, hiszen jellegzetes ízviláguk kialakításához édesítőszereket használnak. A szakember szerint a termékek közötti különbség éppen a felhasznált édesítők kombinációjában keresendő.

Ez a különbség a light és a zero kóla között

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, amikor egy termék cukormentes változatát kell elkészíteni, fontos szempont, hogy az a lehető legjobban hasonlítson az eredetire.

Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre gondolnánk. A cukor édes íze és az édesítőszerek édes íze ugyanis markánsan különbözik.

A szakember magyarázata szerint a cukor ízének van egy lefutása, ami azt jelenti, hogy kissé mást érzünk, amikor a szánkba kerül, illetve máshogy érzékeljük az utóízét is. Hasonló a helyzet az édesítőszer esetében is, csak épp a lefutása nem ugyanaz, mint amit a cukornál megszokhattunk.

A light és a zero kóla közötti különbség a felhasznált édesítőszerekből adódik
A light és a zero kóla közötti különbség a felhasznált édesítőszerekből adódikOlgaMiltsova / Getty Images Hungary

Sok édesítőszer van forgalomban, de egyik sem olyan, mint a cukor. Hogy hasonló ízhatást tudjunk elérni, a termékhez többféle édesítőszert adunk, amelyek így kiegészítik egymás ízét, és lefutásuk már jobban hasonlít a cukoréhoz” – öntött tiszta vizet a pohárba Traszkovics Zsolt.

Mint mondta, az édesítőszereket a két különböző kólánál is eltérő kombinációban használják fel, ami több variációs lehetőséget kínál a vásárlók számára. „Így azok is találhatnak az ízlésüknek megfelelőt, akiknek az eredeti termék nem feltétlenül jött be.” Ezt egyébként a gyártó is megerősíti:

A különbség a finom ízt kialakító édesítőszermixben rejlik.

Miközben a zero kóla ízét három kalóriamentes édesítőszer, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám adja, addig a light kólába az aszpartám és az aceszulfám-K keveréke kerül.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek