A legpocsékabb lifehackek: ki készítene krumplipürét csipszből?

GettyImages-1327310548
Olvasási idő kb. 6 perc

A lifehack, azaz magyarosan lájfhekk nekünk is egyik kedvenc műfajunk, de tény és való, hogy vannak olyanok, akikkel kissé elszaladt a ló e téren. A legértelmetlenebb lájfhekkek világába kalauzolunk: kövess minket!

A Dívány olvasóinak minden bizonnyal nem kell bemutatni, mi is a lifehack: azt valószínűleg azért nem tudja mindenki, hogy a szót kinek köszönhetjük. Egy angol informatikai újságíró, Danny O’Brien a szó atyja, akik programozókat megfigyelve arra a következtetésre jutott, hogy bár sokan sokféle projekten ügyködnek, van, ami összeköti őket: olyan szkripteket írnak, amelyekkel a későbbiekben megkönnyítik saját munkájukat. Ő alkotta meg a kifejezést Life Hack formában – ez aztán annyira megtetszett a világnak, hogy mára minden, az életet egyszerűbbé tevő módszert így nevezünk. Biztosan te is hasznosítottál már egy-két módszert Lájfhekk rovatunkból, mondjuk az alufólia vagy a mosogatógép-tabletta innovatív használatára vonatkozóan. De olyasmikre te sem lehetsz felkészülve, amiket a mostani cikkünk felsorol.

Lifehackvadhajtások 

Van ugyanis egy vadhajtása is a műfajnak: azok a lifehackvideók, amelyek a gyanú szerint már nem is ténylegesen használható tippeket mutatnak be, hanem olyan tartalmakat szolgáltatnak, melyek egyszerűen odaszegeznek téged a laptop vagy a mobil képernyője elé.

Nem innovativitásuk, hanem érthetetlenségük az oka ennek: egyszerűen megbabonáz, hogy fogalmad sincsen arról, mit látsz, vagy az éppen miért történt.

Vannak, akik kihasználják a lifehackvideók nagy népszerűségét
Vannak, akik kihasználják a lifehackvideók nagy népszerűségétpicture alliance / Getty Images Hungary

A műfaj nagy játékosa a 5 Minute Crafts: videóik elejére valami egészen képtelen jelenetet vágnak be, amitől lefagyva egyszerre azt veszed észre, már vagy két perce nézed a videót, de semmit sem értesz. Ha ez nem lenne elég, hozunk konkrét példákat!

Krumplipüré – mi másból, mint csipszből!

Biztos veled is előfordult már, hogy az ebéd mellé elfelejtettél köretet is tervezni. Ilyenkor kapkodás jön a legtöbb háztartásban – én azt nézem meg gyorsan, van-e otthon kuszkusz vagy bulgur, ezek ugyanis gyors megoldást adnak, de nem mindenki cselekszik így!

Van, aki inkább fog egy doboz drága burgonyaszirmot, és felfőzi vízben, míg az teljesen fel nem oldódik. Voilá, krumplipüré – és van ennél is rosszabb.

Én már a rántott tejbegrízt sem értem, de egy másik videóban technikásan egy konyhai csipesz két ága közé vesznek egy rakás csipszet, majd abban tartva akkurátusan bepanírozzák és kisütik. Persze, létezik rántott krumpli is köretként, de a zsiradékban kisütött csipsz panírozása, majd ismételt zsiradékban való kisütése egyáltalán nem hangzik jól…

Nincs hűtőd? Van? Nem baj!

Ha nyáron veszel egy szép, nagy dinnyét, de csak másnap szeretnéd elfogyasztani, van megoldás – hűtőnek hívjuk. Bármilyen minimalista is legyen egy háztartás, hűtő mindig lesz benne – persze lehet, hogy nem fér bele egyben egy teljes görögdinnye, de ketté is vághatod azt.

A 5 Minute Crafts nem így gondolja. Ők inkább ásnak egy gödröt a kertben – ha nincs kerted, akkor gondolom, egy közeli parkba kellene menni –, és ott elföldelik a dinnyét. Probléma megoldva.

Hamar megromlik az uborka? Ez sem lehet gond!

Én ugyan csak egyszerűen a hűtőbe teszem ezt is, de te miért cselekednél így, ha van egy sokkal bonyolultabb és pazarlóbb megoldás is? Kell hozzá egy légmentesen zárható edény, tojás és papírtörlő. Az uborkákat egyesével kend le tojással, majd tapassz rájuk nagy műgonddal papírtörlőt. Ha kész vagy, fektesd az uborkákat egymás mellé az edénybe. Nekem itt már az Égető bizonyíték című film jut eszembe: „Mit tanultunk ebből? Nem tudom, uram!”

Szerencsére a női gondokra is van megoldás

Ha nem érzed elég kereknek a fenekedet, ne aggódj: hipp-hopp megoldja ezt is az internet. Csak fogj egy push up melltartót, és tömd be hátra a sortodba! Gondolom, sem leülni, sem mozogni nem szoktak azok, akiknek ilyen problémájuk van. Ha pedig a strandon kiderül, hogy otthon maradt a bikinifelsőd, kérd kölcsön a barátnőd megkötős bikinialsóját, abból tökéletes felsőrészt varázsolhatsz magadnak. Már ha ő onnantól kezdve nem akar fürdeni. És te szívesen viselnél használt alsóneműt a melleden.

Folyik a víz az akváriumból? Máris jövünk!

Gondolom, neked sem jutott még eszedbe a világtörténelem legegyszerűbb megoldása – tegyél gyorsan az akváriumra egy ragasztószalag-darabot! Gondolom, a víznyomás, illetve a nedves felületek tapadása nem merült fel kérdésként senkiben.

Ha megüt az áram, a te bajod

Az olvasólámpa vezetéke megtört? Gyorsan forrósíts fel egy kupakot, és az olvadt műanyagba forgasd bele a vezetéket, ajánlja egy másik lifehack. Természetesen a lámpát nem húzza ki előbb a lelkes kézműves a konnektorból, a többit pedig nem is sorolom.

Khaby Lame ezeket a vadhajtásokat figurázza ki – annyira népszerűvé vált, hogy idén már Cannes-ba is hivatalos volt a filmfesztiválra!
Khaby Lame ezeket a vadhajtásokat figurázza ki – annyira népszerűvé vált, hogy idén már Cannes-ba is hivatalos volt a filmfesztiválra!Vittorio Zunino Celotto / Getty Images Hungary

Nem csak mi vettük észre ezt a trendet

Khabane Lame, ismertebb nevén Khaby Lame, az alig 22 éves, szenegáli születési tiktoker épp az értelmetlen lifehackeket kigúnyoló videóival szerzett hírnevet magának. Több mint 2 milliárd ember lájkolja és 138,5 millió ember követi videóit a TikTokon: ezekben megmutatja, mennyire abszurdak ezek a trükkök néha. Ő a második legtöbb követővel rendelkező tiktoker, aki ráadásul teljesen egyedi tartalommal tudta ezt a célt elérni – a koronavírus-világjárvány előtt CNC-marósként dolgozó fiatalember neve és arca mára a világ minden táján ismert. Ha ennyi nem volt elég a fura lifehackekből, kattints gyorsan csatornájára – ő aztán elvezet ennek a bizarr világnak a legmélyéig!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek