Teszt: ennyit szánj a matracvásárlásra, ha nem akarod, hogy álmatlan éjszakáid legyenek miatta

GettyImages-1153028029

Milyen egy jó matrac? Puha, kemény, latex, hab vagy zsákrugós? És egyáltalán mekkora összeget kell szánni rá? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29 matracot tesztelt le laboratóriumi körülmények között, hogy megkönnyítse a vásárlást.

A teszt során a szakemberek elsősorban a kényelmi szempontokat, így az alátámasztást, szellőzőképességet, magasságmegőrzést, stabilitást, valamint a tartósságot vizsgálták. Az eredményből kiderül, melyik matrac lehet a megfelelő választás, hogy elkerüld a gerincbántalmakat – akár 8-10 év rendszeres használat mellett is.

Mire figyeljek a vásárlásnál?

A Tudatos Vásárlók szerint a vásárlás előtt nem szabad megspórolni az alapos internetes tájékozódást, de még ennél is lényegesebb, hogy kipróbáld a kiszemelt terméket. „Akkor sem kell megijednünk, ha erre nincs lehetőségünk, vagy egyszerűen csak online szeretnénk matracot venni. A legnagyobb kereskedők ma már házhoz szállítják, majd akár több hét elteltével is kicserélik, visszaváltják a náluk vásárolt matracokat. Érdemes azonban körültekintőnek lenni és már a vásárlás előtt utánajárni, hogy milyen lehetőségeket kínál az áruház a visszaváltásra és cserére. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, biztosítsuk be magunkat azzal, hogy olyan áruházban vásárolunk, ahol van erre lehetőség”, javasolta közleményében az egyesület.

Ha a matrac jól alátámasztja a testet, a gerincoszlop nem görbül el alvás közben
Ha a matrac jól alátámasztja a testet, a gerincoszlop nem görbül el alvás közbenTudatos Vásárlók Egyesülete

Ahhoz, hogy megtalálhasd a tökéletes matracot, elengedhetetlen figyelembe venni az alvási szokásaidat, a testalkatodat és a súlyodat is. Az erősebb testalkathoz például általában a keményebb típusokat ajánlják, de ez nem kőbe vésett szabály. Komoly befolyásoló tényező lehet egy gerincprobléma is, ezért ilyen esetben tanácsos kikérni egy szakorvos véleményét a matrac ajánlott keménységét és típusát illetően.

Az ideális matrac éveken át jól alátámasztja testünket, nem süppedünk bele. De nem is túl kemény, mivel az akár tartós fájdalmak kialakulásához is vezethet.

A teszten rosszabbul teljesítő matracok leginkább azon vesztettek pontokat, hogy kevésbé időtállók – tehát hiába kényelmesek, az nem tart sokáig. Emellett akadtak olyan termékek is, melyek nem nyújtanak elégséges alátámasztást a gerincnek (ami hosszú távon deformációk kialakulásához vezethet), túlságosan süppedősek vagy hozzájárulnak az izzadáshoz.

Két egyszemélyes vagy egy kétszemélyes?

Ha sokat forgolódsz, és ez zavarja a párodat, akkor kézenfekvő megoldás lehet, hogy két egyszemélyes matracot vegyél, csakhogy így középen egy „demarkációs vonal” képződik. A jó hír, hogy ezt egy kétszemélyes termékkel is át lehet hidalni, feltéve, hogy a vásárlásnál odafigyelsz, hogy megfelelő legyen a pontrugalmassága. Ha viszont a testsúly és izzadékonyság terén jelentősen különböztök a pároddal, akkor az egyesület szerint célszerű inkább két egyszemélyes matracot választanod.

A nagy pontrugalmasság azt jelzi, hogy a matrac csak ott süllyed be, ahol ránehezedsz
A nagy pontrugalmasság azt jelzi, hogy a matrac csak ott süllyed be, ahol ránehezedszTudatos Vásárlók Egyesülete

Mekkora összeget szánjak rá?

A teszten összesen 21 egyszemélyes és 8 kétszemélyes matrac szerepelt. Miközben az előbbiek ára 25 és 500 ezer forint közé esik, addig az utóbbiakért 50 és 600 ezer forint közötti összegeket kérnek.

Aki legalább 8-10 évre szeretné letudni a matrackérdést, annak 70–150 ezer forintot érdemes rászánni egy egyszemélyes matracra.

Ebben a kategóriában az első öt helyen a Sealy, az Ikea, a Tai és a Jysk termékei végeztek. Ezekre egyaránt jellemző, hogy jól alátámasztják a gerincet, nem süppedősek és az izzadás szempontjából sem problémásak. A márka azonban önmagában nem feltétlenül garancia a sikerre, mivel ezúttal is kiderült, hogy egy adott gyártó különböző termékei között jelentős különbségek lehetnek.

Ami a kétszemélyes matracokat illeti, ezeknél apró kompromisszumok árán nagyjából 700–200 ezer forintért lehet kiváló minőségű darabokat találni. Az élmezőnyt főleg az Ikea matracai uralták, míg a kategória abszolút győztese a Dormeo S Plus Evolution lett, melyhez 209 ezer forintos átlagáron lehet hozzájutni. Érdekesség, hogy a kétszemélyes matracok mezőnyében éppen a legdrágább termék, az 599 ezer forintos átlagárú Sealy Hybrid Classic került az utolsó helyre.

„Hasznos tehát először is pontosan meghatározni, hogy mik a számunkra legfontosabb szempontok, majd alaposan utánajárni, hogy mely termékek tudják valóban azt nyújtani, amire szükségünk van. Ha csak márka és népszerűség alapján döntünk, nem biztos, hogy elégedettek lehetünk hosszú távon, és még a magas ár sem lehet garancia a számunkra megfelelő minőségre”, vonta le a konklúziót az egyesület.

A részletes eredmény (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Miért fizetős a teszt? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra