Le kell vágni a macska karmát? Az állatorvos válaszol

Vágni, nem vágni, ez itt a kérdés. Az állatorvos elmondja, érdemes-e foglalkozni a macska karmával, illetve annak milyen előnyei, hátrányai lehetnek.

A macskák aktívan használják a karmukat, ami a szabadban kevésbé problémás, a lakásban viszont komolyt csapást jelenthet a kanapéra és az ajtófélfákra nézve. Sok gazdi pont az ilyen destruktív jelenetek miatt veszi fontolóra a karmok visszavágását, de a világ más részein ennél messzebbre is mennek, hiszen teljes eltávolításukra is akad példa.

Ezt gondolja az állatorvos a macska karmának levágásáról

Dr. Bodó Andrea állatorvos azt mondja, először is fontos elkülöníteni, hogy kinti vagy benti cicáról van-e szó. „A macska a vadászathoz, védekezéshez és meneküléshez (például, amikor felmászik a fára) is használja a karmát, így egy kinti állat esetében nem javasolt levágni. A benti macskánál azonban a bútorok védelme érdekében szükséges lehet a karmok vágása. Ezzel megelőzhető a játék közbeni sérülés, valamint a dagasztással járó kellemetlen érzés is” – magyarázta a szakember, aki szerint a műveletet csak egy erre a célra szolgáló karomvágó eszközzel szabad elvégezni, lehetőleg egy olyan alkalommal, amikor a macska nyugodtnak tűnik.

Ha megjutalmazod, jobban fogja tűrni
Ha megjutalmazod, jobban fogja tűrniGalina Sandalova / Getty Images Hungary

„A körömvágást valamilyen kellemes érzéssel társítsuk, ami a macska temperamentumától függően lehet simogatás, játék vagy jutalomfalat is. Így sokkal békésebben fogja tűrni” – tette hozzá az állatorvos. Persze nem mindegy az sem, hogy a karomból mennyit vágsz le. Dr. Bodó Andrea kiemelte: a pirosabb, eresebb részt el kell kerülni, különben megsértheted az ereket és idegeket, így fájdalmat, vérzést okozhatsz. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább bízd szakemberre.

Az állatorvosnak megvan a véleménye a karmok teljes eltávolításáról is. „Durva és eltúlzott beavatkozásnak tartom. Konkrétan csonkításnak nevezhető. Magyarországon szerencsére nincs is hagyománya, sőt ütközik az állatvédelmi törvénnyel.

A kaparófa is jó megoldás lehet

A Popular Science szerint a körömvágás alternatívájaként megfontolhatod egy kaparófa beszerzését is, hogy elvond a macska figyelmét a bútorokról. Ha azt akarod, hogy használja is, a következő módon járj el:

  • Válassz egy függőlegesen álló kaparófát, ami kellően stabil, valamint elég magas ahhoz, hogy a macska kinyújtózva élesíthesse rajta a körmét.
  • Rakd a macska kedvenc alvóhelye mellé, vagy ahhoz a bútorhoz, amit a legtöbbször szétkarmol.
  • Tegyél rá macskamentát, vagy vedd körül játékokkal, hogy vonzóbb legyen a macska számára, mint a kanapé.
  • Simogasd meg a macskát, vagy adj neki jutalomfalatot minden alkalommal, amikor a kaparófát használja.
  • Ha mégis a kanapét veszi célba, mondj határozott nemet, helyezd át a kaparófához, majd jutalmazd meg, miután használta.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra