Ha a kóla lemarja a rozsdát a rézről, akkor a gyomrunkkal mégis mit művel?

GettyImages-1140336344

A kóla egészségügyi hatásairól számos legenda kering. Sokan például úgy tartják, hogy szétmarja a gyomrot, vagy épp ellenkezőleg, szentül hiszik, hogy gyógyírt jelenthet a gyomorbajokra. Mi az igazság?

A kóla elég megosztó üdítőital. Az emberek általában vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják, amihez jellegzetes ízén kívül az is hozzájárul, hogy koffeint és cukrot tartalmaz (mármint az eredeti változat, hiszen van belőle cukormentes verzió is), összetételéről pedig sokféle ellentmondásos információt lehet hallani. Vannak, akik nemcsak frissítőként fogyasztják, hanem külsőleg is alkalmazzák, például különféle tárgyak vagy oxidálódott felületek tisztítására. Ez felveti a kérdést: ha ilyen erőteljes hatása van, akkor nem teszi tönkre a gyomrunkat?

Káros a kóla a gyomorra?

Először is fontos tisztázni, hogy a kóla azért szedi le a korróziós nyomokat a sárgarézről, mert foszforsavat tartalmaz. „Az ötvözetek az oxigén és az ötvözet egyik komponense közötti reakció miatt válnak foltossá, homályossá. A felületen oxid képződik. A kóla enyhén savas, és a sav elbontja az oxidot. A gyomorban sokkal erősebb savak vannak, mint a kólában, ezért nem marja a kóla a gyomrunkat. De a sok kóla rongálja a fogakat, mert a sav megtámadhatja a fogzománcot” – írja a New Scientist kérdés-felelet rovatát idézve a Chemonet.

A gyomrodnak nem árt, de a fogaidnak igen
A gyomrodnak nem árt, de a fogaidnak igentongpatong / Getty Images Hungary

És az igaz, hogy jó gyomorrontásra?

A kérdésnek egy 2008-as tanulmány járt utána, ami egész pontosan azt boncolgatta, hogy a gyomor-bélhurutos gyerekeknek vajon érdemes-e kólát adni. A kutatók a vonatkozó szakirodalomban nem találtak semmiféle erre vonatkozó bizonyítékot, ezért egy biokémiai vizsgálat keretében hasonlították össze a kóla és más üdítők összetételét rehidratálásra szánt oldatokéval – idézte fel az Index.

Mint kiderült, az üdítők – köztük a kóla – nagyon kevés káliumot, nátriumot, illetve olyan elektrolitot tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek ilyenkor szüksége lenne, glükózból (ami lényegében cukor) viszont annál többet, akár az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiség hétszeresét is. A konklúzió így az lett, hogy nemhogy nem segítenek, hanem még árthatnak is. Ha gyomorrontásod van, fogyassz inkább gyömbért, az tényleg használni fog!

A kóláról mindössze egyetlen gyomorprobléma vonatkozásában bizonyosodott be, hogy áldásos hatása is lehet. Egy 2013-as metaanalízis szerint fogyasztása az esetek felében feloldja a bezoárokat, vagyis a gyomorban elakadó, emészthetetlen vagy csak félig megemésztett anyagokból, például növényi rostokból összeálló csomókat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra