Ha te is követted Kojak kalandjait, akkor bizonyára nem kell bemutatni a jellegzetes, gömb alakú nyalókát, ami szabályosan egybeforrt a nyomozó karakterével. Ez ihlette azt a magyar terméket is, amely már több mint 25 éve idézi a sokak számára kedves sorozat, illetve a néhai Telly Savalas emlékét.
101 éves lenne Kojak, vagyis Telly Savalas
Mint ismert, a Kojak című sorozatban Telly Savalas formálta meg a görög származású címszereplő, Theocrates „Theo” Kojak karakterét, aki a dél-manhattani rendőrkapitányság dörzsölt hadnagyaként rendkívüli lazasággal szegődött a rosszfiúk nyomába. Az elegánsan öltözködő, kopaszra nyírt fejű nyomozó figurájának sikeréhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy
szájában mindig ott lógott az elmaradhatatlan gömbnyalóka, amely a védjegyévé vált.
Telly Savalas (eredeti nevén Aristotelis Savalas) 1922. január 21-én, a New York állambeli Garden Cityben látta meg a napvilágot, és életének első szakaszában semmi nem utalt arra, hogy egyszer híres színész lesz belőle. Az érettségi után előbb munkába állt, majd beiratkozott a Columbia Egyetemre, ahol angolt, rádiózást és pszichológiát tanult, végül pedig rádióbemondóként helyezkedett el.
Karrierje azután vett gyökeres fordulatot, hogy rendezői munkát kapott az ABC tévétársaságnál, illetve karakterszínészként kezdte bontogatni szárnyait a képernyőn. Később az Oscar-díjas Burt Lancaster is felfigyelt rá, ezért olyan filmekben játszhatott, mint „A piszkos tizenkettő”, a „Kelly hősei” vagy a „James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában”.
Savalas 1973 és 1978 között 5 évadon át formálta meg Kojak nyomozó karakterét. Majd 10 évvel a sorozat lezárása után, 1989-ben húgyhólyag-, majd prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Egy nappal 72. születésnapját követően, 1994. január 22-én ezek a betegségek okozták halálát.
Nyalókát neveztek el róla
A sorozatban látott nyalóka a magyar nézők figyelmét is felkeltette. Egy mezőberényi cég a piaci rést felismerve ezért is döntött úgy, hogy Kojak után nevezze el vaníliás ízesítésű, csokoládéborítású termékét. Az 1997-ben piacra dobott nyalóka egy kicsit más formában, de már korábban is létezett:
1965 óta az eredeti recept alapján gyártják.
Az eredeti Kojak nyalóka mellett a gyártó kínálata azóta csokoládés, fehér csokival borított, epres-joghurtos, valamint gyógynövényes ízváltozatokkal bővült. További érdekesség, hogy a gyártósor, amelyet a nyalóka előállításához használnak, 1936-ban Drezdában készült, és mindössze két darab létezik belőle a világon.
Cukrászok készítik
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a Kojakről elnevezett termék hasonló technológiával készül, mint a legtöbb nyalóka. Gyártása során a cukrászok előbb megolvasztják a cukrot, vagyis a glükózszirupot, majd tojásport és ízesítőanyagot adnak hozzá.
„Az elkészült cukormasszát megfelelő hőmérsékletűre hűtik, és egy hosszú rúddá formázzák. Ebből a jellegzetes gömb alakot egy formázógéppel alakítják ki. A következő lépésben belekerül a pálcika, majd a lehűtött terméket csokoládémasszába mártják. Amint a bevonat megdermedt, már csak a csomagolás van hátra” – magyarázta a szakember.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés