Retró ízek nyomában: így lett a magyarok kedvence a híres Kojak nyalóka

GettyImages-109246784

A Kojak című televíziós sorozat Magyarországon is hatalmas sikert aratott, ami arra sarkallt egy magyar édességgyártót, hogy egy nyalókával tisztelegjen előtte.

Ha te is követted Kojak kalandjait, akkor bizonyára nem kell bemutatni a jellegzetes, gömb alakú nyalókát, ami szabályosan egybeforrt a nyomozó karakterével. Ez ihlette azt a magyar terméket is, amely már több mint 25 éve idézi a sokak számára kedves sorozat, illetve a néhai Telly Savalas emlékét.

101 éves lenne Kojak, vagyis Telly Savalas

Mint ismert, a Kojak című sorozatban Telly Savalas formálta meg a görög származású címszereplő, Theocrates „Theo” Kojak karakterét, aki a dél-manhattani rendőrkapitányság dörzsölt hadnagyaként rendkívüli lazasággal szegődött a rosszfiúk nyomába. Az elegánsan öltözködő, kopaszra nyírt fejű nyomozó figurájának sikeréhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy

szájában mindig ott lógott az elmaradhatatlan gömbnyalóka, amely a védjegyévé vált.

Telly Savalas (eredeti nevén Aristotelis Savalas) 1922. január 21-én, a New York állambeli Garden Cityben látta meg a napvilágot, és életének első szakaszában semmi nem utalt arra, hogy egyszer híres színész lesz belőle. Az érettségi után előbb munkába állt, majd beiratkozott a Columbia Egyetemre, ahol angolt, rádiózást és pszichológiát tanult, végül pedig rádióbemondóként helyezkedett el.

Telly Savalas szívesen pózolt a Kojak védjegyének számító nyalókával
Telly Savalas szívesen pózolt a Kojak védjegyének számító nyalókávalMirrorpix / Getty Images Hungary

Karrierje azután vett gyökeres fordulatot, hogy rendezői munkát kapott az ABC tévétársaságnál, illetve karakterszínészként kezdte bontogatni szárnyait a képernyőn. Később az Oscar-díjas Burt Lancaster is felfigyelt rá, ezért olyan filmekben játszhatott, mint „A piszkos tizenkettő”, a „Kelly hősei” vagy a „James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában”.

Savalas 1973 és 1978 között 5 évadon át formálta meg Kojak nyomozó karakterét. Majd 10 évvel a sorozat lezárása után, 1989-ben húgyhólyag-, majd prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Egy nappal 72. születésnapját követően, 1994. január 22-én ezek a betegségek okozták halálát.

Nyalókát neveztek el róla

A sorozatban látott nyalóka a magyar nézők figyelmét is felkeltette. Egy mezőberényi cég a piaci rést felismerve ezért is döntött úgy, hogy Kojak után nevezze el vaníliás ízesítésű, csokoládéborítású termékét. Az 1997-ben piacra dobott nyalóka egy kicsit más formában, de már korábban is létezett:

1965 óta az eredeti recept alapján gyártják.

Az eredeti Kojak nyalóka mellett a gyártó kínálata azóta csokoládés, fehér csokival borított, epres-joghurtos, valamint gyógynövényes ízváltozatokkal bővült. További érdekesség, hogy a gyártósor, amelyet a nyalóka előállításához használnak, 1936-ban Drezdában készült, és mindössze két darab létezik belőle a világon.

A magyar Kojak nyalóka 1997 óta kapható
A magyar Kojak nyalóka 1997 óta kaphatóWikipedia / Molnár Bence

Cukrászok készítik

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a Kojakről elnevezett termék hasonló technológiával készül, mint a legtöbb nyalóka. Gyártása során a cukrászok előbb megolvasztják a cukrot, vagyis a glükózszirupot, majd tojásport és ízesítőanyagot adnak hozzá.

„Az elkészült cukormasszát megfelelő hőmérsékletűre hűtik, és egy hosszú rúddá formázzák. Ebből a jellegzetes gömb alakot egy formázógéppel alakítják ki. A következő lépésben belekerül a pálcika, majd a lehűtött terméket csokoládémasszába mártják. Amint a bevonat megdermedt, már csak a csomagolás van hátra” – magyarázta a szakember.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra