4 dolog, amire egy egészséges prosztatának szüksége van

A prosztatarák veszélyein túl, a megnagyobbodott vagy fertőzött prosztata más komplikációkhoz is vezethet. Ezeket egyszerű módszerekkel akár meg is előzhetjük, érdemes tehát megfogadni az orvosok tanácsait.

A Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) szerint az amerikai férfiak körében a prosztatarák az egyik legelterjedtebb fajtája a daganatos megbetegedéseknek. Becslések szerint évente több mint 180 000 új beteget diagnosztizálnak az Egyesült Államokban. King Scott Coffield urológus, a Texasi Orvostudományi Egyetem professzora szerint fontos a prosztata egészséges állapotának megőrzése, az ehhez szükséges módszerekről pedig a Professor Health számolt be.

Mi a prosztata szerepe? Milyen problémák merülhetnek fel?

A prosztata egy nagyjából dió nagyságú mirigy a férfiak szervezetében, mely a hólyag alatt helyezkedik el. Elsődleges feladata a spermiumokat tápláló és védő folyadék előállítása. „A prosztataváladék segíti a hímivarsejteket, hogy könnyebben eljussanak a petesejthez” – mondta Coffield. A húgycső bizonyos szakasza áthalad a prosztatán, azonban prosztatamegnagyobbodás (BPH) esetében ez nehezítheti a vizelet kiürülését.

Tíz férfi közül nyolc hajlamos az öregedéssel járó jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra. A kockázati tényezők nem mindegyike akadályozható meg, de a prosztatamegnagyobbodás kockázatának csökkentése érdekében érdemes mindent megtenni.

Figyelj a súlyodra!

Mivel a prosztata egy izom, a legjobb módja annak, hogy megtartsuk az egészséges állapotát, ha figyelünk az étrendre és a megfelelő testmozgásra. És – bár sokan csak a későbbi években kezdenek el aggódni prosztatájuk egészségéért – érdemes már korábban tudatosan táplálkozni és rendszeresen mozogni.

„A súlykontroll, a megfelelő étrend és edzések segítségével hozzájárul az izom vérellátásához, ez pedig segíti a prosztata működését” – említi a szakértő, aki szerint „fontos, hogy már fiatalkorban kialakítsuk az egészséges életmódot, hiszen ennek hatása életünk végéig elkísér.” A túlsúly vagy a mozgásszegény életmód akadályozhatja a véráramlást, ez pedig könnyen merevedési zavarokhoz, súlyosabb esetben prosztatarákhoz vezethet.

„Abban az esetben, ha a vér nem tud megfelelően áramolni a prosztatából és a prosztatába, jellemző a genetikai mutációk vagy a prosztatarák kialakulása” – hívta fel a figyelmet Coffield. „Akár már a rendszeres gyaloglással is hozzájárulhatunk a vér megfelelő áramlásához.”

Aranyszabály, hogy ami jó a szívnek, az jó a prosztatának is.

Szexelj rendszeresen, megmenthet a ráktól!

A prosztatarák kialakulásának kockázatát valóban csökkenti az aktív szexuális élet. „A tanulmányok szerint a rendszeres testedzés mellett az ejakuláció gyakorisága is jótékony hatással van a prosztata egészséges állapotára” – tette hozzá az urológus. „A prosztata az ejakulációkor működésbe lép, ez pedig segít megőrizni a mirigy egészségét.” A Harvard Egyetem egyik kutatásának eredményei szerint a rendszeresen ejakuláló férfiak körében 33 százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik életük során kevesebb magömlésről számoltak be.

Kis odafigyeléssel a komoly veszély is megelőzhető
Kis odafigyeléssel a komoly veszély is megelőzhetőShutterstock

Érdemes elhagyni a cigit

A CDC szerint a dohányzás továbbra is az egyetlen olyan halált és megbetegedéseket okozó jelenség, amely könnyen megelőzhető lenne. Az Egyesült Államokban évente több mint 480 000 ember halálát okozza a cigaretta. A dohányzás elkerülése az általános egészség szempontjából is fontos, azonban kifejezetten káros a cigaretta a prosztatára is. „A dohányban lévő szén-monoxid csatlakozik a vörösvérsejtekhez, egészen addig, amíg a sejt el nem pusztul” – hívja fel a figyelmet az orvos, aki részletezi is a jelenséget: „ez a folyamat csökkenti a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét, ezáltal megnehezíti, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a szervezet különböző területeire, így a prosztatába is.” A dohányzás növeli a hypoxia kialakulásának kockázatát, amely a szervezet oxigénhiányos állapotát jelenti, ennek következtében pedig megemelkedik a szabadgyökök mennyisége a testben. A szabadgyökök páratlan számú elektronból állnak, amelyek különösen reaktívak, ezáltal pedig könnyen okozhatnak génmutációkat vagy rákot.

Vannak ételek, amik szintén segítenek

A táplálkozás minőségének javítása is segít a prosztata egészségének megőrzésében. Érdemes speciális tápanyagokat is hozzáadni az étrendünkhöz, hogy csökkentsük a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A likopin különböző gyümölcsökben és zöldségekben található vegyi anyag, antioxidáns-tartalma segít megőrizni a prosztata egészségét. Emellett a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli vagy a kelkáposzta szulforafántartalma gátolja a rákos sejtek fejlődését. A szelénben gazdag ételek fogyasztása, mint például a búzacsíra, a tonhal, a kagyló, a máj és a vese, szintén előnyös a prosztata számára. Egyes vizsgálatok szerint a szója szintén javíthatja a prosztata egészségét, illetve csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Miközben a szója előnyeit és kockázatait folyamatosan vizsgálják, a mérsékelt fogyasztása egyértelműen jó hatással van egészségünkre.

Mikor szükséges vizsgálat?

Az Amerikai Urológiai Társaság (AUA) szerint a fokozott kockázati tényezőkkel rendelkező férfiak – főleg, akik családjában korábban már történt daganatos megbetegedés – legkésőbb 40-54 éves koruk között meg kell vizsgáltassák a prosztatájukat. Azoknak a férfiaknak, akik kockázati tényezője átlagosnak mondható, 55 éves koruk körül érdemes ellátogatni urológushoz.

A pontos diagnózis érdekében az orvosok azt javasolják, hogy negatív eredmény esetén érdemes minimum két évet várni a szűrések között. A prosztataspecifikus antigén (PSA) vizsgálata képes akár 5-7 évvel az előtt kimutatni a prosztatarákot, hogy az érezhető vagy tapintható lett volna. A PSA vérvizsgálat mellett az évenkénti rektális szűrés is segít az állapot felmérésében.

„Ezek a módszerek érzékenyek a prosztata állapotára” – emeli ki Coffield. Mint hangsúlyozza: „minél korábban diagnosztizáljuk a rákot, annál hatékonyabb a kezelés”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra