Ezzel a meglepő módszerrel mindig kenhető lesz a vaj

GettyImages-954804872
Olvasási idő kb. 5 perc

Akik a vaj rajongói, gyakran bosszankodnak azért, mert a hűtőből kivett kocka hidegen gyakorlatilag kenhetetlen, ezzel pedig drasztikusan csökken az élvezeti értéke. Van azonban egy olyan vajtárolási mód is, amely tökéletesen kenhető vajat eredményez.

A legtöbben automatikusan tesszük a vajat a hűtőbe bevásárlást követően: szeretnénk megőrizni annak minőségét, amíg el nem fogyasztjuk, ezért teszünk így. Létezik azonban egy olyan vajtárolási módszer, amely hűtő nélkül, szobahőmérsékleten tartja meg frissnek és mindig kenhetőnek ezt a tejterméket.

Ezért jó, ha mindig kenhető a vaj

Sok háziasszony futhatott már bele abba is, amikor egy hirtelen jött ötletből megkezdett süteménytészta elkészítését az a tény késleltette, hogy nem volt kéznél szoba-hőmérsékletű vaja. (A mikrózás nem megoldás, tényleg nem.)

Ha kipróbálod a francia vizes vajtartót, ilyen gondba többet nem futsz bele, az garantált.

A vaj élvezeti értékét rontja, ha nem lágyan kenhető
A vaj élvezeti értékét rontja, ha nem lágyan kenhetőOscar Wong / Getty Images Hungary

Az eszközt a szájhagyomány szerint a 18 század végén alkották meg, természetesen Franciaországban, Vallauris-ben.

A kerámiából készült vajtartónak két része van: az alsó kicsit egy csészére hasonlít, a felső pedig olyan, mintha egy annál szűkebb szájú csészét a csészealjjal együtt formázott volna meg valaki.

Ebbe a peremes részbe kell a vajat betapasztanod, majd az alsó részbe kell vizet öntened. A vajas csészét fejjel lefelé tartva helyezed be a tartó aljába – itt azonnal érdemes megjegyezni, hogy nagyon nem mindegy, mennyi víz került oda.  Amikor a vajtartó felső része bekerült a helyére, az alsóban található víz elzárja a tejterméket a levegőtől, ezért nem fog megromlani benne a vaj – ugyanakkor, mivel a konyhapulton tarthatod, szoba-hőmérsékletű is marad.

Kánikulában nem működik a módszer

Ahogyan a fridzsiderben, úgy persze a vajtartóban sem lehet az idők végezetéig tárolni a vajat. Nagyságrendileg egy hónapig őrzi meg frissességét ezzel a metódussal kedvenc tejterméked a pulton, bár, ha elérhető közelségben van a mindig kenhető finomság, elég valószínűtlen, hogy ilyen hosszan ne fogyjon el.

Van még egy lényeges kitétel: 27 fok alatt működik a módszer, tehát ha nincs otthon légkondid, akkor a legforróbb nyári hónapokban nagy eséllyel le kell majd mondanod erről a luxusról. azt ugyanis, amikor már a lakásban is 30 fok van, a vajtartó sem tudja megoldani. Arra viszont a hűtőben is nagyszerű megoldást jelent, hogy ne vegye át a vaj a többi, ott található élelmiszer illatát, netalán szagát.

Lényeges az is, hogy a vizet időnként, ideális esetben 2-3 naponta természetesen cserélni kell, de reméljük, ezt a higiénia jegyében mindenki megteszi magától is.

Így fest egy francia vizes vajtartó
Így fest egy francia vizes vajtartóWikimedia Commons

Erre figyelj

Ha sikerült meggyőznünk, hogy kipróbáld ezt a hazánkban még nem annyira ismert, de világszerte igencsak népszerű módszert, a következőkre is felhívjuk még figyelmedet:

  • ha nem sózott vajat teszel bele, érdemes a vizet egy kicsit megsózni, ez is segít, hogy tovább maradjon friss a vajad;
  • a kis morzsákat és egyéb ételmaradékokat szedegesd le a vajról, mielőtt visszatennéd a tartó tetejét az aljába;
  • túl puha vajat ne tegyél bele, az ki fog csusszanni, amikor a tartót a vízbe helyezed. Ilyenkor érdemes egy kicsit visszahűteni a vajat;
  • ha a vaj tárolás közben melegszik fel annyira, hogy kicsusszan a tartóból, már túl meleg van a konyhádban a használatához;
  • a túlmelegedés megelőzésére ne vízforraló, kávéfőző, főzőlap vagy air fryer közelébe helyezd a tartót;
  • nem kell mindig teli töltened a vajtartót, kisebb mennyiséggel is működik;
  • ha kifogyott a vaj, mosd ki, mielőtt újabb adagot helyeznél el benne.

Ha olvasnál arról is, hogy a vaj vagy a margarin egészségesebb-e, ezt a cikkünket is ajánljuk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek