Városi legenda, vagy tényleg hatásos a pezsgősüvegbe dugott kanál módszer?

GettyImages-1326422225

A pezsgősüveg szájába dugott kanál vajon a tudomány szerint is hatásos módszer a buborékosság megőrzése céljából?

A pezsgőt gyakorta fogyasztók talán kapásból tudják már a választ a kérdésre, hogy vajon a felbontott pezsgősüveg szájába illesztett teáskanál tényleg segít-e bent tartani a buborékokat az italban. A többi, alkalmi pezsgőző ember számára azonban izgalmas lájfhekknek hangzik, amelyet izgatottan próbál ki minden szilveszter alkalmával, de mivel az év többi napján nem fogyasztja ezt a nemes italt (kivéve persze esküvők alkalmával, de az megint más tészta), így nincs is valódi referenciaalapja arra, hogy vajon tényleg annyira jól működik-e ez a trükk, mint ahogy hírlik. Szerencsére a tudomány ennek a kérdésnek is rég utánajárt már.

Hogyan érdemes tárolni a pezsgőt?

Többféle „buborékos bor” kategória is létezik, amelyek közül csak az egyik a pezsgő. A palackban mérhető nyomás alapján sorolhatók be gyöngyözőbornak (3 bar alatti nyomás), habzóbornak (3-5 bar) és pezsgőnek (5 bar felett). Ez utóbbi kategóriából is talán a legnépszerűbb a száraz lehet, hiszen sokan szeretnek ezzel koccintani az újévre

A tárolását tekintve már a felbontás előtt is érdemes több figyelmet szentelni a pezsgőnek. Egyrészt, fontos számára az alacsonyabb hőmérséklet, másrészt az is, hogy az a hőmérséklet egyenletes maradjon, ezért jobb nem a garázsban vagy a konyhában tárolni a palackot.

A hűtőszekrénybe csak a tervezett felbontás előtt 3-4 nappal érdemes betenni, és akkor is inkább fektetve, mert az álló helyzet nem tesz jót a buborékoknak.

Ebben az esetben fogyasztás előtt körülbelül negyedórával érdemes kivenni a hűtőből, hogy az ízek szempontjából legideálisabb hőmérsékleten fogyaszthassátok el.

Vajon tényleg egy kanál a pezsgő buborékosságának őrzője?
Vajon tényleg egy kanál a pezsgő buborékosságának őrzője?kyoshino / Getty Images Hungary

Pezsgőbb marad a pezsgő a kanáltól?

Városi legendaként terjeng a felbontott pezsgőről, miszerint a csőrébe helyezett kanál – egyes források szerint mindenképp ezüstkanalat kell bevetni a siker érdekében – megakadályozza, hogy a buborékok kiszökjenek az üvegből. A megfejtést már 1994-ben megtalálták. Kétcsoportnyi felbontott pezsgőt vizsgáltak meg öt különböző lezárási módszer mellett és 12 Celsius-fokon történő, 48 órás tárolás után: az egyik csoportban az üvegekben 500 milliliternyi, a másikban pedig 250 milliliternyi italt hagytak. Mindkét csoportban voltak teljesen fedetlenül hagyott üvegek, ezüst teáskanállal ellátottak, rozsdamentes acélból készült teáskanállal ellátottak, valamint parafa dugóval és koronadugóval (amit a sörösüvegeken láthatsz) lezártak.

Az eredmények egyértelműek voltak.

A legmegfelelőbb felbontás utáni tárolást a parafa dugós és a koronadugós változat jelentette minden szempontból.

Az eredeti üvegben található nyomás csak 10 százalékkal csökkent ezek mellett, szemben a nyitott vagy kanalas verziók 50 százalékos csökkenésével. A lezárt üvegek súlya 48 óra után sem változott, míg a többi esetben jelentősen csökkent ez is. Illetve a szakértők kóstolópróbáját sem állta ki a kanalas és a nyitva maradt pezsgő, ugyanis a felbontás után lezárva tartott pezsgők pezsgősebbek és élénkebbek maradtak, noha ezekben a változatokban is érezni lehetett az oxidáció bizonyos jellemzőit.

Összességében tehát a kanalas megoldásról kiderült, hogy nem több városi legendánál: sem a pezsgő ízét, sem a buborékosságát nem őrzi meg jobban, mint ha felbontás után lezárnák az üveg tetejét. Éppen ezért érdemes lehet beszerezni egy rendes pezsgőzárót, ha még másnap is szeretnénk a lehető legjobban kiélvezni az ital ízvilágát.

Te raktál már kiskanalat a felbontott pezsgősüvegbe, hogy megőrizd a buborékosságát?

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra