Tejtermék lévén a joghurt érzékenyebb a romlásra, mint más élelmiszerek, ám a modern gyártási technológiának hála megfelelő körülmények között viszonylag sokáig fogyasztható marad – legalábbis addig, amíg nem bontod fel csomagolását. A következőkből megtudhatod, meddig tartható el a joghurt, és honnan lehet tudni, ha megromlott.
Erre figyelj, ha joghurtot vásárolsz
„Vásárláskor mindig figyeljünk a terméken feltüntetett jelölésre, a termék minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejére, valamint a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt sose vásároljunk meg” – tanácsolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Korábbi célellenőrzése kapcsán a hivatal kiemelte, csakúgy, mint általában a tejtermékeket, a joghurtot is a gyártó által előírt hőmérsékleten, hűtve kell tárolni. Ennek megfelelően a hűtendő joghurtokat csak akkor szabad megvenni, ha azokat az üzletben a hűtőtérben tárolják.
Ha el akarod kerülni az élelmiszer-biztonsági kockázatokat, akkor érdemes arra is ügyelned, hogy más hűtendő termékekkel együtt a joghurt utoljára kerüljön a kosaradba a vásárláskor, ha pedig hazaértél, a lehető leghamarabb tedd el a hűtőbe.
A gyártó által előírt tárolási és fogyasztási javaslatokat mindig tartsuk be.
Felbontásuk után a joghurtokat javasolt azonnal elfogyasztani, de ha ez mégsem történne meg, a hűtőben se maradjanak 1-2 napnál tovább. Főleg a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártát követően ne, az ugyanis bontatlan termékekre vonatkozik.
Az általános irányelvek szerint a joghurt a hűtőszekrényben (4 Celsius-fokon) 1-2 hétig, a fagyasztóban tárolva (–18 Celsius-fokon) pedig 1-2 hónapig áll el.
Ez a tejtermékek között viszonylag hosszúnak mondható eltarthatósági idő annak köszönhető, hogy miközben korábban a legtöbb joghurtot lezárás nélkül, nyitott konténerekben fermentálták, addig előállításuk manapság már modern technológiákkal, zárt rendszerben történik, így lényegesen kisebb a kívülről származó nemkívánatos mikroorganizmusok által bevitt szennyeződés kockázata.
A standardizált starter kultúrák és esetenként a bioprotektív kultúrák használata is segít a termékminőség javításában és megőrzésében.
Innen tudhatod, hogy ehető-e meg, ha lejárt
Egyes vélemények szerint a lejárati idő után a joghurt akár még 2 hétig is ehető lehet. De ha nem akarsz kellemetlen meglepetéseket, jobban jársz, ha megbizonyosodsz róla, hogy valóban nem romlott-e meg.
Ehhez az alábbi tényezőket kell ellenőrizned:
- Szag: Akárcsak a tejnél, a szag itt is árulkodó lehet: ha kellemetlen, savanykás, avas hatású, akkor inkább dobd ki a joghurtot.
- Állag: A joghurtnak sima, krémes állagúnak kell lennie. Ha felbontásakor darabosnak, csomósnak tűnik, válj meg tőle! Hasonló a teendő abban az esetben is, ha nagyobb mennyiségű folyadék csapódik ki a tetejére.
- Külső megjelenés: Ha a joghurt elszíneződött, vagy láthatóan penészes, akkor már biztosra veheted, hogy nem biztonságos elfogyasztani.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés