Erre az 4 dologra soha ne keress rá az interneten

GettyImages-887732188
Olvasási idő kb. 5 perc

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy internetes keresés során olyan találatokba botlottál, amelyek ijesztőek, gusztustalanok voltak vagy veszélyesnek tűntek. Időnként a keresőkifejezés már önmagában garanciája annak, hogy ilyesmi történik – mutatjuk, mit kerülj el, ha nem akarsz viszolyogni vagy szorongani!

Nem a dark web veszélyeiről szól a cikk: ezek a találatok mindenki által elérhetők, és időnként nem is azzal van a gond, hogy milyen tartalmakhoz vezetnek, hanem inkább azzal, hogy ezek mit okozhatnak benned. Az információk maguk hasznosak lehetnek bizonyos helyzetekben, viszont a legtöbb ember számára visszatetsző, ha rájuk bukkannak. Nem is húzzuk tovább az időt, lássuk a listát!

Ne az internetes keresés diagnosztizálj!

Ha épp nem érzed jól magad, akkor ne kezdd el a tüneteket begépelni a Google-be. Természetesen azzal nincsen semmi probléma, hogy az ember egészségtudatosan viselkedik, de azzal már van, hogy néhány egyszerű tünetet beütve is előugorhat egy olyan súlyos betegség, amely adott esetben nálad biztosan nem áll fenn, viszont miután a kereső kiadta, álmatlan éjszakákat okoz majd neked.

„De mi van, ha mégis szklerózis multiplexem, ALS-em, daganatos betegségem van?”

Ilyenkor ezek a gondolatok zakatolnak megállíthatatlanul a fejedben. Sokkal többet érsz azzal, ha fogod magad, és elmész az orvosodhoz, aki majd felállít egy korrekt diagnózist, és megmondja azt is, mi annak adekvát terápiája.

Az internetes keresések lehetnek veszélyesek is
Az internetes keresések lehetnek veszélyesek isChris Jackson / Getty Images Hungary

Ha mégsem tudod megállni a dolgot, akkor legalább arra figyelj oda, hogy milyen forrásból gyűjtöd össze az infókat, mivel az internet tényleg mindenkié, ami azt is jelenti, hogy bárki bármilyen őrültséget elhelyezhet egy oldalon. Sose kezdd magad ezek alapján kúrálni!

Illegális tevékenységekről se tájékozódj, még kíváncsiságból sem

Hogy csak városi legenda-e, vagy igaz, azt nem tudom, de kering egy történet az interneten egy férfiról, aki egymás után keresett rá a kuktából készített bomba és a hátizsák kifejezésekre Amerikában, nem is olyan sok idő elteltével pedig kopogtattak is ajtaján a rendőrök. Ha te nem szeretnél ilyen helyzetbe kerülni, akkor drogokkal, fegyverkereskedelemmel, robbanóanyagokkal, erőszakos cselekmények elkövetésének módjával semmiképp se próbálj tisztába kerülni a keresőmotor támogatásával. Egyrészt, miért is lenne fontos ezeket megtudni – másrészt, a korábbi keresőtalálatok bizonyítékként felhasználhatók.

Semmilyen saját adatodra ne keress rá

Ez egyrészt a lelki egészséged érdekében jó döntés, másrészt pedig saját érzékeny adataidat is veszélyeztetheted vele. Amikor a bakkártyaszámodra vagy adószámodra keresel rá, úgy gondolhatod, ez csak egyszerű ellenőrzés annak kiderítésére, nem szivárgott-e ki valahol ez az érzékeny adat veled kapcsolatban. A valóság ezzel szemben az, hogy ha valaki betör a számítógépedbe, akkor a böngészőelőzményekhez is hozzáférhet, és máris hozzájuthatott ezekhez a számsorokhoz is.

A nevedre azért ne keress rá, mert olyan tartalmak is előbukkanhatnak a folyamatban, amelyek kritikát, negatív véleményt fogalmaznak meg veled kapcsolatosan.

Ez rosszul eshet, teljesen feleslegesen. Mind tudjuk, hogy vannak emberek, akik nem kedvelnek bennünket, az internet pedig olyan tér, ahol ennek nagyon egyszerű teret biztosítani. Nem szükséges, hogy ismerd mindazt, amit leírnak rólad mások.

Hasonló logika mentén egyébként az exeid utóéletét se próbáld meg követni a neten. Ez is fájdalmas lehet, és az ex kifejezésben benne van, hogy ők a múltad részei. Ha a való életben nem tartasz velük semmilyen kapcsolatot, akkor miért kémkednél utánuk a neten? Mi értelme?

Nagyon nem mindegy, milyen keresőkifejezést ütsz be
Nagyon nem mindegy, milyen keresőkifejezést ütsz beDmitry Ageev / Getty Images Hungary

Potenciálisan ijesztő tartalmak

Hogy kinek mi az ijesztő, az relatív: egy arachnofóbiás egy pók egyszerű fotójától is nagyon rossz érzéseket él át, míg te talán csak megrántod a vállad. Nehéz itt példákat kiemelni, de jobban teszed, ha véres, kimondottan erőszakos, ijesztő dolgokat nem nézegetsz, mivel ezek mindenki számára rossz érzéseket jelentenek. Valószínűleg nem jársz jól, ha a lárva szót ütöd be, de sajnos az a helyzet, hogy első blikkre teljesen ártatlannak tűnő kifejezések is vezethetnek egészen horrorisztikus eredményekhez.

Ilyen például a krokodil vagy a Fournier. Mi baj lehet egy állattal kérdezheted – azzal nincs semmi baj, de egy illegális kábítószer neve is ez, amely nagyon furcsa bőrtüneteket okoz. A Fournier sem csak egy francia név, hanem egy, a nemi területeket érintő bőrbetegség elnevezése is, ezt pedig senki sem szeretné váratlanul az arcába kapni fotókon, ugye?

Ha meg akarod tudni, kíváncsiskodik-e valaki az e-mailjed közt, olvasd el ezt a cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek