Többet kell várnod az ingyenes postai készpénzfelvételre, mint hinnéd

GettyImages-1548774467

Egyhamar ne indulj az ingyenes készpénzfelvétel miatt postára: csak 2025-től nyílik meg ez a lehetőség a magyarok előtt.

A Magyar Közlönyben is megjelent az új törvény, amely lehetővé teszi, hogy a postákon is tudjunk készpénzt felvenni 150 ezer forintos összeghatárig, írja a Bank360.

Csak jövőre jön el ennek az ideje

A Magyar Közlönyben megjelent törvény értelmében a postákon is lehetőség fog nyílni az ingyenes készpénzfelvételre. Bár a parlament már elfogadta a javaslatot, és szerda este kihirdette a törvényt, a rendelkezés csak 2025-től lesz hatályos, így várnunk kell a jövő évig, hogy igénybe vehessük az új szolgáltatást.

Az ingyenes készpénzfelvételre POS-terminállal rendelkező mobilpostákon is lehetőség nyílik
Az ingyenes készpénzfelvételre POS-terminállal rendelkező mobilpostákon is lehetőség nyílikdikushin / Getty Images Hungary

Ez a könnyítés főleg azokon a kistelepüléseken vagy településrészeken fog segíteni, ahol ATM már nincs, de postai szolgáltatások még elérhetők. A rendelkezés ezenfelül nemcsak a postahivatalokra érvényes, hanem a POS-terminállal rendelkező mozgópostákra is.

Kibővül a készpénzfelvételről rendelkező, postai szolgáltatásokat érintő törvény

Az ingyenes készpénzfelvétel 2014 óta elérhető, ennek értelmében magánszemélyek egy hónapban legfeljebb két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forint összeghatárig ingyenesen vehetnek fel készpénzt a számlájukról, amennyiben nyilatkoztak számlavezető bankjuknak arról, hogy élnének a lehetőséggel. Egy ember egyetlen számlára kérheti ezt,  Az ingyenes készpénzfelvételt lehetővé tevő törvény most az alábbiak szerint fog módosulni:

A Pft. 36/A. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:

(12) E fejezet alkalmazásában Magyarországon elhelyezett automata bankjegykiadó gépből készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján történő készpénzfelvételnek minősül a forintban vezetett fizetési számláról a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény – ideértve a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény pénzforgalmi közvetítőjét is – által üzemeltetett POS-terminál útján történő készpénzfelvétel is.

A bolti készpénzfelvétel még várat magára

Bár 2023 júliusától elvileg vásárlással egybekötött készpénzfelvételre is van lehetőség, ami az ingyenes 150 ezres kereten felül további 40 ezer forint felvételét teszi lehetővé, a gyakorlatban azonban a lakosság ezzel nem tud élni, mert azóta csak egyetlen bolthálózat, a Penny vezette be a cash-back szolgáltatást. Ennek pedig főként az az oka, hogy a bolthálózatok technikai akadályokba ütköztek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek