Így tárold a házi tojást: ekkor kell megmosnod

GettyImages-1485978490

Bár sokak körülményei nem teszik lehetővé, hogy kertjükben tyúkokat tartsanak, a házi tojásnak számos rajongója akad. Egészségesebb, finomabb, no és ha saját baromfink alól szedjük ki, olcsóbb is, mint a piacon megvásárolni.

Akinek sikerül házi tojásra szert tennie, annak azt is érdemes megismernie, hogyan kell bánni azzal, akár saját tyúkjai tojták, akár mástól vásárolta. Az üzletekben dobozba sorakoztatott, a tartás módjáról és egyebekről árulkodó pecséttel ellátott tojásokat ugyanis másként kezelik, mint a házi finomságot.

A boltit fertőtlenítik

Az üzletek polcaira kerülő tojásokat ugyanis fertőtlenítik azt megelőzően, hogy forgalomba kerülhetnének. 

Az ilyen, tiszta tojásokat nem kell megmosnod azt megelőzően, hogy felhasználnád

– igaz ugyanakkor, hogy fertőtlenítést követően is szennyeződhetnek a tojások, ilyenkor pedig már szükségessé válhat a tisztítás.

A NÉBIH ajánlása szerint alapvetően szárazon érdemes megszabadítani héjukat a szennyeződésekről, és csak akkor kell nedves módszert alkalmazni, ha ez nem hozta a kívánt eredményt. Ennek oka az, hogy a nedves tisztítása hatására megsérülhet a tojás természetes külső védőrétege, ez pedig akár élelmiszer-biztonsági problémákat is okozhat a későbbiekben.

Még a házi tojást is csak végső esetben mosd meg
Még a házi tojást is csak végső esetben mosd megJackyenjoyphotography / Getty Images Hungary

Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés: vajon honnan tudhatod, hogy a tojás, amelyet felütni készülsz, rendben van-e? Az aktuálisan felhasználni kívánt tojásokat egy könnyű módszer használatával ellenőrizheted, alkalmazd a víztesztet! Az a tojás, amely lemerül a vízzel megtöltött tál aljára, biztosan fogyasztható, míg az a tojás, amely lebeg a felszínén, már nem friss. Ettől még nem biztos, hogy ki kell dobni, de óvatosabban kell felhasználni. Az ilyen tojásokat egyesével üsd fel, így ellenőrizd, hogy még jók-e.

Így kezeld a házi tojást

No de mi a helyzet a házi tojással? Kezdjük azzal, hogyan kell ezt begyűjteni. Ha tojnak a tyúkok, naponta többször is ellenőrizni szükséges, hogy van-e az ólban tojás: erre azért van szükség, hogy minél frissebben tehessük el azt, illetve a tyúk ne szennyezze be annak felületét, ne tapossa szét vagy egye meg azt. Ha tisztán tartod a tyúkok alatt a szalmát és vastag rétegben fekteted le azt, valamint gyakran felszeded a tojásokat, mindent megtettél annak érdekében, hogy a legjobb állapotban juthass hozzájuk.

A következő lépés a házi tojás tisztítása. A fent leírtakból következi, hogy akár a te tyúkod tojása, akár vetted, a száraz tisztítást érdemes előnyben részesíteni. Dörzsszivaccsal, luffaszivaccsal vagy kefével próbálj megszabadulni a szennyeződésekről, vizet csak akkor használj, ha a fentiek egyike sem segít.

Inkább meleg, mint hideg vízzel kísérelj meg megszabadulni a rárakódott kosztól, ürüléktől és egyéb szennyeződésektől.

Ezt követően töröld szárazra a tojást.

Saját tyúkjaid alól naponta többször szedd fel a tojást
Saját tyúkjaid alól naponta többször szedd fel a tojástGuido Mieth / Getty Images Hungary

Az utolsó nagy kérdés természetesen az, hogy meddig tartható el a házi tojás. A különböző források 3-5 hetet említenek: ezt követően hűtve még tovább tárolhatod a tojást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek