7 hiba, amit a tojás tárolásánál és felhasználásánál elkövetsz: fertőzés lehet a vége

GettyImages-1167526729

A tojás tárolásának és felhasználásának megvannak a maga szabályai, amelyeket az élelmiszer-biztonsági kockázatok tükrében nem árt pontosan ismerned.

A tojás kapcsán általában a mosás és a hűtés kérdése az, ami leginkább megosztja az embereket. Vannak, akik a boltból hazaérve egyből beteszik a tojást a hűtőbe, illetve felhasználása előtt meg is mossák, míg mások egyáltalán nem törődnek ezzel. Vajon melyik tábornak van az igaza, és milyen gyakori hibák vannak még, amelyek megnövelhetik egy esetleges ételmérgezés esélyét? Cikkünkből kiderül!

1. Rosszul tárolod a tojást

Az, hogy a tojást kell-e hűteni, azért is mutathat ennyire zavaros képet, mert az élelmiszeripari gyakorlat országonként eltérő lehet. Az Egyesült Államokban például a tojásokat iparilag megmossák és fertőtlenítik, ám mivel így védtelenné válnak a betegségeket okozó vírusokkal és baktériumokkal szemben, amelyek átjuthatnak a héj pórusain keresztül, ezért természetes védőbevonatukat olajos permetezéssel pótolják, majd a mikroorganizmusok további szaporodását meggátolva a hűtőben tárolják. A legtöbb európai országban ezzel szemben nincs kötelező mosás, és inkább a tyúkokat oltják be szalmonella ellen, ezért elhagyható a hűtés is.

Az elterjedt gyakorlattal szemben a tojásnak semmi keresnivalója a hűtőajtóban
Az elterjedt gyakorlattal szemben a tojásnak semmi keresnivalója a hűtőajtóbanjohny007pan / Getty Images Hungary

A két eljárás ugyan élelmiszer-biztonsági szempontból egyaránt megfelelő, mindkettőnek van előnye és hátránya is. Miközben a mosott és hűtött tojások jóval drágábbak, cserében mosatlan társaikhoz képest kétszer hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek. Hogy mit jelent ez az otthoni hűtésre nézve? A lényeg a következő. Ha a boltban hűtve veszed meg a tojást, akkor otthon is a hűtőben kell tartanod. Ha viszont a polcról emeled le, akkor mehet a spájzba vagy a konyhaszekrénybe (de ebben az esetben felhasználása előtt ajánlott megmosni).

2. Nem teszed be elég gyorsan a hűtőbe

Ha a megvásárolt tojás hűtést igényel, akkor fontos, hogy amint hazaérsz, mielőbb betedd a hűtőbe, mert a hőmérséklet-ingadozás kritikus következményekkel járhat, és nagyban felgyorsítja a baktériumok elszaporodását, ami a hasmenéssel, lázzal és gyomorgörcsökkel járó szalmonella előszobája lehet.

3. Nem megfelelő a hűtőd hőmérséklete

A kezeletlen tojásokat nem elég egyszerűen lehűteni, fontos, hogy a hűtőgép hőmérséklete 4 Celsius-fok alatt legyen. A másik arányszabály, hogy a tojásokat mindig a dobozukban, a hűtő leghidegebb pontján tárold, ne pedig az ajtóban, ahol a gyakori nyitogatás miatt kevésbé stabil a hőmérséklet.

4. Megmosod a tojást, amikor nem kéne

Erről már fentebb is szó esett, így az is kiderült, hogy kezelésétől függően a tojást milyen esetben kell megmosni, de most lássuk a részleteket egy kicsit konkrétabban is. Íme a NÉBIH álláspontja a témában:

A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás, próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le” – tanácsolja a hivatal.

Ha tiszta a tojás, akkor az a szabály, hogy nem kell megmosni
Ha tiszta a tojás, akkor az a szabály, hogy nem kell megmosniTomophafan / Getty Images Hungary

5. Nem hűtve tárolod a keménytojást

A baktériumok a főtt tojást sem kímélik, ezért is lényeges, hogy az elkészítésüktől számított 2 órán belül a hűtőbe kerüljenek. Ha ez megvan, már csak arra kell figyelned, hogy a következő 7 napban elfogyaszd őket.

6. A törött tojásokat is felhasználod

Akármilyen apró is a héjon lévő repedés, a baktériumok azon keresztül is bejuthatnak a tojás belsejébe, ami megint csak veszélyes lehet. Éppen ezért a legjobb, ha már a boltban ellenőrzöd, hogy a kiszemelt tojások épek-e. Ha a tojás otthon reped meg, akkor még menthető lehet. Törd fel, rakd egy légmentes zárható tárolóedénybe, majd 2 napon belül használd fel.

7. Egészben fagyasztod le a tojást

Víztartalmuk miatt a tojások kitágulhatnak és széttöredezhetnek a mélyhűtőben, ezért érdemes feltörve lefagyasztanod őket. Ha előtte gondoskodsz szétválasztásukról, később kevesebb macera lesz velük. Még valami: a tojássárgájához tanácsos egy kevés sót vagy cukrot keverned, mert fagyasztva hajlamos besűrűsödni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra