A világ egyik legnépszerűbb ételéhez az eszkimók adták az ötletet

GettyImages-151422123

Ahhoz, hogy a gyerekek ma nagy örömmel falatozhatnak a halrudacskákból, az eszkimóknak is köze lehet.

A gyorsfagyasztott halrudacska a legnépszerűbb halételek közé tartozik – főleg a gyerekek körében, akik általában a rajongásig szeretik, ám a felnőttek közül is sokan kedvelik, hiszen nincs benne szálka, nincs halszaga, és gyorsan, egyszerűen elkészíthető. A halrudacskák története szűk 70 évvel ezelőttre nyúlik vissza, ekkor készítették el az első terméket Angliában. De vajon mi köze van ennek az eszkimókhoz?

Innen eredhet a halrudacskák ötlete

A legendák szerint a gyorsfagyasztás hagyománya az eszkimóktól ered, akik a frissen kifogott halat jégtáblák közé tették, hogy az megőrizze minőségét és frissességét – emlékeztetett a Nébih tájékoztató oldala, a Szupermenta.

Az eszkimóknak jutott először eszébe, hogy a kifogott halakat „fagyasztva” érdemes tárolni
Az eszkimóknak jutott először eszébe, hogy a kifogott halakat „fagyasztva” érdemes tárolniMarka / Getty Images Hungary

Az eszkimók ötletét a húszas évek elején Clarence Birdseye fejlesztette tovább. Így 1955-ben végül egy angliai kikötővárosában, Great Yarmouthban születtek meg az első halrudacskák, amelyek előállításában a fagyasztási eljárás bevezetése volt a legjelentősebb „újítás”. Ennek nagy előnye, hogy megakadályozza, hogy nemkívánatos jégkristályok képződjenek a termékben.

Magyarországon a '90-es években kezdett el igazán népszerűvé válni a gyorsfagyasztott halrudacska.

Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a panírozott, szabályos alakú, aranybarnára sült halrudakkal a gyerekeket is rá lehetett venni a halfogyasztásra.

Miért érdemes halat fogyasztani? 

Közismert, hogy a sok halat fogyasztó népek, köztük az eszkimók és a japánok általában egészségesebbek, és kevésbé kell tartaniuk a szív- és érrendszeri betegségektől. Ezt kutatások is alátámasztják: kimutatták, hogy akár már a heti egy alkalommal történő halfogyasztás is 52 százalékkal csökkentheti a szívbetegségekből eredő halálozás kockázatát.

Így készül a halrudacska

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére korábban elmondta, a bolti kínálatban kapható halrudacskák kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra, de szakmai szempontból jelentős különbségek lehetnek közöttük.

„A termék alapanyaga természetesen minden esetben a hal – jobb esetben tőkehalfilé, de más fehér húsú fajta is lehet –, amelyhez a gyártáskor fűszereket és adalékanyagokat adhatnak, majd ropogós panírba burkolnak” – magyarázta Traszkovics Zsolt. 

A bolti termékek akár halpépből is készülhetnek
A bolti termékek akár halpépből is készülhetnekDiana Miller / Getty Images Hungary

A szakember szerint a termék minőségét leginkább a felhasznált alapanyag, vagyis maga a hal, illetve annak feldolgozási módja határozza meg. A halrudacskák ugyanis nemcsak halfiléből készülhetnek, hanem halpépből vagy aprított halból is. Az utóbbi akár

a halfilék formázásánál visszamaradó apró haldarabokból is állhat.

Ettől valószínűleg neked sem fut össze a szádban a nyál, a gyártók számára viszont gazdaságosabb teszi a termék előállítását, illetve a szálkák előfordulásának esélyét is csökkenti.

Azt, hogy a termék milyen alapanyagból készült, a csomagoláson is jelezni kell.

A halrudacska minőségét emellett nagyban befolyásolhatja a panír, továbbá a hozzáadott fűszerek is. A szakember kiemelte: mint minden gyorsfagyasztott terméknél, itt is kiemelten fontos a hűtőlánc betartása. A terméket a fagyasztóból kivéve jobb azonnal a forró olajba tenni, kiolvasztása után pedig már semmiképp nem szabad visszafagyasztani.

Bizalmatlan vagy a bolti halrudacskákkal szemben? Akkor itt egy szuper házi recept, amiben biztosan nem fogsz csalódni!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra