Így tisztítsd a grillrácsot: 7 tipp, hogy megszabadulj a ráégett kosztól

GettyImages-1374649006

Grillezni mindenki szeret, grillrácsot tisztítani viszont valószínűleg senki. Ha rajtad is ki szokott fogni az odaégett ételnyomok letisztítása, hagyj abba mindent, és olvasd el, mivel könnyítheted meg magadnak ezt a feladatot.

Most nem a jó öreg ecetes, szódabikarbónás trükköket hozzuk: azokat már valószínűleg kipróbáltad, és azt se fogjuk tanácsolni, hogy vásárolj grilltisztító kefét, mert ezen is biztosan túl vagy. Eszedbe jutott már habkővel vagy magasnyomású mosóval felvenni a harcot az odaégett étellel? Ha nem, olvass tovább!

1. Magasnyomású mosó: a grillrács megmentője

Ha van az otthonodban ilyen eszköz, már biztosan sokféle felhasználási módját ismered. Tisztítottál vele autót, teraszt, járólapot… Miért ne próbálnád ki a grillráccsal is? Persze némi előkészületet igényel a mutatvány: a hamut el kell távolítani a grillezőből, majd a rácsot visszahelyezni, és találni egy olyan helyet a kertben, ahol nem gond, hogy használjuk a mosót.

Közepes fokozaton tisztítsd vele a grillt, lefelé irányítva a vízsugarat – és persze előtte átgondolva, hogy felborul-e a grillező az erőhatástól.

Ha igen, mert például gömbgrillről van szó, akkor próbáld meg kitámasztani, rögzíteni azt. Végső esetben fektetve is pucolhatod.

Nem a grillrács tisztítása a legjobb része a sütögetésnek, de ezt sem lehet megúszni
Nem a grillrács tisztítása a legjobb része a sütögetésnek, de ezt sem lehet megúszni10'000 Hours / Getty Images Hungary

2. Ha az élet citromot ad, használd tisztításra

Vásárolj pár megtermett citromot, vágd félbe mindet, majd nyomkodd bele sóba. A felmelegített grillrácsot ezzel tisztítsd, de vigyázz, a kezed meg ne égesd! A só ledörzsöli a koszt, a citrom pedig tisztít.

3. Ha a sarkadra jó, jöhet ide is a habkő

Végül is teljesen logikus: ha a kemény, száraz sarokbőr leszedésére alkalmas, miért ne lehetne vele grillrácsot is tisztítani? Vegyél kifejezetten erre a célra árusított habkövet, amely nagyon hatékonyan dörzsöli le a rácsról az odaégett ételt.

4. Tedd be a mosogatógépbe

Hacsak nincsen hatalmas grilleződ, a módszer valószínűleg a lehető legkisebb erőfeszítéssel megoldja a gondot. Ha grillrácsot mosogatsz, a legmagasabb fokozatra állítsd a gépet, hogy az egészen biztosan mindent letisztítson. Miután megvagy vele, azért nézd meg azt is, a mosogatógépnek szüksége van-e tisztításra.

5. A kávé erre is jó lesz

Meglepő, hogy kávézaccal mi mindent el lehet érni: ha hiszed, ha nem, a grillrács tisztítására is alkalmas! A zaccot forró vízzel keverd el, és öntsd rá a rácsra, a kávé savassága pedig elvégzi helyetted a szó szerint piszkos munkát.

6. Még egy hagyma a végére

Ha épp csak befejezted a grillezést, de már látod, hogy muszáj lesz alaposabban megpucolni a rácsot, fogj egy hagymát, és villára tűzve azzal sikáld végig.

7. Egy kis sör

Maradt egy fél doboz söröd, melegen pedig már nem csúszik annyira? Sebaj, öntsd a rácsra, és ezután vesd be a drótkefét! Csillog-villog majd a rács – szinte azonnal újra is kezdenéd majd a grillezést.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra