A grillből származó füstös, semmi mással össze nem téveszthető íz nemcsak a különféle húsokat emeli magasabb szintre, hanem egy sor másik ételt, alapanyagot is új megvilágításba helyezhet. A következőkben 19 ilyen meglepő példát mutatunk be.
1. Tök
A tökből tökéletes nyári köretet varázsolhatsz a grillen. A teendőd a következő: a félbevágott tököket vékonyan kend be olajjal, sózd, borsozd meg, majd közepes-magas lángon oldalanként körülbelül 5 perc alatt süsd puhára. Ha megszórod egy kevés apróra vágott kakukkfűvel és reszelt parmezánnal, a végeredmény még finomabb lesz.
2. Édesburgonya-gerezdek
Bár fóliába csomagolva egészben is megsütheted az édesburgonyát a grillen, vékony szeletekre, gerezdekre vágva jóval hamarabb végezhetsz vele: 10-15 perc, és kész is van. Csak locsold meg egy kevés olajjal, hogy ne ragadjon le. Ha itt-ott kicsit „szenes” lesz, amiatt nem kell aggódnod, sőt! Tálald ketchuppal, olvasztott vajjal vagy egy kevés barna cukorral megszórva.
3. Töltött paprika
A paprika bőre felveszi a grill füstjét, ami igazán különleges ízt kölcsönöz neki. Az ízélményt tovább fokozhatod, ha krémsajt, reszelt sajt, zöldhagyma és némi bacon keverékével töltöd meg. Így közepes lángon addig kell sütnöd, amíg a sajtos keverék megolvad, a paprika pedig megpuhul.
4. Répa
A grillezés remekül kihozza a sárgarépa természetes édességét. Ehhez hámozd meg, közepes lángon süsd 8-10 percig, majd tálalás előtt kend meg dióolajjal, vagy egy kevés olvasztott vajjal, esetleg szórd meg apróra vágott kakukkfűvel vagy oregánóval.
5. Saláta
Bizony, a grillezésre a saláta is alkalmas lehet, ettől szuper, ropogós textúrája lesz. Ha nem hiszed, próbáld ki: vágj félbe egy római salátát, kend meg olajjal, majd süsd oldalanként 2-3 percen keresztül. Ízesítéséhez használhatsz vinaigrette-tet vagy valamilyen salátaöntetet is.
6. Karfiol
A karfiol textúrája és vastagsága éppen ideális a grillezéshez, ami csodás, füstös ízekkel ruházza fel. Elkészítéséhez fogj egy nagy szakácskést, és vágd fel a karfiolfejet 2-3 centi vastag szeletekre. Az így kapott „karfiolsteaket” olajozd és fűszerezd meg, majd közepes lángon oldalanként 8-10 perc alatt süsd készre. Ha fokozni akarod az ízélményt, előtte akár be is pácolhatod, akárcsak az igazi steaket.
7. Radikkió
A radikkió, vagyis a vörös cikória kissé kesernyés, fűszeres ízhatású levelei selymes, rugalmas textúrát kapnak a grillen. Ha hosszában félbevágod, és megkened olajjal, oldalanként 2-3 percig érdemes sütnöd. Jól megy hozzá a gorgonzola, a balzsamos vinaigrette és a fenyőmag is.
8. Avokádó
A krémes állagú avokádó alkalmatlannak tűnik a grillezésre, de aggodalomra semmi ok, nem fog szétesni tőle. Elkészítése egyszerű: vágd félbe az avokádót, távolítsd el a magját, óvatosan kend meg olajjal, és oldalanként 2-3 perc alatt süsd meg. A grillezett avokádóval nagyszerűen feldobhatod az olyan klasszikus nyári fogásokat, mint a tojássaláta, a csirkesaláta vagy a bruschetta.
9. Sajt
A grillezéstől nem minden sajt olvad felismerhetetlen tócsává. A Ciprusról származó félkemény halloumi sajt külseje például szépen megpirul a grillen, miközben a belseje puha marad. Ezt szintén ajánlott olajjal megkenni, majd oldalanként 2-3 percig sütni. Kockára vágott paradicsommal, bazsalikommal vagy egy kis pestóval verhetetlen előétel válhat belőle. Ha sajtot akarsz grillezni, kézenfekvő választás lehet a francia brie is, amely ropogós kenyérrel és lekvárral tálalva a legfinomabb. (Persze a bolti kínálatban kaphatók grillsajtok is, de ezeknek az állaga gyakran a cipőtalpéval vetekedik.)
10. Őszibarack
A grillezett őszibarack az ízek új dimenzióit nyithatja meg előtted. A gyümölcsben lévő természetes cukrok a forró rácson karamellizálódnak, a gyümölcshús pedig füstös ízekkel gazdagodik. Túl sok macera ráadásul ezzel sincs: a kimagozott őszibarackot vágd félbe vagy szeleteld fel, finoman kend meg olajjal, majd mindkét oldalát süsd 1-2 percig.
11. Egyensúlysüti
A réteges süteményekkel ellentétben, amelyek túlzottan morzsás és finom állagúak, az úgynevezett egyensúlysütik elég tömörek ahhoz, hogy kibírják a grillen való forgatást. Sőt, nemcsak hogy kibírják, hanem ettől pazar kéreg sül rájuk. Csak arra kell figyelned, hogy a süteményt 2-3 centi vastagságúra vágd fel, majd a szeleteket olyan helyre tedd, ahol nem érheti őket közvetlen láng. Oldalanként 2-3 perc alatt el is készülnek.
12. Görögdinnye
Oké, ez tényleg nagyon extrémnek tűnik, de ha egyszer megkóstolod a grillezett görögdinnyét, minden a helyére kerül. De ha mégsem, akkor sem pazarolsz vele túl sok időt: a vékonyra felszelt dinnyedarabok oldalanként 2-3 perc alatt megsülnek a grillen.
Ha kísérletező kedved ezután sem lankad, akár meg is sózhatod a dinnyét. A grill füstjével együtt így egy rendkívül izgalmas ízkombinációt hozhatsz létre. Ha inkább desszertként fogyasztanád, egy kis lime-héjjal kiemelheted a dinnye természetes édességét.
13. Ananász
A felszeletelt ananászt mindössze oldalanként egy percig kell grillezned, hogy egy igazán különleges finomsággal lephesd meg vendégeidet. A grillezett ananász jól megy a limonádékhoz, koktélokhoz is, de egy kanálnyi kókuszos szorbé társaságában elsőrangú desszert is lehet.
14. Kenyér
A célnak megfelel a szikkadt kenyér is. Vágd kockára, és mehet is a grillre. Ha paradicsommal, hagymával és uborkával együtt tálalod, máris kész a rögtönzött panzanellád, ami remek választás lehet egy könnyű vacsorához. Ha a kenyeret gyorsan átpirítod a grillen, megalapozhatod a paradicsomos bruschettád sikerét is.
15. Polenta
A polenta egy kukoricadarából és vízből készülő köret, amely hazánkban puliszka néven ismert. Ha felszeleteled, megkened olajjal, és 2-3 perc alatt aranybarnára sütöd a grillen, az fokozza az ízét, és olyan mélységet ad neki, amit serpenyőben készítve nem lehet egykönnyen elérni.
16. Tofu
Kevesen tudják, de a keményebb állagú tofu kitűnően grillezhető. Főleg, mivel szivacsként működve magába szívja a pác és a grill füstös ízeit, és a szélei ropogósra sülnek. Mielőtt a rácsra teszed, ne felejtsd el megkenni olajjal, hogy ne ragadjon le. Ezután oldalanként 5-5 percig kell sütnöd.
17. Kagyló
A kagyló előételként és főételként is fogyasztható, ráadásul grillezése csak minimális energiabefektetést igényel. A megmosott kagylókat egyszerűen tedd a forró parázs fölé. Onnan tudhatod, hogy elkészültek, hogy 5-10 perc után maguktól kinyílnak. Ezután petrezselyemmel, borssal és némi olvasztott vajjal ízesítheted őket.
18. Quesadilla
Néhány perc a grillen csodákat tesz a töltött quesadillával is: olyan ropogós lesz, hogy többé nem is akarod majd máshogy enni (figyelem, a leragadás elkerüléséhez egy kis olaj itt is elkélhet).
19. Pizza
Nincs szükséged semmi spéci eszközhöz ahhoz, hogy isteni pizzát készíthess. Elég, ha beizzítod a grillt! Előbb kend meg a rácsokat olajjal, majd kezdd el megsütni a pizzatésztát (feltétek nélkül). Három perc után aztán fordítsd meg, kend meg szósszal, és add hozzá a feltételeket, illetve a sajtot. Ne ess túlzásba! A nehéz feltételektől átszakadhat a tészta, így félő, hogy kénytelen leszel kidobni az egészet. A legjobb ízhatáshoz egyébként is csak egy vékony rétegnyi feltét szükséges.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés