A grillezés egyik bosszantó velejárója, hogy a húsok hajlamosak a grillrácshoz tapadni sütés közben, ami nemcsak azért problémás, mert nehéz roncsolás nélkül szétválasztani őket, hanem azért is, mert makacs, ráégett szennyeződések maradnak utána. Szerencsére azonban létezik egy trükk, amivel megelőzhető a leragadás, és csak egy hétköznapi zöldségre van szükséged hozzá, ami valószínűleg egyébként is megtalálható a konyhádban.
Ezt a zöldséget használd a leragadás ellen
A trükk mindenki kedvenc nagymamájától, Babstól származik, aki a TikTokon @brunchwithbabs név alatt osztja meg hasznos főzési és háztartásvezetési tanácsait. Mielőtt rátérne a letapadás ellen bevált házi praktikára, grillezésnek szentelt videójában Babs elmondja, hogy a szezont nem szabad piszkos grillsütővel kezdeni, de óva int attól, hogy megtisztításához drótkefét használj. Az ő titkos fegyvere nem más, mint a hagyma.
Ha megpucolsz egy hagymát, félbevágod, majd egy villára tűzve átdörzsölöd vele az átforrósított grillrácsot, könnyedén letudhatod a piszkos munkát, anélkül hogy attól kéne tartanod, hogy fémsörték kerülhetnek az ételbe. A hagyma ráadásul kellemes alapízt kölcsönöz a grillen elkészített fogásoknak.
A nagymama ezután rátér a letapadásra, ami szerinte tönkreteheti a grillezés eredményét. Ennek elkerüléséhez egy másik zöldséget, a burgonyát ajánlja. Ha ugyanis félbevágsz egy szemet, majd közvetlenül a grillezés előtt bedörzsölöd vele a forró rácsokat,
a burgonyában lévő keményítő tapadásmentes felületet hoz létre.
Ennyi az egész!
A grill beolajozása is segíthet
Az internetes tippekben visszatérő motívum az olajozás, amit a grillrács megtisztítása után kell elvégezni (ez szintén hozzájárulhat, hogy kevésbé tapadjon le az étel).
Kend le a rácsot vagy a lapot olajjal, majd forrósítsd fel, így egy tapadásmentes réteg „sül rá”, képződik a felületén.
A kenéshez egy olajba mártott papírtörlőt vagy ecsetet érdemes használnod, nehogy a lecsöpögő zsiradék lángra lobbanjon. Fontos szabály még, hogy a sütést mindig forró rácson kell kezdeni, mert a hideg felületeken könnyebben letapadnak a húsok és a zöldségek.
Az olajbevonat további előnye, hogy a szennyeződések keletkezését csökkentve megkímélhet az órákig tartó suvickolástól, és megelőzheti a rács rozsdásodását. Apropó, ha öntöttvas sütőd van, ne csak a sütés előtt, hanem azután is vigyél fel rá egy réteg olajat, mivel a zsiradék taszítja a vizet, és megvédi a grillt az oxidációtól. Ha nincs kedved ennyit bíbelődni, az is megoldás lehet, ha tapadásmentes, teflon sütőlapon készíted el az ételt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés