Nagy változás jön a Google-keresésben: nem mindenki tudja megszokni

Lontai Ildikó
google-valtozas-kereses
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyszer már változtatott a Google keresője a találatok megjelenítésén, ám az új funkció nem volt nyerő, ezért kivezetik. Sokan azonban már hozzászoktak, és nem örülnek az újabb módosításnak.

Nagy változtatásra készül a keresőóriás, amit nem mindenki fog könnyen megszokni. Hamarosan ugyanis visszatér a többoldalas keresés a Google-ben, miután a cég kivezeti a folytonos, végtelen görgetési opciót – írja a hvg.hu.

Így változik a Google keresőjének találati listája

A Google keresőben megjelenített találatok elképesztő sokasága miatt a második oldalhoz a felhasználók zöme sokszor már nem jut el, hanem az első találatok közül választja ki a számára szimpatikusat. Valószínűleg ebből adódóan a keresőóriás 2021 végén a mobilos felhasználóknál aktivált egy olyan funkciót, amely felszámolta a klasszikus oldalszámozást, és folyamatos görgetést tett lehetővé. Így ha valaki elkezdett lefelé görgetni, nem kellett lapoznia, hanem a találatok folyamatosan töltődtek. Ez a megjelenés hasonló a közösségi média oldalak hírfolyamához, amit 2022 végén az asztali, webes változatban is bevezetett a Google.

Változások lesznek a Google-kereső megjelenésében, nem mindenki fogja szeretni
Változások lesznek a Google-kereső megjelenésében, nem mindenki fogja szeretniUmnat Seebuaphan / Getty Images Hungary

A Google akkoriban állította: ez meggyorsította a keresést, ám úgy tűnik, a funkció végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hamarosan ugyanis újra változásokat vezet be a cég. Aarról ír, hogy a Google

kivezeti ezt a görgetős funkciót, és visszatér a klasszikus oldalszámozós keresőoldalakhoz.

A döntést a keresőóriás azzal magyarázza, hogy igazából a lapozós-oldalszámos megoldás a gyorsabb, mert így nem kell a felhasználónak olyan találatokat is betöltenie, amelyeket ők nem kértek. Valószínűleg átláthatóbb is sokak számára a lapozós verzió, mert a visszajelzések szerint

egyáltalán nem növelte az elégedettséget a keresési eredmények végtelen görgetése.

A Google klasszikus oldalszámozó sávja tehát visszatér, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a keresési eredmények egy adott oldalra ugorjanak, vagy egyszerűen kattintsanak a „Tovább” gombra a következő oldal megtekintéséhez – ha szeretnének. Azonban nem lesz könnyű mindenkinek megszokni ezt a változást, a közösségimédia-oldalak hírfolyamához szokott fiataloknak lehet, hogy furcsa lesz a „kattintós változat”.

Lesz azonban idő alkalmazkodni az újításhoz, a felhasználóknál ugyanis fokozatosan vezetik ki a funkciót: az asztali változatban elviekben már megszűnt, míg mobilon a következő hónapokban fog eltűnni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek