Az újabb tudományos áttörés a Purdue Egyetem kutatóinak köszönhető, akik kimutatták, hogy néhány hétköznapi fűszernövény egy erőteljes rákellenes vegyületet tartalmaz. A szakemberek már megtették az első lépést a vegyület gyógyszeripari felhasználása felé, hogy az széles körök számára is elérhető legyen.
Így előzhetik meg a fűszernövények a rákot
A kutatók szerint a kakukkfűben, az oregánóban és más, az ajakosok családjába tartozó növényekben előforduló ízanyagok, a timol, karvakrol és timohidrokinon antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
A timohidrokinonról azt is kimutatták, hogy erősen rákellenes hatású.
A kutatócsoport már feltárta a timohidrokinonhoz vezető teljes bioszintetikus utat, valamint feltérképezte a másik két vegyület képződésének módját is, ami azért is lényeges, mert az említett anyagok a gyógynövényekben csak nagyon alacsony koncentrációban vannak jelen.
Ez azt jelenti, hogy rákellenes hatásuk kiaknázásához nem elegendő, ha a szokásosnál egy kicsit több kakukkfüvet és oregánót szórsz a tésztaszószba. A következő lépés a vegyület felerősítése vagy szintetizálása lesz, ami utat nyithat a gyógyszerfejlesztéshez.
Más gyógyhatásaik is vannak
A rákkutatásoktól függetlenül mindkét fűszernövényről elmondható, hogy szerteágazó gyógyhatásokkal rendelkeznek. A kakukkfüvet például már régóta használják a népi gyógyászatban baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt, ami hasznos lehet légúti megbetegedések esetén.
A gyógynövényből készült tea az egyik legjobb házi megoldás köhögés és torokgyulladás ellen.
A kakukkfű emellett az immunrendszert támogató C- és A-vitamint is tartalmaz, képes megfékezni a pattanásokat, csökkenti a vérnyomást, a szerotonin és a dopamin koncentrációját növelve javítja a hangulatot, illetve gombaölőként és kártevőriasztóként is alkalmazható.
Az oregánó szintén antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. A leveleiből és virágzó száraiból készült tea megelőzi a fertőzéseket, csillapíthatja a köhögést, sőt enyhítheti az emésztési zavarokat és a fejfájást is. Az pedig már a korábbi kutatásokból is kiderült, hogy antioxidáns tulajdonságaik révén mindkét fűszernövény hozzájárulhat a rák megelőzéséhez.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés