Fittebb szeretnél lenni? Ezért érdemes a földön ücsörögnöd

GettyImages-1303115614

A földön ülés egy olyan szokás, amit érdemes eltanulnod a keleti kultúrákban élőktől. Mutatjuk, hogy mi minden előnyöd származhat belőle.

Sokan a nap jelentős részét széken ülve töltik, ami nem túl egészséges – főleg nem megfelelő testtartás esetén –, hiszen derékfájáshoz és egy sor további panaszhoz vezethet. Ha te is közéjük tartozol, tanácsos lenne megtörnöd az ártalmas rutint, és többször leülnöd a földre, még akkor is, ha csak napi fél órát tudsz szakítani rá. Ez nemcsak az erőnléteden és a mozgékonyságodon javíthat, hanem hozzájárulhat az általános egészségedhez is.

Milyen előnyei vannak a földön ülésnek?

A földön ülésnek számos jótékony hatása lehet. A leglényegesebbek ezek közül a következők:

  • Javítja a testtartásod. A földön ülve olyan természetes testhelyzetbe kerülsz, amely „rákényszerít”, hogy egyenesen tartsd a hátad, ami igen fontos a core-stabilitás szempontjából is.
  • Kíméli a csípőd. A naphosszat tartó székben ücsörgéstől megmerevedhet a csípőd. Ha viszont a földön ülsz, az lehetővé teszi a csípőhajlító izmok nyújtását, ami megkímélhet a kellemetlen érzéstől.
  • Javítja a hajlékonyságod és a mozgékonyságod. A földön ülésnél felvett pozíció hatékony eszköz az alsótest izmainak nyújtásához is, így rugalmasabbá, hajlékonyabbá és mozgékonyabbá válhatsz tőle.
  • Megnöveli az izomaktivitásod. Egyes testhelyzetek, mint például a térdelés vagy a guggolás, „aktív pihenő pozíciónak” tekinthetők, ami azt jelenti, hogy több izomtevékenységet igényelnek a széken üléshez képest.

Mindezeken túl meg kell említeni azt is, hogy amikor leülsz a földre, vagy felkelsz, azzal változatos ízületi mozgásokra készteted a tested. Ez pedig vitathatatlanul jót tesz az ízületeidnek, az izmaidnak, ezáltal pedig az egész szervezetednek.

A földön ülés térdelő pozícióban is megvalósítható
A földön ülés térdelő pozícióban is megvalósíthatózoranm / Getty Images Hungary

Milyen hátrányai lehetnek?

Habár a földön ülés az egészséged javát szolgálja, ez csak addig igaz, amíg helyesen csinálod. Ha nem megfelelő pozícióban ülsz, az extra terhelést helyezhet az ízületeidre, ronthatja a vérkeringésed és a testtartásod, súlyosbíthatja meglévő ízületi problémáidat, valamint alaposan megnehezítheti a felállást is. Ezért is elengedhetetlen, hogy ne domborítsd ki a hátad. A legegyszerűbb, ha a földön ülést térdelve, guggolva vagy keresztezett lábakkal végzed.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy mennyire vagyok mobilis?

„Ha képes vagy viszonylag könnyen leülni és felállni a földről, az a csontrendszeri egészség és az izomegyensúly egyik legcsodálatosabb jele” – mutatott rá Lauren Roxburgh mozgásspecialista. Az erő, a mobilitás és a koordinációs képességek ellenőrzésére ezért is alkalmazzák a leülés-felállás tesztet. Ennek során a lábak keresztezésével, lehetőség szerint a kezek használata nélkül kell leülni a földre, majd felkelni onnan.

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy mindazok az alanyok, akik az 51 és 80 év közötti korosztályból sikeresen teljesítették a tesztet, hosszabb életek éltek, mint azok, akik nem – valószínűleg azért, mert a próba eredménye jól tükrözi az ember általános erejét és mozgékonyságát, ami az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken.

Persze, ha csak nehezen vagy egyáltalán nem tudod elvégezni a tesztet, az még nem jelenti azt, hogy korai halálra vagy ítélve, de arra utalhat, hogy dolgoznod kéne a mobilitásodon, hiszen az egyre fontosabb szerephez jut az egészséged megőrzésében, ahogy öregszel. A jó hír, hogy egy olyan készségről van szó, ami kitartó munkával valóban fejleszthető. Ehhez pedig nagyszerű eszköz lehet, ha több időt töltesz a földön ülve.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek