A fokhagyma a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunerősítő hatásáról ismert, ezért nemcsak íze, hanem egészségvédő szerepe miatt is megéri fogyasztani. Csírájával azonban sokan hadilábon állnak, ezért gyakran a szemétben végzi. Ha te is közéjük tartozol, ezzel a praktikával elkerülheted, hogy mindig ki kelljen vágnod belőle.
A tárolással megelőzhető a fokhagyma csírázása
A csírázás kivédése könnyebb, mint gondolnád. Ha nem tudsz megbékélni a zöld hajtásokkal, mindössze annyit kell tenned, hogy a vásárlás után lefagyasztod a fokhagymát, fedte fel a trükköt a Lifehacker. Ez történhet egészben, vagy gerezdekre szedve, megpucolva is (de ha rajta hagyod a héját, fagyott állapotában egyszerűbb lesz megtisztítani), csak tedd bele egy lezárható műanyag zacskóba, mielőtt a mélyhűtőbe kerülne. Bár a fagyasztás hatására a fokhagyma valamelyest megpuhul, az íze szinte változatlan marad.
Ha főzésre szánod a fokhagymát, érdemes lehet eleve úgy eltenned, hogy már elő van készítve. Ehhez némi olaj hozzáadásával pürésítsd össze egy robotgépben, formázz belőle kis gömböcskéket, egy sütőpapírra fektetve várd meg, amíg megfagynak, majd felhasználásukig tedd át őket egy fagyasztózacskóba. Az olajos tárolás a mélyhűtőben segíthet megelőzni a botulizmus kialakulását is. Amennyiben nincs szükséged olajra, a másik megoldás az lehet, ha a fokhagymát apróra vágod, vagy felszeleteled, majd egy zacskóban tartod a fagyasztóban.
A csírától egyébként nem kell félni. Bár egyesek keserűnek tartják az ízét, fogyasztása kifejezetten egészséges: egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy az öt napig csírázni hagyott fokhagymának még magasabb is az antioxidáns-tartalma.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés