Így tisztítsd meg az elkoszolódott fehér tornacipőt

GettyImages-962859624

Szeretnéd visszanyerni kedvenc tornacipőd hófehér színét, de nem tudod, hogyan csináld? Mutatunk pár trükköt!

A fehér tornacipő látványa a boltban még rendkívül vonzónak tűnik. Miután azonban megveszed, néhány használat után elkezd koszolódni, és minél jobban elhanyagolod, annál nehezebb lesz megtisztítani, hiszen a piszok mélyen beleivódhat a szövetbe. Egyetlen szerencséd, hogy létezik néhány házi praktika, amivel a legmakacsabb szennyeződésektől is megszabadulhatsz.

Mi kell a fehér tornacipő tisztításához?

Semmi olyan, ami egyébként nem található meg a háztartásban. A Reader’s Digest mindenekelőtt a szódabikarbóna és a folyékony mosószer kombinációját ajánlja. A tornacipő megtisztításához távolítsd el a cipőfűzőt (amit a mosógépben is kimoshatsz), majd keverd össze a két anyagot nagyjából fele-fele arányban, hogy pasztát képezzenek. Ezt egy fogkefével dörzsöld bele a cipő anyagába, majd várd meg, amíg kifejti hatását. Végül öblítsd le róla a pasztát, és csodálkozz rá, hogy milyen fehér lett. Vannak, akik szerint ekkor még szükség esetén beiktatható egy mosógépes mosás is, mások viszont óvatosságra intenek, mert a tapasztalatok alapján kímélő programnál is fennáll a veszélye, hogy a cipő megsérülhet.

Nem is olyan reménytelen megtisztítani
Nem is olyan reménytelen megtisztítaniElena Petrachkova / Getty Images Hungary

A szódabikarbónát kombinálhatod víz és hidrogén-peroxid egyenlő arányú keverékével is. A teendőd a következő. Először is távolítsd el a külső szennyeződéseket a cipőről egy kefe segítségével, vidd fel a szövetre a masszát, majd hagyd rajta 4 órán át, hogy megszilárduljon. Amint ez megtörténik, a megkeményedett anyagot rázd le róla, aztán távolítsd el a maradékát is egy összegyűrt papírtörlővel.

Ha nincs más kéznél, akkor a Wirecutter szerint a mosogatószer és a víz keveréke is megteszi. Az így kapott tisztítófolyadékot szintén egy fogkefe segítségével, körkörös mozdulatokkal érdemes beledörzsölni a cipőbe. Ha kész vagy, töröld át a felületét egy nedves ruhával is, majd hagyd megszáradni. Amennyiben a cipő foltos marad, megpróbálkozhatsz valamilyen bolti folttisztító termékkel. Ennél a megoldásnál nagyjából 5 percig kell várnod, mielőtt letörlöd róla az anyagot egy nedves ruhával. Ezután már tényleg makulátlanul tisztának kell lennie!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra