Így tisztítsd meg az elkoszolódott fehér tornacipőt

GettyImages-962859624

Szeretnéd visszanyerni kedvenc tornacipőd hófehér színét, de nem tudod, hogyan csináld? Mutatunk pár trükköt!

A fehér tornacipő látványa a boltban még rendkívül vonzónak tűnik. Miután azonban megveszed, néhány használat után elkezd koszolódni, és minél jobban elhanyagolod, annál nehezebb lesz megtisztítani, hiszen a piszok mélyen beleivódhat a szövetbe. Egyetlen szerencséd, hogy létezik néhány házi praktika, amivel a legmakacsabb szennyeződésektől is megszabadulhatsz.

Mi kell a fehér tornacipő tisztításához?

Semmi olyan, ami egyébként nem található meg a háztartásban. A Reader’s Digest mindenekelőtt a szódabikarbóna és a folyékony mosószer kombinációját ajánlja. A tornacipő megtisztításához távolítsd el a cipőfűzőt (amit a mosógépben is kimoshatsz), majd keverd össze a két anyagot nagyjából fele-fele arányban, hogy pasztát képezzenek. Ezt egy fogkefével dörzsöld bele a cipő anyagába, majd várd meg, amíg kifejti hatását. Végül öblítsd le róla a pasztát, és csodálkozz rá, hogy milyen fehér lett. Vannak, akik szerint ekkor még szükség esetén beiktatható egy mosógépes mosás is, mások viszont óvatosságra intenek, mert a tapasztalatok alapján kímélő programnál is fennáll a veszélye, hogy a cipő megsérülhet.

Nem is olyan reménytelen megtisztítani
Nem is olyan reménytelen megtisztítaniElena Petrachkova / Getty Images Hungary

A szódabikarbónát kombinálhatod víz és hidrogén-peroxid egyenlő arányú keverékével is. A teendőd a következő. Először is távolítsd el a külső szennyeződéseket a cipőről egy kefe segítségével, vidd fel a szövetre a masszát, majd hagyd rajta 4 órán át, hogy megszilárduljon. Amint ez megtörténik, a megkeményedett anyagot rázd le róla, aztán távolítsd el a maradékát is egy összegyűrt papírtörlővel.

Ha nincs más kéznél, akkor a Wirecutter szerint a mosogatószer és a víz keveréke is megteszi. Az így kapott tisztítófolyadékot szintén egy fogkefe segítségével, körkörös mozdulatokkal érdemes beledörzsölni a cipőbe. Ha kész vagy, töröld át a felületét egy nedves ruhával is, majd hagyd megszáradni. Amennyiben a cipő foltos marad, megpróbálkozhatsz valamilyen bolti folttisztító termékkel. Ennél a megoldásnál nagyjából 5 percig kell várnod, mielőtt letörlöd róla az anyagot egy nedves ruhával. Ezután már tényleg makulátlanul tisztának kell lennie!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra