Mitől fehér színű a klasszikus bajor grillkolbász?

GettyImages-153868207

Neked is szemet szúrt már, hogy a klasszikus bajor grillkolbászok mennyire máshogy néznek ki? A szakértő most elárulja, honnan ered jellegzetes fehér színük.

A bajor grillkolbászok nemcsak színükben, hanem ízükben is különböznek a hazai sütni való kolbászoktól, így a magyar ízlés számára elsőre szokatlanok lehetnek. Pedig valójában nincs is akkora eget verő különbség közöttük.

A bajor kolbászt hagyományosan reggelire fogyasztják

A Németország déli részén, különösen Münchenben népszerű bajor kolbászra a helybéliek külön intézményként tekintenek – írja a Dining Guide. A klasszikus fogást a hűtőszekrény előtti időkben kizárólag a délelőtti órákban fogyasztották, a mondás úgy tartja, hogy

a bajor kolbász nem várhatja meg a déli harangszót.

A jellegzetes fehér színű bajor grillkolbászt pereccel és sörrel szokás fogyasztani
A jellegzetes fehér színű bajor grillkolbászt pereccel és sörrel szokás fogyasztaniAlexRaths / Getty Images Hungary

Bár az étel ma már minden napszakban elérhető, hazájában továbbra is reggeli eledelnek számít, melyet München egyik tradicionális sörkertjében ülve, ráérősen illik elfogyasztani. A bajor kolbászt hagyományosan a bőre nélkül eszik, mellé pedig nagy sószemekkel meghintett, vajas bajor perecet és édes mustárt szolgálnak fel.

Érdekesség, hogy a korai órákban is búzasörrel szokás leöblíteni.

A főzve készülő Weisswurst azonban nem összetévesztendő cikkünk tárgyával, a Bratwurst néven ismert bajor grillkolbásszal, amely délután is elérhető a bajor éttermekben, és gyakori szereplő a hazai szupermarketek kínálatában is.

Eltérő fűszerezése miatt fehér színű

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban nagyon sokféle grillkolbásszal lehet találkozni, amelyek méretükben, formájukban és ízesítésükben is eltérőek lehetnek, de a bajor változat már messziről kitűnik közülük.

„Jellegzetes világos, szinte fehér színe nagyban különbözik a legtöbb magyar kolbász jóval sötétebb külsejétől. Ennek az az oka, hogy a Magyarországon megszokott kolbászok egyik legfontosabb fűszere, a fűszerpaprika nem kerül bele” – magyarázta a szakember.

A magyar grillkolbász a felhasznált fűszerpaprika miatt sötétebb színű
A magyar grillkolbász a felhasznált fűszerpaprika miatt sötétebb színűAdÃl BÃkefi / Getty Images Hungary

A bajor grillkolbászokhoz a húson és a szalonnán kívül leginkább zöldfűszereket használnak fel. Éppen ezért az ízük is más az itthon megszokotthoz képest. „Természetesen a vásárlásnál az ízlés a döntő szempont, de érdemes lehet megnézni a termék összetevőit is. A jobb minőségű grillkolbászokat magasabb hústartalom (akár 80 százalék) jellemzi kevesebb adalékanyag felhasználása mellett.”

A szakember szerint az utóbbiaktól egyébként nem kell megijedni, mert ezek nélkül még házi körülmények között sem igen lehet hosszabb ideig biztonságosan eltartható kolbászt készíteni. „Attól függetlenül, hogy magyaros vagy bajor grillkolbászt választunk, nagyon fontos, hogy megfelelő hőkezelésnek vessük alá. A sütéskor ajánlott a gyártó javaslatát követni” – tette hozzá Traszkovics Zsolt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra