Mi a különbség a fehér és a barna tojások között?

Számodra is fejtörést okoz, hogy miféle jelentősége lehet a tojások eltérő színének? Segítünk eligazodni a kérdésben!

A tyúktojás többféle színű is lehet, de a boltokban, piacokon általában kétféle változattal lehet találkozni: fehérrel és barnával. A kettő közül gyakran az utóbbi a drágább, ami már csak azért is magyarázatra szorul, mert a Mental Floss szerint a héj árnyalata nem függ össze a tojás minőségével.

Tyúkja válogatja

A tojás színe a tyúk fajtájára, pontosabban annak a színére vezető vissza – derül ki a Kitchn írásából. Egyes elképzelések szerint a fehér tollú tyúkok mindig fehér tojásokat, a barna egyedek pedig csak barnákat raknak, ám valójában nem is a tollazat színe az, ami igazán számít. A tojások színét elsősorban a madarak fülcimpája szabja meg: ha fehér, akkor a tyúk nagy valószínűséggel fehér tojásokat fog tojni, míg ha sötétebb, akkor barnákat. Ez még az araucana fajtára is igaz, melynek zöldeskékek a fülcimpái, így szokatlan módon hasonló színűek a tojásai – habár a szabály alól létezik néhány kivétel is.

Ugyancsak elterjedt tévhit, hogy a barna tojások „természetesebbek”, vagyis jobban jársz a fogyasztásukkal. Ez valószínűleg onnan ered, hogy a magasabb árfekvésű organikus tojások jellemzően barnák szoktak lenni, ami az élelmiszerek között (gondolj csak a teljes kiőrlésű gabonafélékre) általában az egészségesebb alternatívát jelenti, szemben a feldolgozott, fehér színű változatokkal. Az igazság azonban az, hogy a tojáshéj pigmentációjának nincs köze a tápértékhez.

Nem a színén múlik, hogy mennyire tápláló
Nem a színén múlik, hogy mennyire táplálóSergey Polkovnikov / Getty Images Hungary

A tojás minősége (és árazása) leginkább a csirke fajtájának, illetve tartásának függvénye. Miközben a fehér színű leghorn tyúk például – amely fehér tojásokat rak – olcsóbb takarmány mellett is termékenyebb, így kézenfekvő választás a nagy gazdaságok számára, addig a barna tojásokkal rendelkező fajták, mint amilyen a vörös rhode island, magasabb minőségű táplálékot igényelnek, így tojásaik is magasabb minőségi kategóriát képviselnek.

A tendenciát tovább erősíti, hogy a háztáji fajták szintén barna tojásokat tojnak, melyek gyakran visszaköszönnek a termelői piacok kínálatában is. Megfelelő gondozás és táplálás mellett ugyanakkor a fehér tyúkok tojásai is éppen olyan táplálóak lehetnek, mint a barnák, így pusztán a színből kiindulva nem lehet általános érvényű következtetéseket levonni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek