A hajszárító és a kés veszélyes lehet: így olvaszd le a fagyasztót a legegyszerűbben

GettyImages-1273739339

A jegesedés ronthatja a fagyasztó hatékonyságát, és egy ponton túl megnehezíti a használatát is, így időről időre érdemes sort keríteni leolvasztására.

Ha újabb típusú fagyasztód van, akkor elképzelhető, hogy semmiféle teendőd nincs, hiszen egyes modellek olyan funkcióval rendelkeznek, amely 4-16 óránként automatikusan lefuttat egy leolvasztási ciklust. Ennek hiányában viszont a jégtelenítést kézileg kell elvégezni, ami – csakúgy, mint a fagyasztás helyes technikája – sokak számára nehézséget okoz. Laura Johnson, az LG Electronics kutatási és fejlesztési elemzője ezért is szolgált néhány építő jellegű tanáccsal.

Hogy kell leolvasztani a fagyasztót?

Értelemszerűen kezdd azzal, hogy mindent kipakolsz a fagyasztóból (és a hűtőből, ha nem különálló egységről van szó). „Az élelmiszereket tedd a hűtőbe, vagy egy másik fagyasztóba. Ha nincs elegendő helyed a tárolásukhoz, akkor tervezz előre, és fogyassz el belőlük annyit, amennyit csak tudsz” – idézte a Real Simple Johnsont.

Ezután húzd ki a készüléket, nyisd ki az ajtaját, illetve készíts elő egy törülközőt, amivel feltörölheted a keletkező vizet. A szakember kiemelte, ne próbáld letörni a jeget, és ne használj hajszárítót sem, hogy gyorsabban végezz, ezekkel ugyanis kárt tehetsz a gépben. Ha fel akarod turbózni a leolvasztási folyamatot, Johnson azt javasolja, hogy tegyél forró vízzel feltöltött edényeket a fagyasztó belsejébe, és/vagy teríts meleg rongyokat a polcokra.

Kést használni rossz ötlet
Kést használni rossz ötletvictorass88 / Getty Images Hungary

Miközben várakozol, használd ki az alkalmat, és írj listát azokról az élelmiszerekről, amelyek pótlásra szorulnak, majd ha leolvadt a jég (ami egyes esetekben akár 24 óráig is eltarthat), mosd át a fagyasztó belső felületeit meleg, szappanos vízzel, kitérve az ajtó körüli tömítésekre is. Végezetül töröld szárazra az egészet, majd dugd vissza a készüléket a konnektorba.

Mit tegyek, ha fagyasztóládám van?

A leolvasztási folyamat itt is hasonló. Először is áramtalanítsd a készüléket, nyisd ki az ajtaját, majd bizonyosodj meg róla, hogy az alsó részén ki van-e alakítva egy dugó vagy tömlő, amelyen keresztül elvezetheted a vizet. Ha nincs, akkor azt a legegyszerűbben egy nedves porszívóval távolíthatod el, vagy felitathatod egy törülközővel is. A végén ne felejtsd el szárazra törölni a gép belsejét!

Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzet
Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzetchameleonseye / Getty Images Hungary

Visszafagyaszthatom a kiolvasztott élelmiszereket?

Ha egyszer valami kiolvadt, onnantól kezdve nem szabad újra lefagyasztani, mert a minősége (vagyis az íze és a textúrája) már nem lesz ugyanolyan, ráadásul elősegítheti a megbetegedéseket okozó baktériumok elszaporodását is. „Ha az adott élelmiszer hőmérséklete 4 Celsius-fok alatt marad, vagy a jégkristályok továbbra is láthatóak maradnak, akkor biztonságos lefagyasztani, de a minősége így is megváltozhat” – mondja Johnson. Ezeket az alapanyagokat ezért érdemes címkével megjelölnöd, hogy később olyan ételekhez használd fel őket, amelyeknél az állagnak nincs akkora jelentősége.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra