A hajszárító és a kés veszélyes lehet: így olvaszd le a fagyasztót a legegyszerűbben

GettyImages-1273739339

A jegesedés ronthatja a fagyasztó hatékonyságát, és egy ponton túl megnehezíti a használatát is, így időről időre érdemes sort keríteni leolvasztására.

Ha újabb típusú fagyasztód van, akkor elképzelhető, hogy semmiféle teendőd nincs, hiszen egyes modellek olyan funkcióval rendelkeznek, amely 4-16 óránként automatikusan lefuttat egy leolvasztási ciklust. Ennek hiányában viszont a jégtelenítést kézileg kell elvégezni, ami – csakúgy, mint a fagyasztás helyes technikája – sokak számára nehézséget okoz. Laura Johnson, az LG Electronics kutatási és fejlesztési elemzője ezért is szolgált néhány építő jellegű tanáccsal.

Hogy kell leolvasztani a fagyasztót?

Értelemszerűen kezdd azzal, hogy mindent kipakolsz a fagyasztóból (és a hűtőből, ha nem különálló egységről van szó). „Az élelmiszereket tedd a hűtőbe, vagy egy másik fagyasztóba. Ha nincs elegendő helyed a tárolásukhoz, akkor tervezz előre, és fogyassz el belőlük annyit, amennyit csak tudsz” – idézte a Real Simple Johnsont.

Ezután húzd ki a készüléket, nyisd ki az ajtaját, illetve készíts elő egy törülközőt, amivel feltörölheted a keletkező vizet. A szakember kiemelte, ne próbáld letörni a jeget, és ne használj hajszárítót sem, hogy gyorsabban végezz, ezekkel ugyanis kárt tehetsz a gépben. Ha fel akarod turbózni a leolvasztási folyamatot, Johnson azt javasolja, hogy tegyél forró vízzel feltöltött edényeket a fagyasztó belsejébe, és/vagy teríts meleg rongyokat a polcokra.

Kést használni rossz ötlet
Kést használni rossz ötletvictorass88 / Getty Images Hungary

Miközben várakozol, használd ki az alkalmat, és írj listát azokról az élelmiszerekről, amelyek pótlásra szorulnak, majd ha leolvadt a jég (ami egyes esetekben akár 24 óráig is eltarthat), mosd át a fagyasztó belső felületeit meleg, szappanos vízzel, kitérve az ajtó körüli tömítésekre is. Végezetül töröld szárazra az egészet, majd dugd vissza a készüléket a konnektorba.

Mit tegyek, ha fagyasztóládám van?

A leolvasztási folyamat itt is hasonló. Először is áramtalanítsd a készüléket, nyisd ki az ajtaját, majd bizonyosodj meg róla, hogy az alsó részén ki van-e alakítva egy dugó vagy tömlő, amelyen keresztül elvezetheted a vizet. Ha nincs, akkor azt a legegyszerűbben egy nedves porszívóval távolíthatod el, vagy felitathatod egy törülközővel is. A végén ne felejtsd el szárazra törölni a gép belsejét!

Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzet
Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzetchameleonseye / Getty Images Hungary

Visszafagyaszthatom a kiolvasztott élelmiszereket?

Ha egyszer valami kiolvadt, onnantól kezdve nem szabad újra lefagyasztani, mert a minősége (vagyis az íze és a textúrája) már nem lesz ugyanolyan, ráadásul elősegítheti a megbetegedéseket okozó baktériumok elszaporodását is. „Ha az adott élelmiszer hőmérséklete 4 Celsius-fok alatt marad, vagy a jégkristályok továbbra is láthatóak maradnak, akkor biztonságos lefagyasztani, de a minősége így is megváltozhat” – mondja Johnson. Ezeket az alapanyagokat ezért érdemes címkével megjelölnöd, hogy később olyan ételekhez használd fel őket, amelyeknél az állagnak nincs akkora jelentősége.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra