A fagyasztás alapszabálya, hogy a készülék belső hőmérsékletének minimum –18 Celsius-fokosnak kell lennie. Ez garantálja, hogy az ételek megőrizzék minőségüket, és a romlást okozó baktériumoknak ne legyen esélyük elszaporodni. Figyelembe kell venni azonban az élelmiszerek típusát is, hiszen egyesek kevesebb ideig tarthatók el, mint mások. Az alábbi listából kiderül, hogy mi meddig áll el a fagyasztóban.
Friss húsok
- Steak: 4–12 hónap
- Csirke- vagy pulykahús egészben: 12 hónap
- Csirke- vagy pulykahús darabolva: 9 hónap
- Karaj: 4–12 hónap
- Bacon: 1 hónap
- Virsli: 1–2 hónap
- Darált hús/húspogácsa: 3–4 hónap
- Nyers sonka: 6 hónap
- Főtt sonka: 3–4 hónap
- Tofu: 1 hónap
- Szejtán: 6 hónap
Friss halak
- Lazac: 2–3 hónap
- Tonhal: 2–3 hónap
- Tőkehal: 6–8 hónap
- Foltos tőkehal: 6–8 hónap
- Pisztráng: 4–8 hónap
- Rákhús: 2–4 hónap
- Homár: 2–4 hónap
- Garnélarák: 6–18 hónap
- Tintahal: 6–18 hónap
- Sült hal: 3 hónap
Tejtermékek
- Tej: 6 hét
- Joghurt: 2 hónap
- Tejföl: 3 hónap
- Vaj: 4 hónap
- Fagylalt: 3–6 hónap
Kenyér
- Vekni vagy szeletelt: 3 hónap
- Nyers kenyértészta: 6–12 hónap
Tojás
- Tojásfehérje és -sárgája nyersen, keverve vagy külön tárolva:12 hónap
- Főtt tojás: 3 hónap
Maradékok
- Sült hús: 2–6 hónap
- Pizza: 12 hónap
- Csirkefalatok: 1–3 hónap
- Pörkölt: 2–3 hónap
Zöldségek és gyümölcsök
- Fajtától függően: 8–12 hónap
Ezekre figyelj az ételek fagyasztásánál
Az alábbi trükkök segíthetnek, hogy biztonságosan tárold az ételt, és minél jobban kihasználhasd a fagyasztót.
Töltsd meg a fagyasztót. A fagyasztó hatékonyabban tud működni teljes kapacitás mellett, ezért ne félj megtölteni a teret. Ezzel energiát takaríthatsz meg, hiszen a fagyasztóban lévő ételek segítenek fenntartani a hőmérsékletet, amikor kinyitod az ajtót.
Ne terheld túl. Ha eltorlaszolod a fagyasztó szellőzőnyílásait, azzal túlterhelheted a készüléket és veszélybe sodorhatod a tartalmát.
Időnként olvaszd le. A fagyasztó falain felhalmozódó jég ronthatja a gép teljesítményét, ami felesleges energiapazarláshoz vezethet, ráadásul egy ponton túl megakadályozhatja a fiókok nyitását.
Használd ki a gyorsfagyasztást. Ha egyszerre sok ételt pakolsz be a fagyasztóba, akkor érdemes bekapcsolnod a gyorsfagyasztó funkciót, ami lehetővé teszi, hogy a fagyás a lehető leggyorsabban és legegyenletesebben menjen végbe, így az élelmiszerek megőrizhetik állagukat és minőségüket.
Címkézd fel az ételt. Az ételek felcímkézése hónapok távlatában is segíthet eldönteni, hogy valami jó-e még, hiszen pontosan tudni fogod, hogy mikor fagyasztottad le.
Nézz a fagyasztó mélyére. A fagyasztó hátsó részében lévő ételek könnyen elkallódnak, ezért amikor legközelebb feltöltöd a tartalmát, érdemes azokat áttenned előre, mielőtt végleg feledésbe merülnek.
Távolítsd el a csomagolóanyagokat. Ha túl kevés a hely a fagyasztóban, némi szabad mozgástérhez juthatsz, ha eltávolítod a fagyasztott élelmiszerek csomagolását. Ezeket szintén ajánlott felcímkézned, hogy később is nyomon követhesd, meddig tarthatók el.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés