Meddig állnak el az ételek a fagyasztóban? Itt a lista, amit mindig is kerestél

GettyImages-1316496194

A fagyasztás kiváló megoldás az ételek hosszú távú tárolására, de tudni kell, hogy a fagyasztóban sem áll el minden a végtelenségig.

A fagyasztás alapszabálya, hogy a készülék belső hőmérsékletének minimum –18 Celsius-fokosnak kell lennie. Ez garantálja, hogy az ételek megőrizzék minőségüket, és a romlást okozó baktériumoknak ne legyen esélyük elszaporodni. Figyelembe kell venni azonban az élelmiszerek típusát is, hiszen egyesek kevesebb ideig tarthatók el, mint mások. Az alábbi listából kiderül, hogy mi meddig áll el a fagyasztóban.

Friss húsok

  • Steak: 4–12 hónap
  • Csirke- vagy pulykahús egészben: 12 hónap
  • Csirke- vagy pulykahús darabolva: 9 hónap
  • Karaj: 4–12 hónap
  • Bacon: 1 hónap
  • Virsli: 1–2 hónap
  • Darált hús/húspogácsa: 3–4 hónap
  • Nyers sonka: 6 hónap
  • Főtt sonka: 3–4 hónap
  • Tofu: 1 hónap
  • Szejtán: 6 hónap
A lefagyasztott ételek eltarthatósága igen különböző lehet
A lefagyasztott ételek eltarthatósága igen különböző lehetBravissimoS / Getty Images Hungary

Friss halak

  • Lazac: 2–3 hónap
  • Tonhal: 2–3 hónap
  • Tőkehal: 6–8 hónap
  • Foltos tőkehal: 6–8 hónap
  • Pisztráng: 4–8 hónap
  • Rákhús: 2–4 hónap
  • Homár: 2–4 hónap
  • Garnélarák: 6–18 hónap
  • Tintahal: 6–18 hónap
  • Sült hal: 3 hónap

Tejtermékek

  • Tej: 6 hét
  • Joghurt: 2 hónap
  • Tejföl: 3 hónap
  • Vaj: 4 hónap
  • Fagylalt: 3–6 hónap

Kenyér

  • Vekni vagy szeletelt: 3 hónap
  • Nyers kenyértészta: 6–12 hónap

Tojás

  • Tojásfehérje és -sárgája nyersen, keverve vagy külön tárolva:12 hónap
  • Főtt tojás: 3 hónap

Maradékok

  • Sült hús: 2–6 hónap
  • Pizza: 12 hónap
  • Csirkefalatok: 1–3 hónap
  • Pörkölt: 2–3 hónap

Zöldségek és gyümölcsök

  • Fajtától függően: 8–12 hónap

Ezekre figyelj az ételek fagyasztásánál

Az alábbi trükkök segíthetnek, hogy biztonságosan tárold az ételt, és minél jobban kihasználhasd a fagyasztót.

Töltsd meg a fagyasztót. A fagyasztó hatékonyabban tud működni teljes kapacitás mellett, ezért ne félj megtölteni a teret. Ezzel energiát takaríthatsz meg, hiszen a fagyasztóban lévő ételek segítenek fenntartani a hőmérsékletet, amikor kinyitod az ajtót.

Ne terheld túl. Ha eltorlaszolod a fagyasztó szellőzőnyílásait, azzal túlterhelheted a készüléket és veszélybe sodorhatod a tartalmát.

Fontos, hogy minél kevesebbet nyitogasd a fagyasztó ajtaját
Fontos, hogy minél kevesebbet nyitogasd a fagyasztó ajtajátMakidotvn / Getty Images Hungary

Időnként olvaszd le. A fagyasztó falain felhalmozódó jég ronthatja a gép teljesítményét, ami felesleges energiapazarláshoz vezethet, ráadásul egy ponton túl megakadályozhatja a fiókok nyitását.

Használd ki a gyorsfagyasztást. Ha egyszerre sok ételt pakolsz be a fagyasztóba, akkor érdemes bekapcsolnod a gyorsfagyasztó funkciót, ami lehetővé teszi, hogy a fagyás a lehető leggyorsabban és legegyenletesebben menjen végbe, így az élelmiszerek megőrizhetik állagukat és minőségüket.

Címkézd fel az ételt. Az ételek felcímkézése hónapok távlatában is segíthet eldönteni, hogy valami jó-e még, hiszen pontosan tudni fogod, hogy mikor fagyasztottad le.

Nézz a fagyasztó mélyére. A fagyasztó hátsó részében lévő ételek könnyen elkallódnak, ezért amikor legközelebb feltöltöd a tartalmát, érdemes azokat áttenned előre, mielőtt végleg feledésbe merülnek.

Távolítsd el a csomagolóanyagokat. Ha túl kevés a hely a fagyasztóban, némi szabad mozgástérhez juthatsz, ha eltávolítod a fagyasztott élelmiszerek csomagolását. Ezeket szintén ajánlott felcímkézned, hogy később is nyomon követhesd, meddig tarthatók el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek