Amikor a 2-3 éves, még alig beszélni tudó, raccsoló és selypítő kisfiaim molyirtó golyókra bukkantak a szekrényben, egymás után szaladtak hozzám érdeklődni: ez mi? El is meséltem nekik, hogy van ugyebár az a kis állat, a neve moly, befészkeli magát a szekrénybe, és ott megrágja a ruhákat. Utálatos, kártékony kis dög, ezért betesszük ezeket a golyócskákat, amit nem bír elviselni. Ettől aztán elmegy a moly kedve attól, hogy mindenünket felfalja.
Mindkét gyerek halálra sápadt. Mintha szörnyű horrorfilmjeleneteket mutattam volna nekik, majd a nagyobbik dermedten nézve rám, öccsére, Mórra (neki akkor még csak Mój) mutatott, és remegő hangon, megdöbbenve kérdezte: „Ő az?”
Miután a cikk megírásához kellően tájékozódtam az ételmoly, vagyis lisztmoly életpályájáról, lakhatási körülményeiről, ízlésvilágáról és szaporodási szokásairól, hirtelen konyhatakarítási láz fogott el, ezért a cikk megírását késleltetnem kellett. Amivel találkoztam, az ugyanis annyira szomorú, hogy kis híján azt is elhatároztam, miután megírtam a cikket, újra kezdem az egész takarítást.
Az ellenség
Az ellenség álruhában érkezik. Az ételmoly leggyakrabban már a boltból. A molypete, mint a trójai falóba bújt görög katonák, úgy bújnak meg a boltban vásárolt szárazáru leginkább sérült csomagolású darabjaiban, s otthon aztán nekilátnak a komolyabb hadviselésnek.
A liszt, a hüvelyesek, a rizs, a tea, a diófélék, de még a csokoládék, a szárított gyümölcsök és az állateledelek is szolgálhatnak trójai falóként az otthonunkba beférkőzni kívánó lisztmolyoknak, ahogyan a ruhamolyoknak a természetes szövésű textíliák. Ruha esetében ugyan más molyról beszélünk, de hiába csak távoli rokonaik egymásnak ezek a szárnyas ellenségeink, legszívesebben az egész nagy családot távol tartanánk otthonunktól.
A vesztett csaták
Ha a barnás, fekete foltokkal bíró apró ételmolyt, a szárnyas ellenséget alábecsüljük, nemcsak apróbb csatákat, de az egész háborút is el fogjuk veszíteni. Az ételmoly ellen biztosan hiába védekezünk, ha
- a boltból hazaérve nem vizsgáljuk át a frissen vásárolt, gyanúba fogható élelmiszereket,
- ha átválogatás után nem tesszük azokat át jól zárható fém- vagy üvegedényekbe,
- ha nem dobjuk ki a gyanús, pókhálószerűen összecsomósodott, vélhetően érintett alapanyagokat, az összeset, maradéktalanul, nem sajnálva, amit kiöntünk,
- ha nem takarítjuk ki precízen és igényesen a kamraszekrényt, a spájz polcait, a lisztesfiókot és egyéb tárolófelületeket, miután zárt konténerbe hajítottuk jó messze otthonunktól a molyos élelmiszereket.
A hadviselésük lényege és jellemző stratégiájuk
A legnagyobb molyellenes hadvezérek, vagyis a téma szakértői elhúzódó harcokra figyelmeztetnek, következetes és kitartó helytállásra, hosszas állóháborúra hívják fel a figyelmet, és nem nagyon ígérhetnek mást, mint könnyeket. A rövidebb távú repülésre is képes nőstény molyok ugyanis belepetéznek a puha lisztágyba vagy rizses zacskóba, a hernyók pedig jó étvággyal falni kezdenek. Egy év alatt akár 2-3 molygeneráció is cserélődhet a meghódított területen, vagyis élelmiszereink belsejében. Mivel a nőstény képes akár 5-700 petét is lerakni, elképzelni is borzasztó, micsoda túlerőben vannak a molyok egy sokgyerekes család létszámához képest.
A megelőzés ereje, a rajtaütés hatása
A fent említett óvintézkedések és kétségbeesett próbálkozások mellett még a következőket érdemes megtenni:
- a frissen megvásárolt élelmiszert kiszedés és áthelyezés előtt egy éjszakára fagyasztóba tenni, ezt a hőmérsékletet ugyanis azért már a molyok sem bírják,
- jól zárható edénybe átadagolni mindent, nem papír- és nem műanyag tartóba,
- rendszeresen takarítani a konyhaszekrényeket,
- az egyszer érintett területeken, különös körültekintéssel a fiókok rejtett sarkait, a szekrény hátoldalát és belső falait is akkurátusan, ecetes vagy teafaolajos ronggyal alaposan áttörölni,
- mindezek után hajszárítóval nekimenni a szóban forgó területeknek, így a hőháborút már biztosan elveszítik hívatlan kihívóink,
- s ha bírjuk, éljünk 13 Celsius-fok alatt, de mivel erre csak kevesen lesznek közülünk képesek, elég, ha az élelmiszert törekszünk ilyesmi hőmérsékleten, mondjuk, egy hűvös kamrában tárolni.
Természetes kihívóik
A ruhamolyok a levendula szagától készülnek ki, de a szegfűszeg illata is túlságosan intenzív számukra szerencsénkre, emellett persze a ritkán használatos ruhákat érdemes jól zárható molyzsákban tárolni és rendszeresen szellőztetni, valamint olykor a napra is kitenni napfürdőzni kedvenc természetes szövetű ruháinkat.
Az ételmolyok ellen felvehetjük a kesztyűt a fenti hadviselési módszerek mellett babérlevéllel, levendulával, citromhéjjal és komlóval is, no meg jó sok türelemmel és takarításra szánt idővel.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés