Van jó pár olyan alapanyag, amit csak lendületből dobunk a hűtőszekrénybe, pedig tulajdonképpen semmi szükség rá. Sőt, talán jobbat is teszünk azzal, ha ezeket inkább szobahőmérsékleten vagy a csak kissé hűvös spájzban, kamrában tartjuk. Lássuk, melyek ezek!
1. Banán
A banánnak két okból is szobahőmérsékletre van szüksége. Egyrészt azért, mert ha esetleg kissé zölden vittük haza, a melegebb hőmérséklet segít a gyümölcsnek befejezni az érést, másrészt pedig azért, mert mind a fény, mind pedig a levegő lassítja a romlást. Már csak azért is fontos a banánról való gondoskodás, mert napi egy darab elfogyasztásával tízféleképpen teszünk jót a szervezetünkkel.
2. Kávé
Bár a kávénak hűvös, fénytől védett helyen, lezárva a legjobb, hűtőben mégsem jó ötlet tárolni. Ha ugyanis kivesszük onnan, a hőmérséklet-változás miatti pára nem tesz jót sem az aromának, sem a kávészemek textúrájának. Keressünk neki inkább helyet a kamrában!
3. Paradicsom
Miután a paradicsom nem egy hegyvidéki növény, így nem is rajong a hidegért. Egy korábbi kutatás arra jött rá, hogy a zöldségként kezelt gyümölcs ízanyagainak mennyiségét akár 65 százalékkal is csökkentheti a hűtés.
4. Méz
Vétek hűtőben tartani a mézet is, amelyből a hideg hatására egy beton keménységű valami lesz.
A méhek „gyümölcse” a legjobban egy lezárt edényben, egy enyhébb hőmérsékletű, sötét helyen fogja magát a legjobban érezni.
5. Friss fűszernövények
Legyen az bazsalikom, petrezselyem vagy tárkony, a hűtőszekrény nem az igazi a friss fűszerek tárolására, összefonnyasztja ugyanis a növényeket.
A fagyasztó viszont igen.
Csak vágjuk apróra és adagoljuk jégkockatartóba a leveleket, és felhasználásakor olyan lesz, mintha frissen szakítottuk volna a kertből.
6. Kenyér
A hűtő a kenyér számára sem ideális, a hidegben ugyanis megszikkad és kiszárad, ráadásul, ha még zacskóban is tároljuk, a nedves közegben meg is penészedhet. A fagyasztóban viszont bátran tarthatjuk, ahol akár egy fél évig is friss maradhat.
7. Olaj
A mézhez hasonlóan a növényi, olíva-, kókusz- és egyéb étolajok is gyorsan megszilárdulnak a hűtőben, úgyhogy jobban tesszük, ha ezeknek is inkább a kamra hűvösében és sötétségében találunk helyet.
8. Dinnye
Ahogyan a zöldségesnél vagy az élelmiszerboltban is szobahőmérsékleten tartják a dinnyefeléket, úgy otthon nekünk is ott kell, amíg fel nem vágjuk. Utána viszont fontos, hogy hűtőbe kerüljön.
9. Avokádó
Az avokádóval éppen ugyanúgy kell bánnunk, ahogyan a banánnal. Az éretlen, még zöld gyümölcs nehezen fejezi be az érési folyamatot a hűtőben, így mindenképpen érdemes szobahőmérsékleten hagynunk.
10. Hagyma
A hagymafélék – legyen az vörös- vagy lila hagyma – ugyan szeretik a hideget, a nedvességgel nincsenek jó barátságban.
Felhasználásig így tartsuk mindenképpen sötét, hűvös helyen, de semmiképp se hűtőben!
Ide csak akkor tegyük, ha már megpucoltuk vagy felvágtuk.
11. Fokhagyma
Ugyanez vonatkozik a fokhagymára is, ami a legjobban a hűvös, jól szellőző, sötét helyet szereti, mondjuk a kamrát. Amivel még tovább lehet frissen tartani, az az, ha papírba vagy hálóba tesszük, de semmiképp nem műanyag zacskóba.
12. Burgonya
Ahhoz, hogy a krumpli is megőrizze a textúráját, nem jó ötlet hűtőben tárolni. A zöldséget legideálisabb körülmények között 4–10 Celsius-fokban tarthatjuk, ennél magasabb hőmérsékleten valószínűleg hamarabb kicsírázik. Hasznos tudni, hogy ez az élelmiszerünk egyébként a fagyasztót sem szereti.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés