Innen tudhatod, hogy friss-e az előrecsomagolt hús

GettyImages-1170571358

Elmondjuk, mire érdemes figyelned, amikor előrecsomagolt húst vásárolsz, hogy véletlenül se tedd kockára az egészséged.

Az előrecsomagolt húst nem lehet megszagolni vagy közelebbről megvizsgálni, ezért a boltban nehézkes megállapítani, hogy valóban friss-e még. De szerencsére létezik egy trükk, amelynek segítségével a fólia ellenére is kiderülhet, ha valami nem stimmel vele.

Erre figyelj az előrecsomagolt hús vásárlásánál

A Home Hacks azt javasolja, hogy az előrecsomagolt húsok vásárlásánál mindig ellenőrizd, hogy mennyi levegő van a vákuumos csomagolás alatt. Amennyiben a hús körül légbuborékot látsz, vagyis a fólia látványosan felpúposodik, az arra utal, hogy a hús gyors hőmérséklet-változáson ment keresztül, tehát túl gyorsan hűlt le vagy melegedett fel, ami élelmiszer-biztonsági szempontból aggályosnak tekinthető.

Az ilyen húst inkább ne vedd meg!

Nem jó jel, ha túl sok levegő van az előrecsomagolt hús körül
Nem jó jel, ha túl sok levegő van az előrecsomagolt hús körülPilin_Petunyia / Getty Images Hungary

Sokat számít a vásárlás helye is

Húsételek készítésére vonatkozó útmutatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megfogalmaz néhány jótanácsot, ami segíthet kiszűrni a kétes minőségű húsokat a vásárlásnál.

Az első és legfontosabb szabály, hogy a húsokat mindig megbízható helyről, üzletből vagy piacról szerezd be, és ne vásárolj alkalmi árustól – főleg, ha hűtőpulttal sem rendelkezik, hiszen a húsáruk biztonságos tárolásához 0 és 5 Celsius-fok közötti hőmérséklet szükséges.

A hivatal további ajánlásai:

  • A csomagolt húsokon, húskészítményeken magyar nyelvű jelölésnek kell szerepelnie. Figyelj oda arra is, hogy a címke adatai nincsenek-e átjavítva, letakarva.
  • Soha ne vásárolj lejárt fogyaszthatósági idejű vagy szennyezett csomagolású terméket!
  • A húsok frissességét te is meg tudod ítélni azok színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján (feltéve, hogy nem előrecsomagolt termékről van szó). Ha úgy tűnik, hogy egy hús nem friss, és a szaga, színe eltér a szokásostól, ne vedd meg! Ha szükséges, még a vásárlás helyszínén ellenőrizd a terméket.
  • Előre darált húst csak igazán megbízható helyről vásárolj, de a legjobb, ha a húst otthon darálod le, vagy megkéred az eladót, hogy a jelenlétedben tegye meg.
  • Ha egy akciós hús ára gyanúsan kedvezőnek tűnik, legyél különösen körültekintő.
  • Ne vegyél húskészítményt olyan helyen, ahol ugyanaz az eladó felel a nyers húsok és a felvágottak értékesítéséért. Ez magában hordozza a keresztszennyeződés lehetőségét, így félő, hogy káros baktériumok jutnak a szervezetedbe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek