7 mindennapos hiba, amivel súlyos ételmérgezést kockáztatsz

Te mindent megteszel az ételmérgezés ellen? Talán nem is sejted, mekkora kockázattal jár, amikor a főzésnél átsiklasz néhány kevésbé nyilvánvaló higiéniai szabályon.

Ugyanazon a vágódeszkán készíted elő a zöldségeket, amin előtte felvágtad a nyers húst? És közben még kezet sem mosol? Akkor két pontot máris kipipálhatsz a Consumer Reports listájáról. Mutatjuk, milyen apróságokon múlhat egy ételmérgezés.

1. Ugyanazt a vászontáskát használod

Leszámoltál a nejlonzacskóval, és helyette szövetből készült bevásárlószatyrot használsz? Büszke lehetsz magadra, hiszen ezzel te is hozzájárulsz a világméretű gondokat okozó műanyaghulladék visszaszorításához. Ennek azonban van egy hátulütője is: a vászontáska felületén baktériumok verhetnek tanyát. Főleg ha nyers húst veszel, és kiszivárog a leve.

A megoldás:
Ne térj vissza a nejlonzacskóhoz, csak mosd ki rendszeresen a vászonszatyrodat magas hőfokon. Egy pro tipp: ha a vásárláskor lezárható műanyag tasakba teszed a húst, csírájában fojthatod el egy esetleges keresztszennyeződés esélyét. Másodlagos védelemként az egyes élelmiszertípusokhoz kijelölhetsz akár külön-külön szatyrokat is.

2. A hűtő felső polcán tartod a húst

A nyers húson tanyázó baktériumok más ételekre kerülve súlyos megbetegedést okozhatnak. Néhány éve Connecticutban történt egy ilyen eset, melynek során 60 dolgozó fertőződött meg az E.coli 0157 baktériummal egy helyi cég büféjében. Mint kiderült, az érintettek mind csirkecsíkokat fogyasztottak, de a bűnös igazából a darált marhahús volt, amit felette tároltak. A marhahús leve ugyanis észrevétlenül kicsöpögött és beszennyezte a kész csirkét.

A húsnak a hűtő alsó polcán a helye
A húsnak a hűtő alsó polcán a helyeShutterstock

A megoldás:
A nyers húst és a tengeri herkentyűket mindig a hűtő alsó polcára tedd, ahol hűvösebb van, tárolásukhoz pedig használj lezárható edényeket vagy műanyag zacskókat. Ha mégis kiömlik a lé, azonnal töröld fel, és legalább havonta egyszer takarítsd ki a hűtőt. Az utóbbi célra a Consumer Reports a fehérítőt ajánlja, amiből egy teáskanálnyit kell elkeverni egy liter vízben az élelmiszer-biztonság jegyében.

3. Megmosod a csirkehúst

Ennek igazából semmiféle kulináris vagy egészségvédelmi előnye nincs, épp ellenkezőleg: ha leöblögeted a nyers csirkehúst, a legtöbb, amit elérhetsz, hogy baciktól hemzsegő húslével teríted be a konyhai felületeket. Ahogy az előző pontból is kitűnik, ebből semmi jó nem sülhet ki.

A megoldás:
Tegyél magadnak egy szívességet, és ne mosd le a csirkehúst.

4. Túl ritkán mosol kezet

Az emberek hiába vannak tisztában vele, hogy mennyire fontos a kézmosás, mégsem szakítanak rá időt, amikor kéne. Kutatások szerint ráadásul nem csak a gyakoriság hibádzik, hanem a technika is: még azok közül is, akik rendszeresen kezet mosnak, kevesen tudják, hogyan is kell azt rendesen csinálni.

Egy kísérlet során a résztevevők nagyjából felének sikerült beszennyeznie a só- és borstartót főzés közben, míg körülbelül tíz százalékuk a csapot és a hűtőszekrény ajtajának fogantyúját „bacizta össze”. 

A megoldás:
Mosd meg a kezed, mielőtt az ételhez nyúlnál és ezt minden alkalommal ismételd meg, amikor csak valami új munkafázisba kezdesz. Ha például beteszed a tepsibe a csirkét, először számolj le a bacikkal, és csak utána fűszerezd be. A kézmosás csak akkor lesz hatékony, ha beszappanozod a kezed, minimum 20 másodpercen át dörzsölöd, majd meleg vízzel öblíted le.

5. A mobilod nyomkodod főzés közben

A legtöbb ember a konyhában sem képes elszakadni a mobiljától és a főzés közepette recepteket böngészik, zenét hallgat vagy mondjuk facebookozik. Egy kísérlet folyamán a 4 ezer résztvevő fele esett ebbe a hibába, de csak harmaduknak volt annyi esze, hogy kezet mosson utána.

Bár a mobilozás és az ételmérgezés összefüggéseiről eddig nem készültek kutatások, nem nehéz összerakni, hogy miért rossz ötlet a maszatos képernyő után az ételhez nyúlni. Igen, azok a fránya baktériumok miatt.

Tudjuk, hogy nagy a kísértés, de rossz ötlet!
Tudjuk, hogy nagy a kísértés, de rossz ötlet!Shutterstock

A megoldás:
Megpróbálhatsz ugyan a könyököddel, a bütykeiddel vagy más testrészeiddel mobilozni, de a legjobb, ha némi önmérsékletet mutatsz és egyáltalán nem piszkálod a telefonod a főzés ideje alatt. Ha pedig mégis, akkor csak sűrű és alapos kézmosások közepette.

6. Nem ellenőrzöd a hűtő hőmérsékletét

A betegséget terjesztő baktériumok viszonylag gyorsan elszaporodhatnak a hűtőben, ha nem elég alacsony a belső hőmérséklet.

A megoldás:
Állíts üzembe egy hűtőhőmérőt és rendszeresen ellenőrizd a hőmérsékletet. Amíg 4 Celsius-fok alatt maradsz (a fagyasztónál -18 fok alatt!), nincs miért aggódnod.

7. Hagyod a kedvenced a konyhapulton lófrálni

Bármennyire is könyörgő tekintettel néz rád a macskád, ne engedd a konyhapulton és az étkezőasztalon kolbászolni. Lehet, hogy pár perccel korábban távozott a műsoros alomról, így veszélyes kórokozókat juttathat a konyhai felületekre.

A megoldás:
Ne hagyd elöl az ételt, mert ez kísértésbe viheti kedvenced. Ha hosszú távú eredményt szeretnél, bevethetsz némi fondorlatot is. Vegyél pár olcsó tányéralátétet, az egyik felüket fedd be kétoldalú ragasztószalaggal és rakd ki őket a pultra/asztalra. A macskák nem szeretik a ragadós dolgokat, így a saját kárukon fogják megtanulni, hogy azt a területet jobb elkerülni. Ha mégis kudarcot vallanál, legalább tisztítsd meg a konyhapultot főzés előtt.

Ez persze korántsem minden! Ha az élelmiszer-biztonság bővebben is érdekel, a Nébih vonatkozó tanácsaiért kattints ide.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek