10 tárgy, amin a legtöbb baktérium tanyázik

Tudod, hogy mely kórokozókkal érintkezünk a legtöbbet? Hogy melyek azok a nap mint nap használt tárgyak, amiken a legtöbb baktérium tanyázik? Eláruljuk.

Azzal valószínűleg már nem mondunk újat, hogy otthon, a munkahelyünkön, a tömegközlekedésen, az edzőteremben és a nyilvános mosdókban is baktériumok milliói vesznek körül minket, ezeknek egy része pedig fertőzést is okozhat. Nem véletlenül szenteltünk számtalan cikket annak, hogy tisztázzuk, milyen helyeken vagy mely tárgyakkal érdemes különösen óvatosnak lenni, illetve hogy a saját biztonságunk érdekében mit, hogyanés milyen gyakran kellene takarítanunk

A Zewának az Országos Közegészségügyi Intézet laboratóriumi szakértőivel közösen végzett vizsgálata is megerősíti, hogy az emberek által rendszeresen használt tárgyakon elsősorban az emberi bőrből (leginkább a különböző Staphylococcusok és a Micrococcusok), valamint a levegőből vagy porból származó (pl. Bacillusok) baktériumok találhatók meg. Ezek néha kevesebben vannak, mint az egészséges, tiszta emberi bőrön előfordulva, de így sem elhanyagolható a rendszeres és alapos  kézmosás, mivel a különböző felületekre kórokozók is kerülhetnek, amelyek sokáig fertőzőképesek maradnak. Ennél nagyobb veszélyt jelentenek a hosszú ideig nedvesen maradó felületek (pl. konyharuha, törülköző, mosogatószivacs), amelyen a nedvesség miatt a mikróbák szaporodni is képesek. A vizsgálat eredményei alapján az alábbi tárgyakon élősködik a legtöbb kórokozó: 

1. Mosogatószivacs

Nemrég megírtuk, mennyire nem jó ötlet hetekig ugyanazt a mosogatószivacsot használjuk: egy német kutatásban egészen pontosan 362-féle, a mosogatószereknek és a forró víznek fittyet hányó baktériumot azonosítottak a tudósok. Ezek többsége természetesen ártalmatlan volt, a tíz leggyakoribb baktériumból öt azonban a mikroorganizmusok már kórokozóként definiált csoportjához tartozott. A legnagyobb problémát a Cinetobacter johnsonii, a Moraxella osloensis és a Chryseobacterium hominis névre hallgató baktériumok jelentik a kutatók szerint, ezek ugyanis akár fertőzéseket is okozhatnak, kiirtani pedig gyakorlatilag lehetetlen őket. Abban az esetben ugyanis, ha valaki rendszeresen tisztítja és fertőtleníti a szivacsát, az utóbbi két baktériumféle nemcsak ellenáll az ördögűzésnek, de még mozgósítja is a csapatait, és még nagyobb arányban lesz jelen a szivacsok belsejében, új területeket hódítva meg a kevésbé ellenálló baktériumok kiirtása után.

shutterstock 224204758

Azt, hogy nem a mosogatószivacson kellene spórolnunk, a friss magyar kutatás is alátámasztja, úgy tűnik ugyanis, hogy bizony, az az elsőszámú koszellenségünk, amivel az evéshez használt eszközöket igyekszünk tisztán tartani.  

Persze a többi tárgyat sem árt rendszeresen cserélni vagy tisztítani. A listán ugyanis a következők szerepelnek még: 

  • 2. Törölköző
  • 3. Konyharuha
  • 4. Fülhallgató
  • 5. Bevásárlókosár
  • 6. Kulcs
  • 7. Billentyűzet
  • 8. Egér
  • 9. Kapaszkodó
shutterstock 381457195

És végül itt a mobiltelefon

A kosztól kezdve a lehámlott bőrsejteken át a különböző kórokozókig elég sok minden megtapad a telefonokon és egyéb kütyükön is, amikkel folyton babrálunk, és ehhez nem is kell azokat bevinni magunkkal a mosdóba. A HuffPost és a YouGov 2013-as felmérése szerint az okostelefon-tulajdonosok 18-29 százaléka oda is magával viszi a készüléket, és gyanítjuk, hogy ez a szám azóta sem csökkent, sőt. Azt pedig nem kell magyarázni, hogy a vécében mi minden kerülhet rá a telefonra. Hogy mit tehetünk? Miután kikapcsoljuk a készüléket, töröljük át fertőtlenítő kendővel a felületét, és hagyjuk, hogy megszáradjon. A Shape egy korábbi videója szerint hetente egyszer érdemes megtörölgetni az okostelefont, és erre érdemes olyan törlőkendőt használni, ami direkt erre a célra készült. Ezt persze ki lehet váltani egy spray-vel és egy mikroszálas kendővel is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra