Az előrecsomagolt húst nem lehet megszagolni vagy közelebbről megvizsgálni, ezért a boltban nehézkes megállapítani, hogy valóban friss-e még. De szerencsére létezik egy trükk, amelynek segítségével a fólia ellenére is kiderülhet, ha valami nem stimmel vele.
Erre figyelj az előrecsomagolt hús vásárlásánál
A Home Hacks azt javasolja, hogy az előrecsomagolt húsok vásárlásánál mindig ellenőrizd, hogy mennyi levegő van a vákuumos csomagolás alatt. Amennyiben a hús körül légbuborékot látsz, vagyis a fólia látványosan felpúposodik, az arra utal, hogy a hús gyors hőmérséklet-változáson ment keresztül, tehát túl gyorsan hűlt le vagy melegedett fel, ami élelmiszer-biztonsági szempontból aggályosnak tekinthető.
Az ilyen húst inkább ne vedd meg!
Sokat számít a vásárlás helye is
Húsételek készítésére vonatkozó útmutatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megfogalmaz néhány jótanácsot, ami segíthet kiszűrni a kétes minőségű húsokat a vásárlásnál.
Az első és legfontosabb szabály, hogy a húsokat mindig megbízható helyről, üzletből vagy piacról szerezd be, és ne vásárolj alkalmi árustól – főleg, ha hűtőpulttal sem rendelkezik, hiszen a húsáruk biztonságos tárolásához 0 és 5 Celsius-fok közötti hőmérséklet szükséges.
A hivatal további ajánlásai:
- A csomagolt húsokon, húskészítményeken magyar nyelvű jelölésnek kell szerepelnie. Figyelj oda arra is, hogy a címke adatai nincsenek-e átjavítva, letakarva.
- Soha ne vásárolj lejárt fogyaszthatósági idejű vagy szennyezett csomagolású terméket!
- A húsok frissességét te is meg tudod ítélni azok színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján (feltéve, hogy nem előrecsomagolt termékről van szó). Ha úgy tűnik, hogy egy hús nem friss, és a szaga, színe eltér a szokásostól, ne vedd meg! Ha szükséges, még a vásárlás helyszínén ellenőrizd a terméket.
- Előre darált húst csak igazán megbízható helyről vásárolj, de a legjobb, ha a húst otthon darálod le, vagy megkéred az eladót, hogy a jelenlétedben tegye meg.
- Ha egy akciós hús ára gyanúsan kedvezőnek tűnik, legyél különösen körültekintő.
- Ne vegyél húskészítményt olyan helyen, ahol ugyanaz az eladó felel a nyers húsok és a felvágottak értékesítéséért. Ez magában hordozza a keresztszennyeződés lehetőségét, így félő, hogy káros baktériumok jutnak a szervezetedbe.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés