Így tisztítsd meg elszíneződött ékszereidet

GettyImages-142331110

Az ezüst ékszerek már attól is besötétedhetnek, ha egy ideig nem hordod őket. Néhány – a kamrában is fellelhető - alapanyaggal azonban könnyen megtisztíthatod legkedvesebb darabjaidat.

Sokak számára azért tűnik ördöngösségnek az ezüst ékszerek tisztítása, mert féltik a nemes anyagot, hogy esetleg kárt tehetnek benne. Egy lakberendezési magazin azonban összegyűjtötte azokat a házi praktikákat, amelyek segítségével kedvenc ékszereid újra a régi fényükben ragyoghatnak. 

A kozmetikumok és a parfümök is ludasak

Több oka van annak, hogy az ezüst ékszer idővel veszít a fényéből, bemattul, majd sötét szürkés-feketés színű lesz a felülete. A fém és a nedvesség idővel reakcióba léphet, de a levegőben található kén is elszínezheti a nemesfémet, ahogyan egyes kozmetikumok, parfümök vagy akár a nyáron használt fényvédő krémek is.

A sötét színűvé váló ékszerek azonban nemcsak esztétikailag jelentenek problémát; sajnos könnyen csúnya foltot ejthetnek a kedvenc blúzodon vagy pólódon, így ezért is fontos, hogy sötétre színeződött ékszert inkább ne viselj, hanem tisztítsd meg őket.

Ha nem szeretnél vegyszereket használni, számos természetes alapanyagot is bevethetsz.

A parfüm is elszínezheti az ezüstöt
A parfüm is elszínezheti az ezüstötPhotology1971 / Getty Images Hungary

Az ékszer tisztítása nem ördöngösség 

Az angol lakberendezési magazin ajánl egy könnyen elkészíthető ezüsttisztítót: három rész szódabikarbónát keverj el egy rész vízzel, majd vidd fel így az ezüst ékszerekre. A köveket, illetve a gyöngyöket mindenképpen kerüld el, mert abban sajnos a saját készítésű tisztítószered kárt tehet. A pasztát dörzsöld végig az ékszeren puha, szöszmentes vagy mikroszálas kendővel, egészen addig, míg a fénye vissza nem kezd térni. Ha van kéznél egy puha fogkefe, az is jó szolgálatot tehet, mert így az apróbb szemű láncokhoz is könnyebben hozzáférsz. Miután leöblítetted a szódabikarbónás tisztítót, még egy tiszta kendővel dörgöld át a tökéletes végeredményért. 

Nemcsak hűsít, ékszertisztításra is használható a kóla
Nemcsak hűsít, ékszertisztításra is használható a kólaManuel Augusto Moreno / Getty Images Hungary

Az ezüstlánc keményebb diónak tűnhet, hiszen nem tudsz minden egyes szemet egyenként átdörgölni. Ezek tisztításához bélelj ki egy tálat alufóliával úgy, hogy a fényes fele kerüljön felülre. Forralj vizet, majd öntsd a tálba, hogy a láncot teljesen ellepje. Körülbelül fél liternyi vízhez adj 1 evőkanál szódabikarbónát, majd tedd bele az ezüst láncodat nagyjából fél órára. Miután letelt az idő, vedd ki a láncot, öblítsd le róla a tisztító folyadék maradékát, majd dörgöld át puha, szöszmentes ruhával. Előfordulhat – ha a láncod nagyon el van színeződve –, hogy még egyszer meg kell majd ismételned az ékszertisztító fürdőt. Hasonló megoldást javasolnak kólával is, ám ebben az esetben ne hagyd túl hosszú ideig a láncot a fürdőben, nehogy a szénsavas ital kárt tegyen benne. 

Így tárold az ékszereket, hogy megelőzd az elszíneződést 

Bár szakértők szerint lehetetlen teljes mértékben megelőzni az ezüst ékszerek elszíneződését, de a megfelelő tárolás sokat segíthet. Minél magasabb a páratartalom, annál könnyebben besötétedik a felület, ezért azt javasolják, hogy tartsuk az ékszereket a lakásban olyan helyen, ahol nincs kitéve magas párának.

Ebből következik, hogy sem a fürdőszoba, sem a konyha nem megfelelő erre a célra, ahogyan az a helyiség sem, ahol rendszeresen teregeted a nedves ruhákat.

Megteheted, hogy valamilyen puha textilbe csomagolod féltett darabjaidat, és cipzáras kistáskába helyezed őket, illetve, amikor új cipőt vagy táskát veszel, gyakran találsz benne egy kis tasakot, átlátszó zselégömbökkel, silica gel felirattal. Ezeknek éppen az a feladata, hogy tárolás közben magukba szívják a nedvességet, és ne engedjék, hogy az a termékben kárt tegyen.

Soha ne hagyd az ékszereid a párás fürdőszobában!
Soha ne hagyd az ékszereid a párás fürdőszobában!Olga Peshkova / Getty Images Hungary

A párás levegő ellen ilyet is elhelyezhetsz a neszesszerbe, amelyben az ékszereidet tartod. A lehető legrosszabb, amit tehetsz, ha az ékszereidet egyszerűen leteszed a fürdőszobában, ahol rengeteg nedvesség érheti. Így sajnos számíthatsz rá, hogy rendszeresen sötét foltokkal lesznek tele. 

Ha szeretnél olyan ékszerekről olvasni, amelyek megosztják az embereket, kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek