Hasznosabb, mint gondolnád: 7 meglepő dolog, amire felhasználhatod az alufóliát

GettyImages-1421993613

Az alufóliának számos kreatív felhasználási módja létezik, ami jelentősen megkönnyítheti bizonyos teendők elvégzését.

Az alufóliát a legtöbben sütés-főzésre vagy maradékok becsomagolására használják, pedig jóval többre képes ennél. Ez a vékony, alumíniumból készült lemez egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen könnyen vágható és téphető, miközben kellően merev ahhoz, hogy megtartsa az alakját, ami számos felhasználási lehetőséget kölcsönöz neki.

7 dolog, amire felhasználhatod az alufóliát

Az interneten számos alufóliás trükkről lehet olvasni. Íme, néhány kipróbált módszer a teljesség igénye nélkül, ami tényleg működik.

1. Ollók élesítése

Ha az ollód kezd tompa lenni, és nincs kéznél élező, az alufólia lehet a megoldás. Tépj le belőle egy nagyobb darabot, hajtsd össze úgy, hogy 6 réteget kapj, majd az olló teljes pengefelületét használva vágj bele körülbelül tízszer. Ezután próbáld ki az ollót, és ha szükséges, néhányszor még ismételd meg a vágást.

Az alufólia lecsiszolja és megtisztítja az olló pengéjét, így az jobban fog vágni.

Az alufólia felhasználható ollók élesítésére is
Az alufólia felhasználható ollók élesítésére isLeventKonuk / Getty Images Hungary

2. Makacs szennyeződések eltávolítása

Az alufólia kiválóan használható súrolásra is. Csak gyúrj belőle egy golyót, hogy ledörzsölhesd a zsíros lerakódásokat a grillrácsról, vagy a ráégett szennyeződéseket az öntöttvas serpenyőkről (de tapadásmentes bevonatú edényekhez ne használd, mert összekarcolhatja őket).

3. Tortaforma készítése

A vastagabb alufóliák alkalmasak lehetnek a tortaformák kiváltására is. Ha dupla rétegben összehajtogatsz egy ilyen fóliát, szinte bármilyen formát kialakíthatsz belőle. Ha nem érzed elég stabilnak, egy tűzőgéppel rögzítheted a forma két végét, mielőtt betennéd a sütőbe.

4. Ezüst ékszerek fényesítése

Az alufóliával akár a kedvenc ezüst ékszereidről is eltávolíthatod a foltokat. Ehhez bélelj ki egy rétegben egy edényt, adj hozzá annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje az ékszereket, majd szórj bele egy kevés szódabikarbónát (2,5 deci vízre 1 evőkanálnyi mennyiséggel számolj). Ezután várj 30 percig, majd egy tiszta, szöszmentes ruhával töröld le az ékszerekről a szennyeződéseket és foltokat.

5. Tölcsérek készítése

Ha kúp alakúra formázod, az alufóliából tetszőleges méretű tölcsért is készíthetsz. Ez különösen hasznos lehet, ha valamilyen zsíros, szennyező anyaggal kell dolgoznod, hiszen amikor végeztél, egyszerűen kidobhatod a szemétbe.

Könnyen formázható, így tölcsért is készíthetsz belőle
Könnyen formázható, így tölcsért is készíthetsz belőleLifestyleVisuals / Getty Images Hungary

6. Takarás a festéshez

Az alufólia kapóra jöhet akkor is, ha saját kezedbe veszed a festést. Kibélelheted vele a festéktálcát, belecsomagolhatod az ecsetet, lezárhatod a festékes dobozt, vagy használhatod takarófóliaként a kényes részeken (pl. a kilincsek körül).

7. Kártevő madarak távol tartása

Ha a madarak állandóan megdézsmálják a termésedet, akassz alufóliából vágott csíkokat a gyümölcsfákra vagy a zöldségek köré. Ilyen módon anélkül riaszthatod el a betolakodókat, hogy ártanál nekik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek