Elszíneződtek a kedvenc ékszereid? 3 házi praktika, amivel visszaadhatod régi fényüket

GettyImages-1133468656

Ha gyűrűid, karkötőid vagy nyakláncaid egyre fénytelenebbnek tűnnek, és kezdik elveszíteni csillogásukat, az alábbi módszerekkel elérheted, hogy ismét újszerűek legyenek.

A rendszeres tisztítás mellett szól az is, hogy az ékszereken az idő múlásával különféle foltok, szennyeződések jelenhetnek meg, amelyek sokat ronthatnak megjelenésükön. Az óvatosság azonban nem árt. Akár aranyról, akár ezüstről vagy drágakövekről van szó, fontos, hogy kellően kíméletes megoldást válassz, nehogy véletlenül megkarcolódjon vagy elszíneződjön a drága ékszerek felülete. A jó hír, hogy léteznek olyan házi praktikák, amelyek teljesen biztonságosan használhatók, és valóban képesek visszaadni az ékszerek csillogását. Itt van kapásból három megoldás is!

Mosogatószer és víz

 1. Először is tölts fel egy tálat vagy edényt langyos vízzel, és adj hozzá néhány csepp kímélő mosogatószert. Ezután néhány percre áztasd bele a megtisztítani kívánt ékszert a keverékbe, amíg leoldódnak róla a szennyeződések.
 2. A következő lépésben óvatosan dörzsöld le a szennyeződések maradékát egy puha sörtéjű fogkefe segítségével. Ha van olyan rész, amelyhez nem férsz hozzá, egy fogpiszkálóval onnan is eltávolíthatod a megrekedt koszt.
 3. Végezetül öblítsd le és töröld szárazra az ékszert egy puha, szöszmentes ruhával, és csak azután rakd el, hogy teljesen megszáradt a levegőn.

Fontos: ha az ékszer sérült, vagy meglazult benne egy drágakő, tisztítása előtt feltétlenül javíttasd meg – írja útmutatójában a Tom's Guide.

Az ékszerek tisztításához jól jön egy puha sörtéjű fogkefe
Az ékszerek tisztításához jól jön egy puha sörtéjű fogkefeandrewginns / Getty Images Hungary

Ecet és szódabikarbóna

Az ecet és a szódabikarbóna szinte bármit képes megtisztítani. Igen, még az ékszereket is. Lássuk, hogy pontosan mi a teendőd.

 1. Keverj el két teáskanálnyi szódabikarbónát félcsészényi ecetben, amíg feloldódik benne.
 2. Helyezd az ékszert a tisztítófolyadékba, majd hagyd ázni úgy 5-10 percig. A két anyag kölcsönhatásából létrejövő kémiai reakció ez idő alatt meglazítja a szennyeződéseket, így azok dörzsölgetés nélkül is megadják magukat.
 3. Ha az ékszer tisztának látszik, alaposan öblítsd le hideg vízzel, majd töröld szárazra egy puha ruhával vagy papírtörlővel.

Egy hasznos tipp: a finom ékszerek, például a nyakláncok tisztításához márts bele egy fogkefét egy három rész szódabikarbónából és egy rész vízből készült pasztába, óvatosan dörzsöld át vele a felületüket, majd öblítsd le őket hideg vízzel.

A végén mindig töröld szárazra az ékszereket
A végén mindig töröld szárazra az ékszereketvejaa / Getty Images Hungary

Antibakteriális tisztítószer

 1. Csepegtess annyi antibakteriális tisztítószert egy kis üvegtálba vagy edénybe, amennyi éppen ellepi az ékszert.
 2. Hagyd állni körülbelül 5 percig, majd finoman dörzsölt át az ékszert egy tiszta, puha sörtéjű fogkefével.
 3. Öblítsd le az ékszert hideg víz alatt, töröld át egy tiszta, puha ruhával, majd várd meg, hogy teljesen megszáradjon, mielőtt elraknád.

Tippek az ékszerek tisztán tartásához

 • Az ékszerek csak addig maradjanak rajtad, amíg feltétlenül szükséges, használatuk után pedig mindig rakd el őket. Így kevesebb kosz, izzadság és egyéb szennyeződés fog lerakódni rajtuk.
 • A kézfertőtlenítők lekoptathatják az ékszerek bevonatát, és fénytelenné tehetik a felületüket. Használatuk előtt ezért vedd le a gyűrűidet.
 • Ha azt akarod, hogy eljegyzési gyűrűd hosszú távon is megőrizze szépségét, félévente, évente vesd alá egy szakszerű, profi tisztításnak is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra