Így válaszd ki a tökéltes görögdinnyét! – Mindjárt indul a szezon!

GettyImages-159615067

Vannak igazi professzorai a görögdinnye kiválasztásának. Kopogtatás, a külcsín és a méret árulhatja el, melyek a tökéletes példányok. Ha édes, lédús zöldségre vágysz – merthogy botanikai szempontból nem gyümölcs –, érdemes követned tanácsainkat.

A behűtött dinnye igazi csemege a kánikulai napokon. Csökkenti a vérnyomást és egyes daganattípusok kialakulásának esélyét, gazdag C-, B1-, B3- és B6-vitaminban, kalcium-, magnézium-, rost-, és káliumtartalma is magas. Június végén, július elején kezdődik általában a szezon – az enyhén esős, de meleg idő, ami igazán kedvez a termésnek –, és egészen szeptember 5-éig, azaz Lőrinc napjáig bátran fogyaszthatod. A néphagyomány szerint akkor Lőrinc belepisil a dinnyébe, azaz kásás lesz.

Mélysárga folt – elég időt volt a napon

A tökéletes dinnye kiválasztásához először érdemes a héját megvizsgálnod. Ha nagy, sárga foltot látsz rajta, az már jó jel, ám nem mindegy, milyen a színe. A mélyebb, sötétebb sárga, azt jelenti, hogy ott hosszabb ideig érintkezett a talajjal, tehát elegendő időt volt a napon.

A mézédes dinnyére a héja alapján is rátalálhatsz
A mézédes dinnyére a héja alapján is rátalálhatszbanjongseal324 / Getty Images Hungary

Hálós minta és barna foltok – a méhek gyakran látogatták

A csíkos héjú fajtáknál érdemes olyan darabot választanod, amin hálós mintát fedezel fel, és néhány barna folt is ékesíti. Ezt azt jelzi, hogy a méhek többet időztek a virágon, amikor beporozták, márpedig ettől a dinnye húsa is édesebb lesz. 

Válassz közepes méretet – édesebb lesz a görögdinnye

A nagyobb méretű dinnye nem jelenti azt, hogy mézédes lesz a húsa. Sőt, megfigyelték, hogy a nagyobbak általában vizesebbek, míg a kisebbek édesebbek. A közepes méretűek azok, amelyekben nem fogsz csalódni, ám felhalmozott dinnyék esetében inkább felülről válasszunk, mert az alsók megnyomódhatnak, és ezáltal romolhat a minőségük. 

Ne válaszd azt a dinnyét, aminek még zöld a kocsánya
Ne válaszd azt a dinnyét, aminek még zöld a kocsányatchara / Getty Images Hungary

Száraz kocsány – érett dinnye

A dinnye kocsánya nagyon árulkodó lehet. Ha még zöld, ne vedd meg a zöldséget, mert azt jelzi, hogy úgy szedték le a termést, hogy még nem érett be, míg ha száraz, nyert ügyed van. Még egy fontos jel; ha ugyan száraz a szár, de olyan csavart, mint a malac farka, inkább válassz másikat. Ez azt jelentheti, hogy megtekerték a kocsányt, hogy a másik oldalon is érje a nap a görögdinnyét, és hamarabb beérjen. 

A csíkos dinnyehéjon sok árulkodó jel van
A csíkos dinnyehéjon sok árulkodó jel vanRichVintage / Getty Images Hungary

Kongó hang – finom a húsa

A szezon kezdetével új népi játék indul el a piacokon és a hipermarketekben: a dinnyekopogtatás. Ha jól hallgatózol, te is kifoghatod a legtökéletesebb ízű példányt. A kongó hang zene füleidnek, hiszen jó termésre utal, ám ha tompa a visszhang, a görögdinnye húsa puha és kezd kásásodni. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra