A retró édesség, aminek alapanyagát Kossuth Lajos is csodaszernek tartotta

Retró édességeket bemutató sorozatunkban ezúttal a Dianás cukorka fordulatos történetével ismerkedhetsz meg.

Voltak idők, amikor igazi csodaszernek tartották, ami gyógyír lehet mindenféle nyavalyára, és hatását még Kossuth Lajos is meggyőzőnek találta. A Diana ugyan csak a 20. század elején került gyártásba, ám elődje, a sósborszesz már évtizedekkel korábban nagy népszerűségre tett szert a népi gyógyászatban.

Honnan ered a sósborszesz?

A sósborszesz meghonosítása Brázay Kálmán nagykereskedő nevéhez fűződik, aki európai tanulmányútjai során ismerkedett meg az alapanyaggal, amelyre a francia parasztok az 1700-es évek óta valóságos csodaszerként tekintettek. Ez adta az ötletet továbbfejlesztéséhez, amire a következő megoldást találta ki:

a finomszeszbe növényi olajokat, aromákat kevert, amit sós vízzel hígított, és az elegyet elnevezte sósborszesznek.

Brázay 1865-ben, a pesti Országút (ma Múzeum körút) 23. cím alatt működő fűszeráru-nagykereskedésében kezdte meg a sósborszesz árusítását, amelyről gyorsan elterjedt a hír, hogy a bőrbe dörzsölve állítólag frissítő hatású, enyhíti a fájdalmat és a reumatikus panaszokat, sőt akár fejfájás ellen és fertőtlenítésre is használható – emlékeztetett a hvg.hu. A siker nem maradt el, a termék hamarosan a legkisebb falusi szatócsboltok kínálatában is megjelent.

A sósborszesz Brázay Kálmánnak köszönhetően terjedt el Magyarországon
A sósborszesz Brázay Kálmánnak köszönhetően terjedt el MagyarországonStrelisky Sándor / Wikipedia

A kiegyezés után kötelezővé vált cégbejegyzések között Brázay az elsők között szerepelt, és neve országosan is ismertté vált – főleg azután, hogy az emigrációban élő Kossuth Lajos kipróbálta portékáját, és egy köszönőlevelet tett közzé a helyi lapokban.

Ha érzem, hogy szemeim fáradni kezdenek, jól megmosom a sósborszeszszel, különösen ügyelve arra, hogy a szeszpára jól a szembe jusson, és minden rendben van. Ez csakugyan megbecsülhetetlen eredmény” – fogalmazott az akkor 75 éves Kossuth.

Brázay – aki a század végén vegyi üzemében különféle szappanokat, fogkrémeket, kölniket, krémeket, púdereket is előállított, érdemeiért pedig megkapta a Ferenc József-rendet, illetve nemesi előnévvel is kitüntették –, 1900-ban vonult vissza az üzlettől. Közben a sósborszesz sikerén felbuzdulva mások is hasonló készítmények gyártásába fogtak. Köztük volt Erényi Béla gyógyszerész is, aki egy mentolos verziót készített, amelyet Diana márkanéven hozott forgalomba.

Egy korabeli német nyelvű hirdetés
Egy korabeli német nyelvű hirdetésWikipedia

A Diana népszerűsítésére Erényi egy amerikai stílusú reklámkampányt indított, ami telitalálatnak bizonyult. Olyannyira, hogy végül kiszorította a piacról az eredeti Brázay-féle változatot. 1910-ben aztán a Diana Ipari és Kereskedelmi Rt. a gyártási jogokkal együtt megvásárolta a gyógyszerész boltját. Innentől kezdve a Diana sósborszesz egy sor vegyészeti, gyógyszerészeti, kozmetikai cikkel és cukorkával együtt egy zuglói üzemben készült.

Valószínűleg onnan került ki először a szemenként külön csomagolt „Dianás cukorka” is.

Hogyan készül a Dianás cukorka?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, maga a sósborszesz – melynek fájdalomcsillapító hatása máig kétséges – víz, finomszesz, cukor, etil-acetát és mentol felhasználásával készül, vagyis lényegében nem más, mint egy alkoholos oldat.

A Dianás cukorkába ez a sósborszesz van becsomagolva.

„A termék egyik technológiai érdekessége éppen „csomagolásában” rejlik. A gyártáskor a sósborszeszhez cukrot adnak, ami feloldódik. A cukros oldatot ezután formákba töltik, majd lehűtik, így a széleknél lévő cukor kikristályosodik, ezáltal létrehozva a cukorburkolatot. Az így készült termék csokiba vagy bevonómasszába is mártható” – magyarázta a szakember.

Bár nem nagy mennyiségben, de a Dianás cukor alkoholt tartalmaz, illetve a többi retró édességhez hasonlóan igen magas a cukortartalma. Traszkovics Zsolt ezért azt javasolja, hogy fogyasztásnál érdemes a mértékletességre törekedni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra