Nehogy így tárold a csokoládét, ha nem akarsz megijedni tőle

GettyImages-186475446

Megfelelő tárolás esetén a csokoládé hosszú hónapokig vagy akár egy évig is eláll – különösen, ha temperálva van.

Egy finom csoki általában nem hever sokáig parlagon, mégis előfordulhat, hogy nem fogyasztod el azonnal, vagyis valamilyen módon tárolnod kell. Ha kint marad a konyhapulton, vagy a táskádban hurcolod magaddal, az nem túl jó megoldás, hiszen a nyári melegben hamar elveszíti csokoládé jellegét, így képtelenség lesz kulturáltan megenni.

Meddig áll el a csokoládé?

Általánosságban elmondható, hogy a leghosszabb eltarthatósági idővel a táblás csokoládék, azon belül is az étcsokoládék rendelkeznek, amelyek akár 2 évig is elállnak. A tejcsokoládék – lévén, hogy tejet tartalmaznak – természetesen romlandóbbak, bár tartósítószerek hozzáadásával némiképp kitolható az élettartamuk.

A tejcsokoládé nagyjából 1 évig tartható el, míg a fehér csokoládénál gyakran csak 4 hónapról beszélhetünk.

Ha nem csomagolod vissza a csokoládét, meg lesznek számlálva a napjai
Ha nem csomagolod vissza a csokoládét, meg lesznek számlálva a napjaiannick vanderschelden photograph / Getty Images Hungary

Hogyan érdemes tárolni?

A csokoládé tárolására egy hűvös, száraz és sötét hely a legalkalmasabb, mint amilyen például a kamra, mivel a hő, a nedvesség és a fény hatására nemcsak az állaga, hanem az íze is kedvezőtlen irányba változhat. Ha azt akarod, hogy igazán hosszú ideig megőrizze minőségét, mindig szorosan becsomagolva tartsd. A légmentesen záródó edények előnye, hogy megakadályozzák az oxidációt.

Akárhová is teszed a csokoládét, ügyelj rá, hogy ne legyen más élelmiszerek a közvetlen közelében, mert szivacsként képes felszívni a szagokat.

A megfelelő tárolás elengedhetetlen az úgynevezett zsírvirágzás elkerüléséhez is. Ennek során a kakaóvaj – amely a legtöbb csokoládé lényegi összetevője – olvadni kezd, és helytelenül kristályosodik. Ha fehér bevonatot vagy csíkokat látsz a csokin, akkor ez az oka. Bár így továbbra is biztonságosan fogyasztható, íze és állaga már soha nem lesz a régi.

Érdemes betenni a hűtőbe?

Ha meg akarod előzni a csokoládé olvadását, kézenfekvőnek tűnhet a gondolat, hogy a hűtőben tárold. Ezt azonban csak akkor érdemes meglépned, ha feltétlenül muszáj, mondjuk, mert közeleg a lejárati ideje.

A hűtés hátránya, hogy megkeményedik tőle a csokoládé.

A hűtőben való tárolás ráadásul a zsírvirágzáshoz hasonló, de attól valamelyest eltérő cukorvirágzásként ismert jelenségnek kedvez, ami a nedvesség hatására egy fehér bevonatot képez a csokoládé külsején. Ha úgy néz ki, mintha izzadna, már tudod az okát. A jó hír, hogy a csoki ennek ellenére továbbra is fogyasztható marad. Amennyiben nem tudsz együtt élni vele, egyszerűen kapard le róla a fehér réteget, vagy olvaszd meg, majd hagyd kihűlni.

A hűtős tárolásnak több hátránya is van
A hűtős tárolásnak több hátránya is vanbrizmaker / Getty Images Hungary

A többi tárolási szabály itt is érvényes. A csokoládét ajánlott szorosan lezárva vagy légmentesen tárolni, úgy, hogy ne legyen a közelében más, aminek átveheti a szagát. Ha zavar, hogy megkeményedik, fogyasztása előtt hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni.

Le is lehet fagyasztani?

Ha hosszú távon szeretnéd tárolni, akkor lehet benne ráció. Mivel azonban a fagyasztás hőmérsékleti sokkot okozhat, ami negatívan befolyásolhatja a csokoládé ízét és állagát, először 24 órára a hűtőbe kerüljön. Ezután légmentesen zárható hűtőtasakban érdemes lefagyasztanod.

Amikor eljön a kiolvasztás ideje, ugyanez a teendőd, csak fordított sorrendben. Vagyis előbb 24 órára rakd át a fagyasztóból a hűtőbe, aztán onnan is vedd ki, és hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni, de számolj vele, hogy így sem lesz már soha az igazi.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra