Egy finom csoki általában nem hever sokáig parlagon, mégis előfordulhat, hogy nem fogyasztod el azonnal, vagyis valamilyen módon tárolnod kell. Ha kint marad a konyhapulton, vagy a táskádban hurcolod magaddal, az nem túl jó megoldás, hiszen a nyári melegben hamar elveszíti csokoládé jellegét, így képtelenség lesz kulturáltan megenni.
Meddig áll el a csokoládé?
Általánosságban elmondható, hogy a leghosszabb eltarthatósági idővel a táblás csokoládék, azon belül is az étcsokoládék rendelkeznek, amelyek akár 2 évig is elállnak. A tejcsokoládék – lévén, hogy tejet tartalmaznak – természetesen romlandóbbak, bár tartósítószerek hozzáadásával némiképp kitolható az élettartamuk.
A tejcsokoládé nagyjából 1 évig tartható el, míg a fehér csokoládénál gyakran csak 4 hónapról beszélhetünk.
Hogyan érdemes tárolni?
A csokoládé tárolására egy hűvös, száraz és sötét hely a legalkalmasabb, mint amilyen például a kamra, mivel a hő, a nedvesség és a fény hatására nemcsak az állaga, hanem az íze is kedvezőtlen irányba változhat. Ha azt akarod, hogy igazán hosszú ideig megőrizze minőségét, mindig szorosan becsomagolva tartsd. A légmentesen záródó edények előnye, hogy megakadályozzák az oxidációt.
Akárhová is teszed a csokoládét, ügyelj rá, hogy ne legyen más élelmiszerek a közvetlen közelében, mert szivacsként képes felszívni a szagokat.
A megfelelő tárolás elengedhetetlen az úgynevezett zsírvirágzás elkerüléséhez is. Ennek során a kakaóvaj – amely a legtöbb csokoládé lényegi összetevője – olvadni kezd, és helytelenül kristályosodik. Ha fehér bevonatot vagy csíkokat látsz a csokin, akkor ez az oka. Bár így továbbra is biztonságosan fogyasztható, íze és állaga már soha nem lesz a régi.
Érdemes betenni a hűtőbe?
Ha meg akarod előzni a csokoládé olvadását, kézenfekvőnek tűnhet a gondolat, hogy a hűtőben tárold. Ezt azonban csak akkor érdemes meglépned, ha feltétlenül muszáj, mondjuk, mert közeleg a lejárati ideje.
A hűtés hátránya, hogy megkeményedik tőle a csokoládé.
A hűtőben való tárolás ráadásul a zsírvirágzáshoz hasonló, de attól valamelyest eltérő cukorvirágzásként ismert jelenségnek kedvez, ami a nedvesség hatására egy fehér bevonatot képez a csokoládé külsején. Ha úgy néz ki, mintha izzadna, már tudod az okát. A jó hír, hogy a csoki ennek ellenére továbbra is fogyasztható marad. Amennyiben nem tudsz együtt élni vele, egyszerűen kapard le róla a fehér réteget, vagy olvaszd meg, majd hagyd kihűlni.
A többi tárolási szabály itt is érvényes. A csokoládét ajánlott szorosan lezárva vagy légmentesen tárolni, úgy, hogy ne legyen a közelében más, aminek átveheti a szagát. Ha zavar, hogy megkeményedik, fogyasztása előtt hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni.
Le is lehet fagyasztani?
Ha hosszú távon szeretnéd tárolni, akkor lehet benne ráció. Mivel azonban a fagyasztás hőmérsékleti sokkot okozhat, ami negatívan befolyásolhatja a csokoládé ízét és állagát, először 24 órára a hűtőbe kerüljön. Ezután légmentesen zárható hűtőtasakban érdemes lefagyasztanod.
Amikor eljön a kiolvasztás ideje, ugyanez a teendőd, csak fordított sorrendben. Vagyis előbb 24 órára rakd át a fagyasztóból a hűtőbe, aztán onnan is vedd ki, és hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni, de számolj vele, hogy így sem lesz már soha az igazi.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés