Ezért fehéredik meg a csokoládé, ha sokáig tartogatod

GettyImages-1071455374
Olvasási idő kb. 3 perc

A megfehéredett csokoládé talán nem tűnik túl étvágygerjesztőnek, de kár egyből kidobni.

Képzeld csak el, hogy végre felbontod azt a féltve őrzött csokoládét, amit egy jeles alkalomra kaptál, vagy drága pénzen jutalomként vettél magadnak, és kénytelen vagy szembesülni vele, hogy furcsa fehér foltok borítják. Vajon csak esztétikai jellegű hibáról van szó, vagy így már nem szabad a csokit megenni?

Ezért fehéredik meg a csokoládé

A kifehéredés, amire azt is mondják, hogy a csokoládé „kivirágzik”, annak köszönhető, hogy molekulái mozogni kezdenek. A jelenségnek kétféle kiváltó oka lehet. Az egyik esetben a kakaóbabból származó zsír a csokoládé felületére vándorol, és ott kicsapódva fehéres, csillogó foltokat hagy maga után.

Ez általában hő- vagy fényhatás, vagy nem megfelelő tárolás miatt következik be.

A másik esetben a csokoládé felszínére a cukor csapódik ki, mert nedvesség éri, ami érdessé teszi felületét, és fehéres, szürkés színű kristályokat alkot rajta.

A csokoládé megfehéredése ellen a temperálás a megoldás
A csokoládé megfehéredése ellen a temperálás a megoldáskolderal / Getty Images Hungary

Amikor a gyártók csokoládét készítenek, a folyékony alapanyag melegítési és hűtési folyamata – az úgynevezett temperálás – megfelelő szerkezetet, csodás fényt és sima olvadást kölcsönöz a csokoládénak. A kivirágzott csokoládé azonban elveszíti kristályos szerkezetét, ami megzavarja az olvadásérzetet, és az ízprofilok egyensúlyának felborulását okozza.

A nagy gyártók ezt gyakran a kakaóvaj-tartalom csökkentésével vagy a virágzást gátló növényi zsírok vagy olajok alkalmazásával akadályozzák meg. Hasonló eredmény érhető el cukor vagy kakaópor hozzáadásával is, ám ez negatívan befolyásolhatja a csokoládé érzékszervi tulajdonságait.

A jó hír, hogy a kivirágzott csokoládé teljesen ártalmatlan az egészségre nézve. A legrosszabb, ami történhet, hogy furcsa krétás, kavicsos érzetet kelt a szájban.

Ha továbbra is idegenkedsz a fehér foltos csokitól, van rá mód, hogy visszaadd régi fényét. A megfelelő temperálás – ami történhet akár a mikróban is – helyreállítja a kristályszerkezetet, és simává teszi az olvadást. Az elszíneződött csokoládét felhasználhatod fondüzéshez vagy különféle receptek elkészítéséhez is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek