Csokis gabonapelyhek tesztje: inkább desszertnek valók, mint reggelinek

A FoodPro uniós projekt részeként 102 csokis gabonapelyhet vizsgáltatott be a Tudatos Vásárlók Egyesülete a szomszédos országok fogyasztói szervezeteivel együttműködve.

A szakemberek összesen 18, a magyar boltok kínálatában megtalálható csokis golyót vagy pelyhet küldtek laboratóriumi vizsgálatra. A teszt során nemcsak a termékek tápértékét – beleértve cukor-, fehérje-, rost-, folsav- és vastartalmukat is –, illetve az esetleges szennyező anyagok jelenlétét ellenőrizték, hanem érzékszervi tulajdonságaikat, a címkézés megfelelőségét, illetve a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vették. Mutatjuk, mi lett az eredmény.

Miért pont a gabonapehely?

„A gabonapehely szerte a világon népszerű napindító étel, mivel tápláló és finom, alapvetően egészséges összetevőkből áll, elkészítése pedig egyszerű és gyors” – indokolta a döntést közleményében az egyesület. Mint írták, a gabonapelyhek itthon is órási választékban kaphatók, így a sok forma, íz és szín miatt már-már átláthatatlan a kínálat a müzlik, zabkásák, pelyhek, golyók, karikák és párnák tengerében. Korábbi online felmérésük szerint egyébként a magyar felnőttek körében a zabpelyhes változatok a legnépszerűbbek, míg a gyerekek – ahogy az várható volt – inkább a csokis termékeket részesítik előnyben.

Sokan választják reggelire
Sokan választják reggelireHandmadePictures / Getty Images Hungary

Mennyi cukrot és adalékanyagot tartalmaznak?

Mivel leggyakrabban gyerekek fogyasztják, a vizsgálat különösen aggasztónak találta a termékek cukortartalmát, illetve a gyártásukhoz felhasznált „felesleges adalékanyagok” mennyiségét. Az eredmény alapján magas gabonatartalmuk ugyan biztosítja a megfelelő rost- és fehérjebevitelt, de a magas cukortartalom miatt

a legtöbb vizsgált termék inkább desszert, mint reggelire alkalmas étel.

A tesztelt gabonapelyhek 100 grammonként 15,8 és 30,9 gramm közötti cukormennyiséget tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy kivétel nélkül meghaladják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott értéket, amely szerint a 14 évesnél fiatalabb korosztályban a cukor maximum a napi energiabevitel 10 százalékét teheti ki. Egy átlagos általános iskolás korú gyerek esetében ez napi 25-50 gramm cukornak, vagyis körülbelül 12 darab kockacukornak felel meg.

„A WHO azt is előírja, hogy a reggeli gabonapelyhek 100 grammban kevesebb mint 15 g cukrot tartalmazhatnak, amennyiben gyermekeknek szánt termékről van szó. Ennek egyetlen vizsgált termék sem tudott megfelelni” – tette hozzá az egyesület.

Ne legyenek illúzióid: tele vannak cukorral
Ne legyenek illúzióid: tele vannak cukorralTudatos Vásárlók Egyesülete

Alkalmasak vitaminpótlásra?

A gabonapelyhek természetesen előforduló vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, a kínálatban ugyanakkor elérhetők dúsított változatok is, melyekhez mesterségesen adják hozzá őket. A vizsgálat keretében a szakemberek megmérték a termékek vas- és folsavtartalmát, úgy kalkulálva, hogy a dúsított verziókban magasabbak lesznek az értékek. Ez a folsav esetében be is igazolódott, mivel átlagosan 40 százalékkal nagyobb mennyiséget mutattak ki belőle, a vasnál viszont nem mértek szignifikáns különbséget, sőt egyes esetekben a természetesen előforduló vastartalomhoz hasonló arány jött ki.

De az ízük legalább jó?

Az értékelésnél az érzékszervi vizsgálat eredményét 40 százalékos súlyozással számították be. Ennek során a szakértők először az ízt (50 százalék) és az illatot (30 százalék), majd a termékek állagát (20 százalék) értékelték, miután azok 5 percet töltöttek tejben ázva. Itt valamivel jobban teljesítettek azok a pelyhek, melyek intenzív ízű kakaóval vagy csokoládéval és gabonafélékkel készültek, ahogy azok is, amik az áztatás ellenére ropogósak és kemények maradtak, de „alapvetően minden gabonapehely jól szerepelt”.

Lehet hinni a címkének?

A címke hitelessége 10 százalékban számított bele az eredménybe, hiszen a vásárlók számára fontos szempont, hogy a termékekről teljes körű, érthető információhoz jussanak. Ennek érdekében megnézték, hogy a gyártók által feltüntetett cukor-, fehérje-, élelmi rost-, vas- és folsavtartalom valóban megfelel-e a tápértéktáblázatban szereplő értékeknek. A megengedett szintet meghaladó eltérést 7 terméknél tapasztaltak: mindegyik esetben nagyobb mennyiséget mértek, mint amit a gyártó állított.

Az árak nagy szórást mutatnak
Az árak nagy szórást mutatnakTudatos Vásárlók Egyesülete

Mennyire figyelnek a gyártók a fenntarthatóságra?

A fenntarthatósági szempontok az értékelést nem befolyásolták, de a fogyasztóvédők azt javasolják, hogy a vásárlásnál érdemes figyelembe őket. Idesorolható a csomagolás típusa, a pálmaolaj jelenléte, az öko minősítés, valamint a felhasznált kakaó Fairtrade vagy UTZ minősítése is.

A jó hír, hogy öko/bio csokis gabonapelyhekkel találkozni lehet a magyar boltok polcain is. Ilyen például a SPAR saját márkás Bio-Crispies Schokos terméke, amely az osztrák és a szlovén mezőnyben első, illetve második helyezést ért el.

Ami a csomagolást illeti, a vizsgált gabonapelyhek közül a többség, 11 darab zacskós kiszerelésben kapható, de a gyártók a 7 kartondobozos terméket is műanyag zacskós csomagolással látták el, hogy megőrizzék minőségüket. Az egyesület közleményében azt kérte, hogy a fenntarthatóság jegyében lehetőleg olyan pelyhet válassz, ami kevesebb csomagolóanyaggal készült.

A fenntarthatóság szempontjából kerülendő a pálmaolaj felhasználása is – hiszen azon túl, hogy sok telített zsírsavat tartalmaz, előállítása általában erdőirtással jár –, ám ez csupán 4 termékben szerepelt az összetevők között.

Az UTZ és a Fairtrade tanúsítványok a fenntartható kakaótermelés zálogát jelentik, illetve jobb munkakörülményeket teremtenek a gazdálkodók számára. Az előbbi minősítéssel összesen 7 termék rendelkezett.

Mi lett a végeredmény?

Az összesítés alapján a tesztgyőztes címet a Nesquik Alphabet gabonapehely szerezte meg, ami a cukortartalmon tekintetében a második legkisebb értéket tudta felmutatni a mezőnyben. A Nestlé két másik terméke, a nagyon magas cukortartalmú Chocapic és a Nesquik csokigolyó ezzel szemben csak a középmezőnyig jutott (fenntarthatóság szempontjából mindhárom termék kifejezetten rosszul vizsgázott).

A második helyre a SPAR olcsó, saját márkás terméke, az S-Budget csokis gabonapehely futott be, amihez nagyban hozzájárult, hogy a vizsgált termékek közül ennek a legalacsonyabb a cukortartalma. A harmadik dobogós pedig szintén egy SPAR termék, a cég csokis pelyhe lett, melyben jóval több a cukor, viszont magasabb a rosttartalma, illetve a gyártáshoz felhasznált kakaó UTZ minősítésű. A másik végletet a legédesebb gabonapelyhek, az Auchan saját márkás terméke és két Cornexi termék jelentette, ezek a lista végén végeztek.

A teszt eredménye
A teszt eredményeTudatos Vásárlók Egyesülete

Melyiket szeressem?

Az egyesület úgy véli, az egészséges életmód kritériumaiból kiindulva ebben a felhozatalban „csak rossz és rosszabb” termékek léteznek. Ezt jelzi az is, hogy még a tesztgyőztes termék is csak 70 százalékos összesített eredményt ért el. Konklúziójuk szerint a tökéletes csokis gabonapehelyhez minél kisebb cukortartalom kellene, magas rost- és fehérjetartalom, illetve az élvezeti érték megőrzése mellett.

Így tehát ha tápláló, egészséges és finom reggelire vágyunk, akkor a megoldást nem a csokis gabonapelyhek között találjuk.

Ha mégis ilyen terméket vásárolnál, akkor a fogyasztóvédők szerint az alábbi tanácsokat érdemes szem előtt tartanod:

  • válassz olyan terméket, melynek 100 grammos mennyiségére több mint 6 gramm rost és a lehető legkisebb mennyiségű cukor jut;
  • ne hagyd, hogy a csomagoláson szereplő hangzatos állítások megtévesszenek (mivel a termékek tele vannak cukorral);
  • a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét inkább friss zöldség-gyümölcsökkel biztosítsd a gyerek számára;
  • a felbontott gabonapelyhet szorosan zárd le és száraz helyen tárold – így hosszabb ideig marad ropogós;
  • lehetőség szerint csomagolásmentes boltokban vásárolj, ezzel is csökkentve a műanyag hulladék mennyiségét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra