A mikulásjelmezbe öltöztetett édességeket általában csak „csokimikulásként” vagy „mikuláscsokiként” szokás emlegetni, ami kissé megtévesztő lehet, mivel a közkeletű elnevezés nem feltétlenül áll összhangban a valósággal. Mutatjuk, honnan tudhatod, ha a boltban valami gagyi csokiutánzatot akarnak rád sózni.
Csokimikulásnak látszó tárgy
Amikor az ünnepi hagyományok előtt adózva csokimikulást veszel, valószínűleg meg sem fordul a fejedben, hogy a termék, amit a kosaradba kerül, nem is valódi csokoládéból készült. Pedig erre sajnos megvan az esély. Mint azt Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta,
nem minden csokoládémikulás, ami annak látszik.
Ha egy termék csomagolásán nem találod a csokoládé kifejezést, és helyette a „kakaós tejbevonó massza”, az „étbevonó massza”, a „nugátfigura” vagy a „tejfigura” kifejezések valamelyike szerepel rajta, az nem a véletlen műve. Az eltérő megnevezés arra utal, hogy a termék kevesebb kakaóvajat tartalmaz, vagyis gyengébb a minősége, ezért ha akarnák, sem lehetne csokoládénak hívni.
„A nugátfigurák például a megszólalásig hasonlíthatnak a csokimikulásokra, de gyártásukhoz a kakaómassza helyett mogyoróféléket használnak fel. Természetesen a nugát is lehet finom, szakmai szempontból azonban alacsonyabb minőségi kategóriát képvisel, mint a csokoládé” – magyarázta a szakember.
Hasonló a helyzet a bevonómasszából vagy kakaómasszából gyártott termékeknél is. Ezeket az alapanyagokat alapvetően kekszek, ostyák készítésére szokták használni, ezért kakaótartalmuknak elegendő 5 százaléknak lennie, szemben a tejcsokoládéval, amelynél a szabályozás minimum 25 százalékos kakaó-szárazanyagtartalmat ír elő.
Csokoládéból az igazi
A csokimikulások gyártásánál ugyanazt a tejcsokoládét használják fel, mint amit a táblás csokiknál is, csak itt értelemszerűen más módon történik a formázás és a csomagolás. „A két részből álló öntőforma közé híg állapotban töltik bele a csokoládét, majd azt többirányú forgatással egyenletesen eloszlatják. Ezután lehűtik, és a jól ismert csomagolásba öltöztetik a megszilárdult tejcsokoládé figurát” – árulta el Traszkovics Zsolt.
Ha most akarod megenni a tavalyról megmaradt csokimikulásokat, ne lepődj meg, ha időközben kissé megszürkültek. A jó hír, hogy ez nem jelenti azt, hogy megromlottak volna. A szakember szerint a jelenségért a csokoládé felületére kivándorló zsírok, illetve cukor a felelős, ami technológiai hiba vagy a nem megfelelő tárolás eredménye is lehet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés