Innen tudhatod, hogy ehető-e a citrom héja

GettyImages-1290736252

A citrom héja fontos tápanyagokat tartalmaz, így nem érdemes kidobni – legalábbis ebben az esetben.

Mivel a távoli termőhelyekről, például Dél-Európából vagy a Közel-Keletről importált citromok a 2-3 napos szállítási idő alatt megromolnának, leszedésük után felületkezelést végeznek rajtuk, és kiszáradást gátló védőréteggel látják el őket. Ez történhet viaszbevonással, illetve engedélyezett gombaölő hatású növényvédő szerek alkalmazásával is. De honnan lehet tudni a boltban, hogy melyik van a kiszemelt citromon? A Nébih útmutatójából kiderül.

Honnan lehet tudni, hogy ehető-e a citrom héja?

Tudni kell, hogy az élelmiszer-biztonsági előírások miatt a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt, ami lehet mesterséges vagy természetes viasz is – az utóbbi méhviaszalapú.

Ha emellett növényvédő szerrel is kezelték a gyümölcsöt, azt kötelező feltüntetni! Még a lédig gyümölcsök esetében is.

Ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, azt szintén jelölni kell, mivel a növényvédő szer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt nem lemosható” – öntött tiszta vizet a pohárba a Nébih.

A boltokban kötelező feltüntetni, hogy a citrom héja alkalmas-e emberi fogyasztásra
A boltokban kötelező feltüntetni, hogy a citrom héja alkalmas-e emberi fogyasztásrad3sign / Getty Images Hungary

Mint írják, kezeletlen héjú gyümölcsöknek azokat tekintjük, amelyet kizárólag viasz védőréteggel vontak be. Felületkezeltnek pedig azokat nevezzük, amelyeket a viaszon túl egyéb növényvédő szerekkel is kezeltek.

Ezek használata elfogadott, amennyiben a készítmény engedélyezett, és mennyisége nem lépi át a meghatározott határértéket.

Mire jó a citrom héja?

A citrom héja olyan egészséges tápanyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a kálium és a C-vitamin. Bár a legtöbb szakács inkább a sárga részét használja fel, valójában a teljes héj ehető. Azzal azonban érdemes számolni, hogy az olyan gyümölcsök, mint a citrom és a narancs héja, nehezen emészthetők.

Csirkés fogásokban, halak mellett, tészták ízesítőjeként is bevethetsz belőle néhány vékony csíkot, de a túrós palacsinta töltelékének összetevőjeként is találkozhatsz vele.

Az ecet és a szódabikarbóna mellett a citromhéj takarításra is használható
Az ecet és a szódabikarbóna mellett a citromhéj takarításra is használhatóseng kui Lim / 500px / Getty Images Hungary

A citromhéj remekül hasznosítható háztartási célokra is, mivel savtartalma miatt hatékonyan távolítja el a zsíros szennyeződéseket. Sőt, a só és a citrom kombinációja olyan rozsdamentes felületek fényesítésére is alkalmas, mint a mosogató vagy a mosdókagyló.

A citrusok héja emellett illatosítónak vagy a szemetes szagtalanítására is kiváló, ha pedig reszelt formában összekevered olívaolajjal és cukorral, zuhanyozás közben bőrradírként használhatod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra